Πολιτισμος

Το μέλλον της Ελευσίνας στα χέρια των νέων της πόλης

Στο πλαίσιο της Τελετής Λήξης θα πραγματοποιηθεί μία ολοήμερη γιορτή στο ARKOPOLIS, το πρόγραμμα της οποίας επιμελούνται οι Cultterra

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 897
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ARKOPOLIS
© John Kouskoutis

2023 Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας: Cultterra και TimeCircus μιλούν στην ATHENS VOICE για την ολοήμερη γιορτή στο ARKOPOLIS και τα σχέδια τους 

Μεγαλώνοντας στην Ελευσίνα, μια ομάδα νέων με αγάπη και όραμα για την πόλη τους, ήταν εκείνοι που ανέδειξαν την ανάγκη της ύπαρξής ενός Skatepark. Οι νέοι αυτοί, με πρωτοβουλία, υποστήριξη, κατάρτιση και δικτύωση της «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», δημιούργησαν το 2019 μια εθελοντική ομάδα, την Cultterra, στο συντονιστικό της οποίας σήμερα βρίσκονται περίπου 12 άτομα. Έξι χρόνια μετά την ανάληψη του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και καθώς έφτασε η στιγμή της ολοκλήρωσης του μεγάλου, ουσιαστικού και συναρπαστικού της κύκλου, υπάρχει μια σπουδαία παρακαταθήκη που μένει στην πόλη της Ελευσίνας. Πρόκειται για το ARKOPOLIS, τον ιδιαίτερο χώρο που έφτιαξε η βελγική καλλιτεχνική κολεκτίβα Time Circus, ο οποίος αποτελείται από τρεις αρχιτεκτονικές κατασκευές: το The Ark - η Κιβωτός της αιώνιας νεότητας, τη Σφαίρα και το Skatepark, που δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση ως αποκλειστική δωρεά στον Δήμο Ελευσίνας. Τώρα, στο πλαίσιο της Τελετής Λήξης της «2023 Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» που θα γιορτάσει με ένα ιδιαίτερο τριήμερο στις 15-17 Δεκεμβρίου την ολοκλήρωση της επίσημης χρονιάς του τίτλου με το «Μυστήριο 1 ΛΗΞΗ: ΕΝΑΡΞΗ, Μια τελετή», οι Cultterra επιμελούνται με ενθουσιασμό μία ολοήμερη γιορτή.

ARKOPOLIS

«Μυστήριο 1 ΛΗΞΗ: ΕΝΑΡΞΗ, Μια τελετή» και ARKOPOLIS

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 16/12, ξεκινώντας από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα της ίδιας μέρας, διαμόρφωσαν ένα πρόγραμμα πολλαπλών δράσεων. Με αυτή τη γιορτή, πανηγυρίζουν τόσο τη λήξη της χρονιάς του τίτλου όσο και τα εγκαίνια του Skatepark, του πάρκου που για χρόνια αποτελεί πάγια διεκδίκηση των νέων της περιοχής. Όλα όμως ξεκινούν νωρίς το πρωί από την πλατεία Λαού Ελευσίνα –η πιο γνωστή πλατεία των skaters– σαν μια συμβολική πομπή στο ARKOPOLIS. Οι μικρότερες ηλικίες και οι αρχάριοι skaters θα βρίσκονται στο ARKOPOLIS για μαθήματα skate, 13:30-15:30, από τους freemovement. Το μεσημέρι θα ακολουθήσει το ΜΥΣΤΗΡΙΟ 172 DANCING JOURNEY, μια χορευτική παράσταση που ενώνει το skate και τον χορό. Ακόμα θα υπάρχει διαγωνισμός skate, rollers & bmx - ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ TRICK ΣΤΟ BOWL, DJ SET από τον NIKOS BARDIS, HIP HOP από Johnny Boy x Shadow Knight και Dj D.O.C.

