Πολιτισμος

«Μυστήριο 1 ΛΗΞΗ: ΕΝΑΡΞΗ, Μια Τελετή»: Tι θα δούμε στο εορταστικό τριήμερο της Τελετής Λήξης

Ξεχωριστές δράσεις, έργα και εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, για όλη την πόλη

62222-137653.jpg
A.V. Team
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Το εορταστικό τριήμερο «Μυστήριο 1 ΛΗΞΗ: ΕΝΑΡΞΗ, Μια Τελετή» 15 -17 Δεκεμβρίου 2023- Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η Ελευσίνα γιορτάζει το τέλος και την αρχή! Λίγες μέρες έμειναν για το Μυστήριο 1 ΛΗΞΗ: ΕΝΑΡΞΗ, Μια Τελετή, την τριήμερη γιορτή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για την ολοκλήρωση της επίσημης χρονιάς του τίτλου, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα από τις 15 έως και τις 17 Δεκεμβρίου

Η έναρξη του εορταστικού τριημέρου, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, αφορά στον πρώτο άξονα του προγράμματος της 2023 Ελευσίς ΑΝΘΡΩΠΟΙ | ΚΟΙΝΩΝΙΑ, και σηματοδοτείται με το IN SITU REALITIES: Eleusis Documentary Festival. Με το βλέμμα να επιστρέφει πλέον στην Ελευσίνα, 23 χρόνια μετά την εμβληματική Αγέλαστο πέτρα, το νέο ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή ΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΟΙ κάνει πρεμιέρα στο ανακαινισμένο Σινέ Ελευσίς και σε τρεις ακόμη υπαίθριους χώρους, ως μια προσωπογραφία μιας Ελευσίνας, που υπερβαίνει τα γεωγραφικά όρια. Το Φεστιβάλ συνεχίζεται έως και την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου με πρεμιέρες περισσότερων από 12 ντοκιμαντέρ που εμπνέονται από την Ελευσίνα και την ευρύτερη περιοχή, με έργα νέων κινηματογραφιστών με επίκεντρο τη Δυτική Αττική, καθώς και μια οπτικοακουστική ρετροσπεκτίβα δράσεων της 2023 Ελευσίς. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν masterclasses από καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες, τους Φίλιππο Κουτσαφτή, Εύα Στεφανή, Μενέλαο Καραμαγγιώλη & Σύλλα Τζουμέρκα, ενώ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και το Exile Room, παρουσιάζονται ειδικά αφιερώματα, εργαστήρια, καθώς και έργα ντοκιμαντέρ για παιδιά.

MYSTERY 1 CLOSING: OPENING, A Ceremony

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Tι θα δούμε στο πρόγραμμα 15-17 Δεκεμβρίου


Η καρδιά του φεστιβάλ χτυπά στο Σινέ Ελευσίς, η κεντρική αίθουσα του οποίου, ονομάζεται με απόφαση του Δήμου Ελευσίνας, Δέσποινα Γερουλάνου, ως μια ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά της αξέχαστης Προέδρου του Δ.Σ. της 2023 Ελευσίς.

Λίγο νωρίτερα, εγκαινιάζονται οι Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου, καθώς και η έκθεση Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης της εικαστικού Στεφανίας Στρούζα.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 87 ΕΓΩ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΕΓΩ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΗΣ
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 87 ΕΓΩ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΕΓΩ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΗΣ © Nikolas Ventourakis

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένο στον δεύτερο άξονα του προγράμματος της διοργάνωσης, το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, με τα ηνία να δίνονται στους νέους της πόλης. Με το ARKOPOLIS, έναν ανοιχτό χώρο συνεργασίας, συμπερίληψης και ελεύθερης δημιουργίας, που δημιούργησε για την πόλη η βελγική κολεκτίβα TimeCircus, να γίνεται το επίκεντρο μιας ολοήμερης γιορτής, η ομάδα νέων της Ελευσίνας Cultterra επιμελείται ένα πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους με Skate, Rollers, bmx, Finger Skate, προβολές, crafts, live music shows και DJ sets, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, σε συνεργασία με καλλιτέχνες, ομάδες και κοινότητες της Ελευσίνας καθώς και το Μυστήριο 172 A Dancing Journey από τους Still Pilgrim Paradox. Ένα special event εγκαινιάζει το πρώτο Skatepark της ευρύτερης περιοχής, που δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση ως αποκλειστική δωρεά στον Δήμο Ελευσίνας.

