Πολιτισμος

Νέες εμπειρίες ξενάγησης στο MOMus με εφαρμογές που... σου δείχνουν το δρόμο

Νέα ιστοσελίδα και ψηφιακά εργαλεία για τους επισκέπτες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψηφιακά εργαλεία του MOMus προσφέρουν νέες εμπειρίες ξενάγησης
Ψηφιακά εργαλεία του MOMus προσφέρουν νέες εμπειρίες ξενάγησης © ΑΠΕ-ΜΠΕ

MOMus: Νέες εμπειρίες ξενάγησης με ψηφιακά εργαλεία για τους επισκέπτες

Περιήγηση στις συλλογές του MOMus -των μουσείων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, που εδώ και πέντε χρόνια ένωσαν τις δυνάμεις τους, μπορούν πλέον να κάνουν οι πολίτες από τον προσωπικό τους χώρο. Την ίδια ώρα, όσοι αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν μία φυσική επίσκεψη σε έναν από τους πέντε χώρους του, μπορούν να ζήσουν νέες εμπειρίες μέσω της δωρεάν εφαρμογής που έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν στα κινητά τους τηλέφωνα.

Η νέα ιστοσελίδα του MOMus, όπως και τα καινούργια ψηφιακά του εργαλεία, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Σύγχρονες Δράσεις Πολιτιστικής Προβολής του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης - MOMus» και παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση για τους εκπροσώπους του Τύπου.

Ιστοσελίδα και ψηφιοποίηση 1.100 αντικειμένων

Η νέα ιστοσελίδα του μεγάλου, ενιαίου, δημόσιου φορέα πολιτισμού είναι ήδη σε λειτουργία και εκτός από χρήσιμες πληροφορίες, ημερολόγιο εκθέσεων και δράσεων, δείχνει επίσης στο κοινό τα έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, φωτογραφίας ή γλυπτικής που φιλοξενεί.

Ήδη περίπου 1.100 αντικείμενα έχουν ψηφιοποιηθεί και προβάλλονται με τυχαία σειρά ή επιλέγοντας ο χρήστης φίλτρα που αφορούν στο μουσείο όπου βρίσκονται, στη συλλογή στην οποία ανήκουν, στον δημιουργό τους, στο είδος του έργου ή στο έτος που δημιουργήθηκε.

Ψηφιακά εργαλεία του MOMus προσφέρουν νέες εμπειρίες ξενάγησης
Ψηφιακά εργαλεία του MOMus προσφέρουν νέες εμπειρίες ξενάγησης © ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η κατηγορία αυτή στην ιστοσελίδα θα εμπλουτίζεται διαρκώς μέχρι να ψηφιοποιηθούν όλα τα αντικείμενα του MOMus και να ανέβουν online, ώστε να έχουν πρόσβαση στις συλλογές επιμελητές, μουσεία, ερευνητές και φυσικά το κοινό, ο καθένας για διαφορετικού τύπου ενέργειες», τόνισε Υπεύθυνη Ψηφιακού Περιεχομένου του MOMus Μαρία Ζαμπέτη.

Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίστηκε ως «ανταπόδοση» στη χειρονομία καλλιτεχνών, ιδιωτών και συλλεκτών, να εμπιστευτούν τις συλλογές τους στον οργανισμό, αφού το μεγαλύτερο μέρος αυτών, προέρχεται από δωρεές.

Οθόνες στους χώρους των μουσείων και εφαρμογή με …παιχνίδια

Από τη στιγμή που ο χρήστης εγκαταστήσει την εφαρμογή «MOMus tour & play» στο κινητό του τηλέφωνο, αυτή αρχικά θα του …δείξει τον δρόμο για όλους τους χώρους του MOMus, προβάλλοντας στον χάρτη τη διαδρομή, τη διάρκειά της και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να φτάσει.

Στη συνέχεια, με την είσοδό του στον χώρο και τη λειτουργία «περιηγηθείτε», επιλέγει το μουσείο στο οποίο βρίσκεται και σκανάροντας το QR code, που υπάρχει δίπλα σε επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης συλλογής, μπορεί να μάθει ακόμα περισσότερες πληροφορίες γι' αυτά.

Επίσης, του δίνεται η δυνατότητα να παίξει το «παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού». Στην αντίστοιχη λειτουργία εμφανίζεται ένας γρίφος που περιγράφει ένα από τα έργα του μουσείου.

Ψηφιακά εργαλεία του MOMus προσφέρουν νέες εμπειρίες ξενάγησης
Ψηφιακά εργαλεία του MOMus προσφέρουν νέες εμπειρίες ξενάγησης © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν καταφέρει να το εντοπίσει σε κάποιο από τα επίπεδά του ή ακόμη και στον εξωτερικό χώρο, σκανάρει το έκθεμα και ξεκλειδώνει ο επόμενος γρίφος. Αφού ολοκληρώσει επιτυχώς την αποστολή και λύσει όλη τη σειρά των γρίφων, με το αποδεικτικό που εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού του, περνάει από την υποδοχή για να παραλάβει ένα δώρο επιβράβευσης, το οποίο θα ανανεώνεται ανά τακτά διαστήματα.

Μάλιστα, αναμένεται να προστεθούν και άλλα παιχνίδια σε όλα τα μουσεία.

Τέλος, σε οθόνες που έχουν τοποθετηθεί στους χώρους των μουσείων, οι οποίες θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, μπορεί ο επισκέπτης να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει στην ιστοσελίδα του οργανισμού, κάποια επιλεγμένα έργα από τις συλλογές του, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για την εφαρμογή και τα social media του MOMus.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