Στον χώρο, σε όλη τη διάρκεια της γιορτής, θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις, όπως Finger skate by Konstantinos Sakov, πινκ πονκ σε συνεργασία με το ΓΑΣΕ (Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος «Η Ελευσίς»), σκάκι (σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ελευσίνας / SMS Elefsinas),  κρίκετ από πακιστανική κοινότητα, Container: προβολή βίντεο-ημερολόγια των TimeCircus, εργαστήρι μεταξοτυπίας, shoe painting & grip tape painting, stands από φιλοζωικές ομάδες και τοπικά καταστήματα. 

ARKOPOLIS

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα: Μιλήσαμε με τους Cultterra, την ομάδα νέων της πόλης 

Η λήξη όμως σημαίνει και μία νέα αρχή, καθώς οι νέοι της πόλης, έχοντας αποκτήσει σημαντικά εφόδια από τη 2023 Ελευσίς, συνεχίζουν το έργο της στο μέλλον. Οι Cultterra θα εξακολουθήσουν να δημιουργούν ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της χρονιάς του τίτλου. «Όραμα της ομάδας είναι η θεσμοθέτηση ενός Κοινοτικού Κέντρου που να λειτουργεί ως χώρος δημιουργίας, έκφρασης και απασχόλησης των νέων της πόλης» λένε. Στόχος τους είναι να αναδείξουν φωνές των νέων κυρίως της πόλης τους, να προβάλουν το έργο νέων καλλιτεχνών από την τοπική κοινότητα, αλλά και να δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο κι ενδιαφέρον πεδίο δράσης στη διαρκώς εξελισσόμενη πολιτιστική σκηνή της πόλης. Έχουν ήδη πραγματοποιήσει συνολικά 60 δράσεις κατά τη διάρκεια του τίτλου 2023, με την ανάδειξη της ανάγκης να δημιουργηθεί skate park στην Ελευσίνα να είναι από τα πιο σημαντικά κατορθώματά τους.

ARKOPOLIS και Culttera

Ήταν Σάββατο 8 Απριλίου όταν μαζί με τη βέλγικη κολεκτίβα Time Circus οργάνωσαν μια γιορτή στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Άρχισε με την κίνηση της Κιβωτού. «Τα πρώτα κομμάτια του ΤΗΕ ARK μεταφέρθηκαν από τον σταθμό στον μέχρι τότε άδειο χώρο του ΑRKOPOLIS. Η βέλγικη κολεκτίβα, skaters, αγαπημένα πρόσωπα και εμείς περπατήσαμε στους δρόμους της Ελευσίνας με μια ταμπέλα που έγραφε “ARK, SKATE, SFAIRA” και με κάποια κομμάτια της ξύλινης κατασκευής φτάσαμε στον προορισμό μας – το ARKOPOLIS. Στο μέρος είχαν μπει τα πρώτα θεμέλια του πάρκου. Με βαθιά συγκίνηση πατήσαμε πάνω στο φρέσκο τσιμεντένιο έδαφος, όπου τώρα δεσπόζει το ΤΗΕ ARK. Ο καθένας από εμάς εκείνη τη στιγμή ονειρευόταν πως αυτό το μέρος θα πάρει ζωή και από εγκαταλειμμένο σημείο της πόλης θα γίνει το δημοφιλέστερο και πιο καινοτόμο μέρος για τα νέα άτομα ή όσα θέλουν και νιώθουν νέα» διηγούνται.

«Στην αρχή νόμιζα ότι απλά θα είχαμε έναν χώρο που θα μπορούμε να κάνουμε πατίνι χωρίς να μας ενοχλεί κανείς, όταν όμως γνώρισα τους Times Circus είδα τα πράγματα από άλλη οπτική. Συνειδητοποίησα ότι δεν είναι τόσο απλά. Το ARKOPOLIS είναι πολύ παραπάνω από αυτό, είναι ένα μέρος το οποίο προορίζεται για τον οποιονδήποτε άνθρωπο που θέλει να δημιουργήσει ανεξαρτήτως τέχνης, αθλητισμού ή χόμπι που μπορεί να τον ενδιαφέρει. Είναι ένας χώρος όπου μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα, χωρίς να φοβάσαι αν θα σε κρίνει ο διπλανός. Μετά την ενεργοποίηση του χώρου, οφείλω να ομολογήσω ότι γεμίζει και θα συνεχίσει να γεμίζει κόσμο με χαρά και ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, θα αναφερθώ στην κλασική περίπτωση του παλιού skater που επιστρέφει στο σημείο για να δει ότι αυτά που κάποτε ονειρευόταν ως παιδί ή ως έφηβος έχουν γίνει πραγματικότητα, αυτό το πάθος στα μάτια του, αυτός ο ενθουσιασμός, αυτή η ανυπομονησία να ξαναμάθει αυτά που ήξερε, μου δίνουν μόνο ελπίδα ότι αυτός ο χώρος θα γίνει ένα σημείο μοναδικό, ένα σημείο από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους, ένα σημείο όπου θα μεγαλώσουν οι νέες γενιές και οι μεγάλοι θα γίνουν παιδιά μαζί τους», συμπληρώνει ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, skater και μέλος Cultterra.