 «Μυστήριο 1 ΛΗΞΗ: ΕΝΑΡΞΗ, Μια Τελετή»: Tι θα δούμε στο εορταστικό τριήμερο της Τελετής Λήξης

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο πλαίσιο του IN SITU REALITIES: Eleusis Documentary Festival, θα πραγματοποιηθεί το Μasterclass του Μενέλαου Καραμαγγιώλη «H κινούμενη εικόνα ως αφετηρία δράσεων με κοινωνικό αντίκτυπο», ενώ θα ακολουθήσουν η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Μυστήριο 69 GREEKIES, η δημιουργία των Γιάννη Κανάκη, Γιάννη Παναγιωταράκου και Άννας Ψαρρά Με το Στάχυ στη Φανέλα, καθώς και μια ακόμη προβολή για την ταινία ΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΟΙ. Αμέσως μετά, υπό την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, θα λάβει χώρα στο X-Bowling Art Center, η ομιλία - παρουσίαση «Τελετουργίες του χειμερινού ηλιοστασίου» αλλά και η τελευταία συναυλία παραδοσιακής μουσικής «Δώδεκα μέρες γιορτινές Χριστούγεννα σημαίνουν!..», ολοκληρώνοντας τη δράση Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια. Η αυλαία θα πέσει με το μεγάλο πάρτι της Τελετής Λήξης, που θα εγκαινιάσει την ανακαινισμένη ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ, φιλοξενώντας τις/τους DJs AD MARK, ELIOT, FO, THANASIS KARANIKAS και IRINI KARAOGLOU.

 ΜΥΣΤΗΡΙΟ 111 Ο ΠΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 111 Ο ΠΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ο θεματικός άξονας της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου είναι η ΕΡΓΑΣΙΑ, με την επιβλητική έκθεση του Juan Sandoval Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας να εγκαινιάζεται στο ΙΡΙΣ. Η βιομηχανική ανθρώπινη ιστορία γίνεται ένας εικαστικός στρατός και περισσότερα από 2.000 χειροποίητα πήλινα κράνη εργατών και εργαζομένων της περιοχής καταλαμβάνουν το πρώην εργοστάσιο χρωμάτων. Λίγο νωρίτερα εγκαινιάζεται το Αναψυκτήριο Ελευσίνας, ενώ ξεκινά η δράση Κατάδυση: μια αναπάντεχη δύση. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, συνεχίζονται οι προβολές του IN SITU REALITIES: Eleusis Documentary Festival, περιλαμβάνοντας Μasterclass με τον Φίλιππο Κουτσαφτή, πρεμιέρες ταινιών της Μαριάννας Οικονόμου, και του Παύλου Κοσμίδη καθώς και την τρίτη προβολή του ντοκιμαντέρ ΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΟΙ

ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ
ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ © John Kouskoutis

150 κάτοικοι της Ελευσίνας συμμετέχουν στο Μυστήριο 125 Κοινοτική Ορχήστρα και Χορωδία Ελευσίνας του Aleksandar Carić σε μια απροσδόκητη παρέλαση, που θα ξεκινήσει από την Πλατεία Ηρώων και θα καταλήξει σε μια μεγάλη συναυλία στην ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ. Οι εκδηλώσεις του τριημέρου θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής με τη δράση Κατάδυση: μία αναπάντεχη δύση, μπροστά από το Αναψυκτήριο, ρίχνοντας την αυλαία των δράσεων της χρονιάς του τίτλου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ο κύκλος κλείνει. Η Περσεφόνη επιστρέφει στον Κάτω Κόσμο.

