Πολιτισμος

Πώς καθαρίζεται ο Δαβίδ, το αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου;

Κάθε δυο μήνες οι πόρτες της Πινακοθήκης Accademia της Φλωρεντίας κλείνουν για μια μέρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φλωρεντία: Πώς καθαρίζεται ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου;
© EPA/Claudio Giovannini

Φλωρεντία: Κάθε δυο μήνες καθαρίζεται από την σκόνη ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου 

Ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο μεγαλειώδη έργα στην ιστορία της γλυπτικής, αλλά σύμφωνα με τον διευθυντή της Πινακοθήκης Accademia της Φλωρεντίας, το ξεσκόνισμά του μοιάζει πολύ με τον καθαρισμό ενός μπάνιου.

«Ξέρετε όταν καθαρίζετε ένα μπάνιο, καθαρίζετε και καθαρίζετε και νομίζετε ότι κάνατε καλή δουλειά, αλλά μετά εντοπίζετε κάποια σκόνη και αναρωτιέστε "από πού προήλθε αυτό;"», δήλωσε η Σεσίλ Χολμπεργκ τη Δευτέρα.

Σήμερ Δευτέρα όπως και κάθε Δευτέρα κάθε δυο μήνες, ο πελώριος Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγελου «ξύπνησε» περιβαλλόμενος από ατσάλινες σκαλωσιές, σε μια αίθουσα –συνήθως γεμάτη από κόσμο, βλέμματα και επιφωνήματα θαυμασμού– απόκοσμα ήσυχη.

Το διάσημο αριστούργημα του Ιταλού γλύπτη υποβλήθηκε στον τακτικό καθαρισμό του, μία διαδικασία σχολαστική και απαραίτητη για τη συντήρησή του.

Φλωρεντία: Πώς καθαρίζεται ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου;
© EPA/CLAUDIO GIOVANNINI
Φλωρεντία: Πώς καθαρίζεται ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου;
© EPA/CLAUDIO ONORATI

Με ηλεκτρικές σκούπες, μαλακές βούρτσες και κυρίως υπομονή και επαγγελματική «στοργή», οι συντηρητές καθαρίζουν τον μαρμάρινο γίγαντα της Αναγέννησης. Μια διαδικασία που προϋποθέτει λεπτομέρεια και φυσικά ησυχία, γι’ αυτό και οι πύλες της Πινακοθήκης της Φλωρεντίας παραμένουν κλειστές.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του περίβλεπτου μουσείου της Φλωρεντίας, ο Δαβίδ υφίσταται τη δοκιμασία του «μπάνιου» κατά μέσον όρο κάθε δύο με τρεις μήνες. Ενώ τους μήνες με τη μεγαλύτερη κίνηση, ελέγχεται και καθαρίζεται, αν κριθεί αναγκαίο, κάθε τέσσερις με πέντε εβδομάδες.

Η Πινακοθήκη υποδέχεται πάνω από 1,4 εκατ. επισκέπτες ετησίως, εκ των οποίων πολλοί ενδιαφέρονται να θαυμάσουν κυρίως τον Δαβίδ του μεγάλου γλύπτη και ζωγράφου Μικελάντζελο.

Michelangelo's David gets a dusting

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