Η ομάδα έχει σκοπό να αναδείξει και να ενθαρρύνει ομάδες και κοινότητες που δεν είναι ορατές και, ενώ ζουν στην Ελευσίνα, αισθάνονται αποκλεισμένες με αποτέλεσμα να μη συμμετέχουν σε πολιτιστικά δρώμενα. Όπως λέει και η Δανάη Χριστούδη «To ARKOPOLIS είναι ένα σημείο πολύ μικρό στον χάρτη που θέλει να φιλοξενεί όλες τις κοινότητες της πόλης, της Ελλάδας, της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Απευθύνεται σε όλους τους δημιουργικούς ανθρώπους και στους μη, στους ανθρώπους που ονειρεύονται ή θέλουν να ονειρευτούν, στους ανθρώπους που αγαπούν ή έχουν ανάγκη να αγαπηθούν, στους άτυχους αλλά και στους τυχερούς που το ανακάλυψαν. Είναι ένα πέρασμα, ένα καταφύγιο, μια φυγή ή και μια χρονοκάψουλα για κάποιους, αλλά είναι σίγουρα ένα σημείο συνάντησης. Το ARKOPOLIS είναι το πιο συμπεριληπτικό μέρος που μπορεί να γνωρίσεις». 

ARKOPOLIS
© John Kouskoutis

Σημαντική δράση ήταν το τριήμερο στο ARKOPOLIS που διοργανώθηκε φέτος το φθινόπωρο. Η ομάδα συνδέθηκε με τη βελγική κολεκτίβα Time Circus τους μήνες κατά τη διαμονή της στην Ελευσίνα. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του πάρκου ARKOPOLIS και με την ολοκλήρωση του skatepark διοργανώθηκαν πολλές συγκεντρώσεις, δείπνα και πάρτι, με το highlight να είναι η «Τριήμερη γιορτή στο ARKOPOLIS». Το πάρκο γέμισε ζωή με στιγμές που πριν έναν χρόνο δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Προβολές ταινιών, skate, μουσική, προπόνηση κρίκετ και φαγητό από την πακιστανική κοινότητα. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με την ενεργή συμμετοχή της αλβανικής κοινότητας της πόλης που «έστρωσε» το μεγαλύτερο τραπέζι, κάτω από την Κιβωτό (The Ark) για το αποχαιρετιστήριο δείπνο με τους Time Circus.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή των περίπου 2.000 ατόμων στις δράσεις του τριημέρου, αποδεικνύεται ότι το ARKOPOLIS είναι ένα κέντρο σύνδεσης κοινοτήτων, ένα κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού που ενδυναμώνει την τοπική κοινότητα και αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και πολυπολιτισμικότητα της περιοχής. Σκοπεύουμε να έχουμε άμεσα νομική μορφή και να συνεχίσουμε τα δρώμενα στην πόλη. Ήδη ετοιμάζεται το πρόγραμμα για το 2024 με τη συνεργασία της “2023 Έλευσις Πολιτιστικής Πρωτεύουσας”, καλλιτεχνικές ομάδες από την Ελευσίνα και το εξωτερικό, έχοντας ως κύριο στόχο την ανάδειξη των τοπικών καλλιτεχνών».