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Παράλληλες δράσεις 15-17 Δεκεμβρίου

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, τα εμβληματικά φουγάρα της Ελευσίνας, αυτά του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ και του πρώην εργοστασίου ΙΡΙΣ, θα φωτιστούν στα χρώματα της 2023 Ελευσίς από τη διακεκριμένη Ελευθερία Ντεκώ. Παράλληλα, συνεχίζονται το Μυστήριο 151 A Rave Down Below, μια ομαδική έκθεση σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου στο Παλαιό Ελαιουργείο, το Μυστήριο 8  Με το βλέμμα στην Ιαπωνία: Η Επιστροφή της Άνοιξης και άλλες Ιεροτελεστίες της Μετάβασης, μια έκθεση φωτογραφίας του Αντώνη Θεοδωρίδη, σε συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίς με την Mikiko Kikuta και με την υποστήριξη του EU Japan Fest Committee, στον Χώρο Πολιτισμού Λεωνίδας Κανελλόπουλος, και το Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη – Cultterra, γνωριmeet the locals, μια εγκατάσταση του Λάμπρου Τυρλή στον ΟΣΕ – Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας. Στο πλαίσιο του IN SITU REALITIES, θα πραγματοποιηθεί το Μυστήριο 110 Ορφέας, μια εικαστική βίντεο εγκατάσταση της Εύας Στεφανή στη βιτρίνα του Πρώην Κινηματογράφου Ορφέας, καθώς και ποικίλες δράσεις για παιδιά και εφήβους. Τέλος, το Μυστήριο 6 Τόσο ωραία όσο εδώ, αποκλείεται να είναι στον Παράδεισο, ενεργοποιείται για πρώτη φορά μια φωτιστική εγκατάσταση των Flux Office στο Παλαιό Ελαιουργείο.

 ΜΥΣΤΗΡΙΟ 31 ΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΟΙ - ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΥΤΣΑΦΤΗΣ
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 31 ΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΟΙ - ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΥΤΣΑΦΤΗΣ

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Aναλυτικά το πρόγραμμα 15-17 Δεκεμβρίου

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου
Άξονας ΑΝΘΡΩΠΟΙ/ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

18:00 | Παλαιό Ελαιουργείο
Εγκαίνια χώρου
Εγκαίνια έκθεσης «Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης»
της Στεφανίας Στρούζα

20:00 | Σινέ Ελευσίς
Εγκαίνια χώρου
Πρεμιέρα ντοκιμαντέρ «Μυστήριο 31 Οι Ελευσίνιοι» του Φίλιππου Κουτσαφτή. Στο πλαίσιο του IN SITU REALITIES: Eleusis Documentary Festival.
(είσοδος μόνο με προσκλήσεις)

21:00 | Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας & Πλατεία Ηρώων & Πλατεία Λαού
Υπαίθρια προβολή ντοκιμαντέρ «Μυστήριο 31 Οι Ελευσίνιοι» του Φίλιππου Κουτσαφτή
Στο πλαίσιο του IN SITU REALITIES: Eleusis Documentary Festival.

ΑΥΤΗ

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου
Άξονας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

12:00 – 18:00 | ARKOPOLIS
ARKOPOLIS FESTIVAL από τους νέους της Ελευσίνας Cultterra & τους TimeCircus
Hip Hop, Skate, Rollers, bmx, Finger Skate, Προβολές, Crafts
«Μυστήριο 172 A Dancing Journey» από τους Still Pilgrim Paradox

13:00 | ARKOPOLIS – Skatepark
Εγκαίνια χώρου – Special event

15:00 – 22:00 | Σινέ Ελευσίς
IN SITU REALITIES: Eleusis Documentary Festival
15:00 | Μasterclass: «H κινούμενη εικόνα ως αφετηρία δράσεων με κοινωνικό αντίκτυπο» με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη
17:00 | «Μυστήριο 69 GREEKIES» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη (πρεμιέρα)
20:00 | «Με το Στάχυ στη Φανέλα» των Γιάννη Κανάκη, Γιάννη Παναγιωταράκου, Άννα Ψαρρά (πρεμιέρα)
21:00 | «Οι Ελευσίνιοι» του Φίλιππου Κουτσαφτή

15:00 – 21:30 | X-Bowling Art Center
«Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια» σε επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα
15:00 | Ημερίδα «Τελετουργίες του χειμερινού ηλιοστασίου»
20:00 | Συναυλία «…Χριστούγεννα σημαίνουν!»

