Πολιτισμος

Σε τροχιά υλοποίησης το Διαχρονικό Μουσείο στην Ξάνθη στα κτήρια των Καπναποθηκών

Πώς θα διαμορφωθεί το σήμα κατατεθέν της πόλης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξάνθη: Δρομολογείται η ίδρυση Διαχρονικού Μουσείου
Ξάνθη: Δρομολογείται η ίδρυση Διαχρονικού Μουσείου © ΥΠΠΟ

Ξάνθη: Δρομολογείται η ίδρυση Διαχρονικού Μουσείου στα κτήρια των Καπναποθηκών, το σήμα κατατεθέν της πόλης 

Το υπουργείο Πολιτισμού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, δρομολογεί την ίδρυση Διαχρονικού Μουσείου, στην Ξάνθη, στα κτήρια του συγκροτήματος των Καπναποθηκών -ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ- επί της οδού Έλλης, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων επί της πρότασης κτηριολογικού προγράμματος, που υπέβαλε η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, βάσει του οποίου οι νέες χρήσεις χωροθετούνται σε συνολικό μεικτό εμβαδόν 1.100 τ.μ.

Ξάνθη: Δρομολογείται η ίδρυση Διαχρονικού Μουσείου
Ξάνθη: Δρομολογείται η ίδρυση Διαχρονικού Μουσείου © ΥΠΠΟ

Ξάνθη: Δρομολογείται η ίδρυση Διαχρονικού Μουσείου

«Οι Καπναποθήκες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν κηρυχθεί μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού, αποτελούν σήμα κατατεθέν της Ξάνθης, καθώς συνδέονται με την εποχή της οικονομικής και εμπορικής ακμής της πόλης», δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Και πρόσθεσε: «Η Ξάνθη είναι από τις ευάριθμες πρωτεύουσες περιφερειακών ενοτήτων που στερούνται Αρχαιολογικού-Διαχρονικού Μουσείου. Η επανάχρηση του κτηριακού αποθέματος των πόλεων μας και η απόδοση σε αυτό πολιτιστικών χρήσεων αποτελεί βασική πολιτική μας προτεραιότητα».

Κτήρια των Καπναποθηκών: Το σήμα κατατεθέν της Ξάνθης

Το συγκρότημα των Καπναποθηκών αποτελείται από το βόρειο, κτήριο Α, επί των οδών Ανδρούτσου και Έλλης, και το νότιο, κτήριο Β, επί των οδών Έλλης και Παρόδου Αβδήρων. Το 1991, τα κτήρια χαρακτηρίστηκαν ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Το 1993, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχώρησε στο υπουργείο Πολιτισμού κατά χρήση επ' αόριστον τα 5/7 του κτηρίου A. Τα 2/7 άνηκαν σε ιδιώτες, οι οποίοι το 2002 παραχώρησαν τα ποσοστά τους στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το 1991 τα κτήρια των Καπναποθηκών χαρακτηρίστηκαν ιστορικά διατηρητέα μνημεία
Το 1991 τα κτήρια των Καπναποθηκών χαρακτηρίστηκαν ιστορικά διατηρητέα μνημεία © ΥΠΠΟ

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το κτηριολογικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης με την κατανομή των λειτουργιών του Μουσείου στα δύο όμορα κτήρια των Καπναποθηκών, συνολικού μεικτού εμβαδού 1.100 τ.μ., προβλέπει:

  • Το Κτήριο Α, στη στάθμη του υπογείου περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, υποδοχή, κοινόχρηστους χώρους, προσβάσεις/ανελκυστήρα, χώρους υγιεινής και για ΑμεΑ. Στη στάθμη του ισογείου ενσωματώνει διοικητικές χρήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, το αρχείο, αίθουσα υποδοχής, χώρους υγιεινής, κοινόχρηστους χώρους, προσβάσεις/ανελκυστήρα. Στον όροφο φιλοξενούνται εκθεσιακές ενότητες. Κάθε στάθμη καταλαμβάνει εμβαδόν 180 τ.μ.
  • Το Κτήριο Β, στο υπόγειο εντάσσει αποθήκες, εργαστήριο συντήρησης, χώρους υγιεινής, κοινόχρηστους χώρους, προσβάσεις. Στο ισόγειο, στεγάζονται χώρος υποδοχής-εκδοτήριο, πωλητήριο, βεστιάριο, χώρος περιοδικών εκθέσεων, χώροι υγιεινής και για ΑμεΑ, ανελκυστήρας. Στον όροφο φιλοξενούνται εκθεσιακές χρήσεις. Κάθε επίπεδο αξιοποιεί χώρο εμβαδού 187,50 τ.μ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