ARKOPOLIS
© John Kouskoutis
ARKOPOLIS
© John Kouskoutis

Η χρονιά του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ίσως τελειώνει φέτος για την Ελευσίνα, αλλά αφήνει παρακαταθήκη καλλιτεχνικά έργα, φεστιβάλ, χώρους, κτίρια και ομάδες σαν τη δική τους. Όπως λέει και η Φιορίντα Τσενάι, μέλος επίσης, της Cultterra: «Στο ARKOPOLIS καθρεφτίζεται η Ελευσίνα του τώρα. Η πόλη αυτή δεν είναι μόνο τα αρχαία και η βιομηχανική ανάπτυξη, το παρελθόν δηλαδή, αλλά ακριβώς αυτή η στιγμή μας».

Λίγα λόγια για την ομάδα Time Circus

Η Time Circus ιδρύθηκε το 1996 με έδρα την Αμβέρσα και αποτελείται σήμερα από 15 άτομα. Έφτασε στις 4 Φεβρουαρίου στην Ελευσίνα με το Landschip (το μεγαλύτερο Διεθνές Πολιτιστικό Προσκυνηματικό ταξίδι του 21ου αιώνα που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία τους), έτοιμη να κατασκευάσει το “ARK”. Δημιούργησαν έναν χώρο εργασίας, συνδέθηκαν με την Cultterra, στήριξαν τη νεανική κοινότητα του skate στα όνειρά της για το Skatepark, μέχρι που τους έμαθαν και πώς να φτιάχνουν οι ίδιοι ράμπες από μπετόν!

ARKOPOLIS και Time Circus

«Η άφιξη του Landschip στην Ελευσίνα με 50 διεθνείς καλλιτέχνες από την κολεκτίβα μας και η κοινή είσοδος στο Παλιό Ελαιουργείο, ήταν μια στιγμή που σήμαινε πολλά για εμάς. To ARKOPOLIS είναι ένας ελεύθερος χώρος αιώνιας νεότητας όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι».

Αυτό όμως, ήταν μόνο η αρχή! Σκοπεύουν να περπατήσουν σε όλη την Ευρώπη, συνδέοντας νέες χώρες και πόλεις, για να φτάσουν πίσω στο Βέλγιο το 2030. «Θα συνεχίσουμε να συνδεόμαστε με την Ελευσίνα και θα επιστρέφουμε για να στηρίξουμε την ARKOPOLIS και τη νεολαία της, να χτίσουμε μαζί τους, να συντηρήσουμε την κατασκευή μας. Κάποιοι από τους TimeCircus μάλιστα θα επιστρέψουν για το πάρτι λήξης της Ελευσίνας 2023. Το Landschip ήταν μια εμπειρία που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με λέξεις, αν και το Ημερολόγιο του Bram Soli, οι καθημερινές ιστορίες Landschip, θα δημοσιευτούν στις αρχές του 2024 ως μια τελική παρουσίαση αυτής της πρώτης περιπέτειας. Ελπίζουμε να παρουσιάσουμε το βιβλίο Landschip με πολύ στιλ στην Ελευσίνα».

ARKOPOLIS και Time Circus

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Tι θα δούμε στο πρόγραμμα 15-17 Δεκεμβρίου:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Άξονας ΑΝΘΡΩΠΟΙ / ΚΟΙΝΩΝΙΑ

18:00 | Παλαιό Ελαιουργείο
Εγκαίνια χώρου
Εγκαίνια έκθεσης «Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης»
της Στεφανίας Στρούζα

20:00 | Σινέ Ελευσίς
Εγκαίνια χώρου
Πρεμιέρα ντοκιμαντέρ «Μυστήριο 31 Οι Ελευσίνιοι» του Φίλιππου Κουτσαφτή. Στο πλαίσιο του IN SITU REALITIES: Eleusis Documentary Festival.
(είσοδος μόνο με προσκλήσεις)

21:00 | Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας & Πλατεία Ηρώων & Πλατεία Λαού
Υπαίθρια προβολή ντοκιμαντέρ «Μυστήριο 31 Οι Ελευσίνιοι» του Φίλιππου Κουτσαφτή
Στο πλαίσιο του IN SITU REALITIES: Eleusis Documentary Festival.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Άξονας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