22:00 | Ελαιουργική
Εγκαίνια χώρου
Μεγάλο DJ πάρτι Τελετής Λήξης με τους AD MARK, ELIOT, FO, THANASIS KARANIKAS και IRINI KARAOGLOU

Mystery 87 Στεφανία Στρούζα
Mystery 87 Στεφανία Στρούζα

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου
Άξονας ΕΡΓΑΣΙΑ

12:00 | Αναψυκτήριο
Εγκαίνια χώρου
ΕΝΑΡΞΗ «Κατάδυση: μία αναπάντεχη δύση»

13:00 | ΙΡΙΣ
Εγκαίνια χώρου
Εγκαίνια έκθεσης «Μυστήριο 111 Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας» του Juan Sandoval. Έκθεση – αφιέρωμα στους ανθρώπους που εργάστηκαν και εργάζονται στην Ελευσίνα.

15:00 – 22:00 | Σινέ Ελευσίς
IN SITU REALITIES: Eleusis Documentary Festival
15:00 | Μasterclass: «Η προσέγγιση του θέματος στο ντοκιμαντέρ» με τον Φίλιππο Κουτσαφτή
17:00 | «Dark Waters» της Μαριάννας Οικονόμου (πρεμιέρα)
«Sportzal» του Παύλου Κοσμίδη (πρεμιέρα)
20:00 | «Οι Ελευσίνιοι» του Φίλιππου Κουτσαφτή

19:00 – 21:00 | Πλατεία Ηρώων & Ελαιουργική
«Μυστήριο 125 Κοινοτική Ορχήστρα και Χορωδία Ελευσίνας» του Aleksandar Caric, με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 κατοίκων της Ελευσίνας
19:00 | Παρέλαση | Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Ηρώων
20:00 | Συναυλία | Ελαιουργική

21:30 | Αναψυκτήριο
ΛΗΞΗ «Κατάδυση: μία αναπάντεχη δύση»

ΙΡΙΣ
ΙΡΙΣ © John Kouskoutis

Παράλληλες Δράσεις 15 – 16 – 17 Δεκεμβρίου

17:00 – 21:00 | Πρώην Κινηματογράφος Ορφέας
«Μυστήριο 110 Ορφέας» εικαστική εγκατάσταση της Εύας Στεφανή

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου
18:00 – 23:00 | Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
«Μυστήριο 151 A Rave Down Below» ομαδική έκθεση σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου
«Μυστήριο 6 Τόσο ωραία όσο εδώ, αποκλείεται να είναι στον Παράδεισο» φωτιστική εγκατάσταση των Flux Office

17:00 – 20:00 | Χώρος Πολιτισμού Λεωνίδας Κανελλόπουλος
«Μυστήριο 8 Με το βλέμμα στην Ιαπωνία: Η Επιστροφή της Άνοιξης και άλλες Ιεροτελεστίες της Μετάβασης» έκθεση φωτογραφίας του Αντώνη Θεοδωρίδη. Μια συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίς με την Mikiko Kikuta και με την υποστήριξη του EU Japan Fest Committee.

17:00 – 20:00 | ΟΣΕ – Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
«Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη» – Cultterra, γνωριmeet the locals εγκατάσταση του Λάμπρου Τυρλή

Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Δεκεμβρίου
13.00 – 20:00 | Παλαιό Ελαιουργείο
«Μυστήριο 151 A Rave Down Below» ομαδική έκθεση σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου
«Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης» εικαστική έκθεσης της Στεφανίας Στρούζα

13:00 – 20:00 | Χώρος Πολιτισμού Λεωνίδας Κανελλόπουλος
«Μυστήριο 8 Με το βλέμμα στην Ιαπωνία: Η Επιστροφή της Άνοιξης και άλλες Ιεροτελεστίες της Μετάβασης» έκθεση φωτογραφίας του Αντώνη Θεοδωρίδη. Μια συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίς με την Mikiko Kikuta και με την υποστήριξη του EU Japan Fest Committee.

13:00 – 20:00 | ΟΣΕ – Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
«Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη» – Cultterra, γνωριmeet the locals εγκατάσταση του Λάμπρου Τυρλή

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 100 ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 100 ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ © John Kouskoutis

Δράσεις για παιδιά & εφήβους στο πλαίσιο του IN SITU REALITIES: Eleusis Documentary Festival

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου
18:00 – 20:00 | Αναψυκτήριο
«Μυστήριο 156 Ιστορίες για την Ελευσίνα» από την ομάδα Exile Room
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους (απαραίτητη η προκράτηση θέσης)

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου
11:00 – 15:00 | Αναψυκτήριο
«Μυστήριο 156 Ιστορίες για την Ελευσίνα» από την ομάδα Exile Room
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους (απαραίτητη η προκράτηση θέσης)

17:00 – 19:00 | Αναψυκτήριο
«ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΧΩΡΙΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ» του Asgeir Helgestad
«Μυστήριο 149 Μετάβαση προς ένα Κλιματικά Ουδέτερο Μέλλον» της Μαρίας Λεωνίδα
Προβολές για παιδιά (είσοδος ελεύθερη)

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου
11:00 – 15:00 | Αναψυκτήριο
«Μυστήριο 156 Ιστορίες για την Ελευσίνα» από την ομάδα Exile Room
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους (απαραίτητη η προκράτηση θέσης)

17:00 – 19:00 | Αναψυκτήριο
«BIKE BIRD» των Kari Klyve-Skaug & Odveig Klyve
«LOUIS AND LUCA – MISSION TO THE MOON» του Rasmus A. Sivertsen
Προβολές για παιδιά (είσοδος ελεύθερη)

2023 Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Δυνατότητα μετακίνησης από το κέντρο της Αθήνας στην Ελευσίνα μετ’ επιστροφής. Κυκλικά δρομολόγια μέσα στην πόλη καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου.
Συγκεκριμένα: Παρασκευή 15/12
19.30 Παλαιό Ελαιουργείο (ΣΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙ) - Σινέ Ελευσίς
24:00 Σινέ Ελευσίς -Παλαιό Ελαιουργείο (στάση στην οδό Κοντούλη)

Σάββατο 16/12
12.30 Στάση Κανόνι - ΑΡΚΟΠΟΛΙΣ
14.30 Στάση Κανόνι - Σινέ Ελευσίς
21.30 Παλαιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ., Ερμού & Πειραιώς - ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ Κρατήσεις εδώ
2.00 ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ - Παλαιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ., Ερμού & Πειραιώς

Κυριακή 17/12
12.30 Στάση Κανόνι - ΙΡΙΣ 

ARKOPOLIS
© John Kouskoutis

*Το Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας και η ταινία Μυστήριο 31 Οι Ελευσίνιοι του Φίλιππου Κουτσαφτή υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

** Στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα και σε συνεργασία με τον Δήμο και τη Δημοτική Αρχή, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής και με τη συμβολή χορηγώνπέντε χώροι στην πόλη ανακαινίστηκαν και παραδίδονται στην πόλη της Ελευσίνας. Συγκεκριμένα: το Σινέ Ελευσίς ανακαινίστηκε με χορηγία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, οι Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, η ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ με χορηγία της εταιρείας ΑΙΓΕΑΣ, το Αναψυκτήριο με χορηγία της εταιρείας Καρπάθιος Α.Ε., το Παλαιό Δημαρχείο με χορηγία της ΜΕΤΡΟΝ Α.Ε. Η δράση φωτισμού των φουγάρων του ΤΙΤΑΝ και του ΙΡΙΣ, πραγματοποιείται με χορηγία του ΤΙΤΑΝ.

Πρόσβαση στην Ελευσίνα # 21χλμ
Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση Μαγούλα και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα - Νέα Πέραμος - Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

Περισσότερες πληροφορίες στο 2023eleusis.eu & στο Info Point (Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσκεψη στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης
Επίσκεψη στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης

Με αφορμή την τελετή απονομής υποτροφιών από τον Πολίτη επιχειρηματία Βύρωνα Νικολαΐδη, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και πλήθος παρευρισκομένων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.