12:00 – 18:00 | ARKOPOLIS
ARKOPOLIS FESTIVAL από τους νέους της Ελευσίνας Cultterra & τους TimeCircus
Hip Hop, Skate, Rollers, bmx, Finger Skate, Προβολές, Crafts
«Μυστήριο 172 A Dancing Journey» από τους Still Pilgrim Paradox

13:00 | ARKOPOLIS – Skatepark
Εγκαίνια χώρου – Special event

15:00 – 22:00 | Σινέ Ελευσίς
IN SITU REALITIES: Eleusis Documentary Festival
15:00 | Μasterclass: «H κινούμενη εικόνα ως αφετηρία δράσεων με κοινωνικό αντίκτυπο» με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη
17:00 | «Μυστήριο 69 GREEKIES» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη (πρεμιέρα)
20:00 | «Με το Στάχυ στη Φανέλα» των Γιάννη Κανάκη, Γιάννη Παναγιωταράκου, Άννα Ψαρρά (πρεμιέρα)
21:00 | «Οι Ελευσίνιοι» του Φίλιππου Κουτσαφτή

15:00 – 21:30 | X-Bowling Art Center
«Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια» σε επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα
15:00 | Ημερίδα «Τελετουργίες του χειμερινού ηλιοστασίου»
20:00 | Συναυλία «…Χριστούγεννα σημαίνουν!»

22:00 | Ελαιουργική
Εγκαίνια χώρου
Μεγάλο DJ πάρτι Τελετής Λήξης με τους AD MARK, ELIOT, FO, THANASIS KARANIKAS και IRINI KARAOGLOU

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Άξονας ΕΡΓΑΣΙΑ

12:00 | Αναψυκτήριο
Εγκαίνια χώρου
ΕΝΑΡΞΗ «Κατάδυση: μία αναπάντεχη δύση»

13:00 | ΙΡΙΣ
Εγκαίνια χώρου
Εγκαίνια έκθεσης «Μυστήριο 111 Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας» του Juan Sandoval. Έκθεση – αφιέρωμα στους ανθρώπους που εργάστηκαν και εργάζονται στην Ελευσίνα.

15:00 – 22:00 | Σινέ Ελευσίς
IN SITU REALITIES: Eleusis Documentary Festival
15:00 | Μasterclass: «Η προσέγγιση του θέματος στο ντοκιμαντέρ» με τον Φίλιππο Κουτσαφτή
17:00 | «Dark Waters» της Μαριάννας Οικονόμου (πρεμιέρα)
«Sportzal» του Παύλου Κοσμίδη (πρεμιέρα)
20:00 | «Οι Ελευσίνιοι» του Φίλιππου Κουτσαφτή

19:00 – 21:00 | Πλατεία Ηρώων & Ελαιουργική
«Μυστήριο 125 Κοινοτική Ορχήστρα και Χορωδία Ελευσίνας» του Aleksandar Caric, με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 κατοίκων της Ελευσίνας
19:00 | Παρέλαση | Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Ηρώων
20:00 | Συναυλία | Ελαιουργική

21:30 | Αναψυκτήριο
ΛΗΞΗ «Κατάδυση: μία αναπάντεχη δύση»

Παράλληλες Δράσεις

15 – 16 – 17 Δεκεμβρίου

17:00 – 21:00 | Πρώην Κινηματογράφος Ορφέας
«Μυστήριο 110 Ορφέας» εικαστική εγκατάσταση της Εύας Στεφανή

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου

18:00 – 23:00 | Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
«Μυστήριο 151 A Rave Down Below» ομαδική έκθεση σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου
«Μυστήριο 6 Τόσο ωραία όσο εδώ, αποκλείεται να είναι στον Παράδεισο» φωτιστική εγκατάσταση των Flux Office

17:00 – 20:00 | Χώρος Πολιτισμού Λεωνίδας Κανελλόπουλος
«Μυστήριο 8 Με το βλέμμα στην Ιαπωνία: Η Επιστροφή της Άνοιξης και άλλες Ιεροτελεστίες της Μετάβασης» έκθεση φωτογραφίας του Αντώνη Θεοδωρίδη. Μια συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίς με την Mikiko Kikuta και με την υποστήριξη του EU Japan Fest Committee.

17:00 – 20:00 | ΟΣΕ – Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
«Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη» – Cultterra, γνωριmeet the locals εγκατάσταση του Λάμπρου Τυρλή

Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Δεκεμβρίου

13.00 – 20:00 | Παλαιό Ελαιουργείο
«Μυστήριο 151 A Rave Down Below» ομαδική έκθεση σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου
«Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης» εικαστική έκθεσης της Στεφανίας Στρούζα

13:00 – 20:00 | Χώρος Πολιτισμού Λεωνίδας Κανελλόπουλος
«Μυστήριο 8 Με το βλέμμα στην Ιαπωνία: Η Επιστροφή της Άνοιξης και άλλες Ιεροτελεστίες της Μετάβασης» έκθεση φωτογραφίας του Αντώνη Θεοδωρίδη. Μια συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίς με την Mikiko Kikuta και με την υποστήριξη του EU Japan Fest Committee.

13:00 – 20:00 | ΟΣΕ – Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
«Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη» – Cultterra, γνωριmeet the locals εγκατάσταση του Λάμπρου Τυρλή

Δράσεις για παιδιά & εφήβους
Στο πλαίσιο του IN SITU REALITIES: Eleusis Documentary Festival

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου
18:00 – 20:00 | Αναψυκτήριο
«Μυστήριο 156 Ιστορίες για την Ελευσίνα» από την ομάδα Exile Room
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους (απαραίτητη η προκράτηση θέσης)

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου
11:00 – 15:00 | Αναψυκτήριο
«Μυστήριο 156 Ιστορίες για την Ελευσίνα» από την ομάδα Exile Room
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους (απαραίτητη η προκράτηση θέσης)

17:00 – 19:00 | Αναψυκτήριο
«ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΧΩΡΙΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ» του Asgeir Helgestad
«Μυστήριο 149 Μετάβαση προς ένα Κλιματικά Ουδέτερο Μέλλον» της Μαρίας Λεωνίδα
Προβολές για παιδιά (είσοδος ελεύθερη)

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου
11:00 – 15:00 | Αναψυκτήριο
«Μυστήριο 156 Ιστορίες για την Ελευσίνα» από την ομάδα Exile Room
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους (απαραίτητη η προκράτηση θέσης)

17:00 – 19:00 | Αναψυκτήριο
«BIKE BIRD» των Kari Klyve-Skaug & Odveig Klyve
«LOUIS AND LUCA – MISSION TO THE MOON» του Rasmus A. Sivertsen
Προβολές για παιδιά (είσοδος ελεύθερη)

Δυνατότητα μετακίνησης από το κέντρο της Αθήνας στην Ελευσίνα μετ’ επιστροφής. Κυκλικά δρομολόγια μέσα στην πόλη καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου.
Συγκεκριμένα:

Παρασκευή 15/12
19.30 Παλαιό Ελαιουργείο (ΣΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙ) - Σινέ Ελευσίς
24:00 Σινέ Ελευσίς -Παλαιό Ελαιουργείο (στάση στην οδό Κοντούλη)

Σάββατο 16/12
12.30 Στάση Κανόνι - ΑΡΚΟΠΟΛΙΣ
14.30 Στάση Κανόνι - Σινέ Ελευσίς
21.30 Παλαιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ., Ερμού & Πειραιώς - ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ Κρατήσεις εδώ
2.00 ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ - Παλαιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ., Ερμού & Πειραιώς

Κυριακή 17/12
12.30 Στάση Κανόνι - ΙΡΙΣ 

*Το Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας και η ταινία Μυστήριο 31 Οι Ελευσίνιοι του Φίλιππου Κουτσαφτή υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Πρόσβαση στην Ελευσίνα # 21χλμ
Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση Μαγούλα και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα - Νέα Πέραμος - Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το  γενικό πρόγραμμα του τριημέρου της τελετής λήξης της «2023 Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» (15, 16 & 17 Δεκεμβρίου), αλλά και την πρόσβαση στην Ελευσίνα, μπορείτε να επισκεφτείτε το 2023eleusis.eu.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