- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Εργαλείο κομματικών τακτικισμών» ο ΣΕΑ, καταγγέλλουν αρχαιολόγοι - Βολές κατά της Δέσποινας Κουτσούμπα
Εννέα έφοροι αρχαιοτήτων συνυπογράφουν υπόμνημα διαμαρτυρίας
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Κατά της Δέσποινας Κουτσούμπα στρέφονται μέλη του σωματείου και αποχωρούν - Κάνουν λόγο για πολιτικές και προσωπικές εμμονές.
Για μετατροπή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σε «εργαλείο κομματικών τακτικισμών» και «δράσεις που υπαγορεύονται αποκλειστικά από πολιτικές και προσωπικές εμμονές» κάνουν λόγο εννέα έφοροι αρχαιοτήτων, οι οποίοι στρέφονται κατά της προέδρου του σωματείου, Δέσποινας Κουτσούμπα.
Μέσω υπομνήματος διαμαρτυρίας το οποίο συνυπογράφουν, οι εννέα έφοροι αρχαιοτήτων ζητούν τη διαγραφή τους από μέλη του ΣΕΑ, καθώς όπως τονίζουν, η σημερινή δημόσια εικόνα του «όπως αυτή προβάλλεται με ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου», αποκλίνει πλήρως από τους καταστατικούς σκοπούς του.
Όπως αναφέρουν, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει πάψει να λειτουργεί ως συνδικαλιστικό όργανο των υπηρετούντων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μελών του και επιδίδεται σε δράσεις που «υπαγορεύονται αποκλειστικά από τις πολιτικές αλλά και προσωπικές εμμονές των μελών του Δ.Σ. του».
Το Σωματείο, όμως, υπογραμμίζεται στο κείμενο, δεν ιδρύθηκε για να υλοποιεί την προσωπική πολιτική ατζέντα των εκάστοτε προέδρων και μελών του διοικητικού του συμβουλίου και στο πλαίσιο αυτό οι υπογράφοντες δηλώνουν πως δεν επιθυμούν να είναι πλέον μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ζητώντας τη διαγραφή τους από το μητρώο των μελών του ΣΕΑ.
Οι εννέα υπογράφοντες:
Ολυμπία Βικάτου, Διευθύντρια ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας
Γρηγόρης Γρηγορακάκης, Διευθυντής ΕΦΑ Κεφαλληνίας και Ιθάκης
Αναστασία Κουμούση, Διευθύντρια ΕΦΑ Αχαΐας
Κρυσταλλία Μαντζανά, Διευθύντρια ΕΦΑ Τρικάλων
Αλκηστις Παπαδημητρίου, Διευθύντρια ΕΦΑ Αργολίδας
Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια ΕΦΑ Άρτας & Αναπληρώτρια Ελλείποντος Προϊσταμένου ΕΦΑ Ιωαννίνων
Αλεξάνδρα Χαραμή, Διευθύντρια ΕΦΑ Βοιωτίας
Ιωάννης Χουλιαράς, Διευθυντής ΕΦΑ Θεσπρωτίας
Αθανασία Ψάλτη, Διευθύντρια ΕΦΑ Φωκίδας
Το υπόμνημα διαμαρτυρίας των μελών του ΣΕΑ
«Με κλιμακούμενα συναισθήματα απορίας, θλίψης και οργής διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια η δημόσια εικόνα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπως αυτή προβάλλεται με ευθύνη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αποκλίνει πλήρως από τους καταστατικούς σκοπούς του σωματείου.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει παύσει να λειτουργεί ως συνδικαλιστικό όργανο των υπηρετούντων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μελών του, έχει μετατραπεί σε εργαλείο κομματικών τακτικισμών και επιδίδεται σε δράσεις που υπαγορεύονται αποκλειστικά από τις πολιτικές αλλά και προσωπικές εμμονές των μελών του Δ.Σ. του.
Τα προβλήματα που ταλανίζουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία και δυσχεραίνουν το έργο της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως, μεταξύ άλλων πολλών, η ανορθολογική κατανομή του προσωπικού και η συγκέντρωση του στα μεγάλα αστικά κέντρα, που έχει ως αποτέλεσμα την ακραία υποστελέχωση περιφερειακών μονάδων, η χρόνια μισθολογική καθήλωση καθώς και η ανύπαρκτη υποστήριξη του έργου των υπηρεσιών από την υπηρεσιακή και φυσική ιεραρχία ουδόλως απασχολούν το Δ.Σ. του ΣΕΑ.
Ενα εξέχον παράδειγμα της εκτροπής του Δ.Σ. του ΣΕΑ από τους κατασταστικούς του σκοπούς, είναι η πλήρης αδιαφορία για το νεώτερο μνημείο, στο οποίο στεγάζεται ο σύλλογος και έχει περιέλθει σε κατάσταση ετοιμορροπίας, αλλά και η μετατροπή του από χώρο δράσεων και προσωρινής διαμονής των παρεπιδημούντων συναδέλφων της επαρχίας σε πολυχώρο ποικίλων δράσεων αμφίβολης συγγένειας με την επιστημονική και υπηρεσιακή μας φυσιογνωμία.
Με αφορμή την αρνητική δημοσιότητα που έλαβε πρόσφατα το θέμα χαρακτηρίζονται αρνητικά συλλήβδην οι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ, απαξιώνεται το τεράστιο έργο που προσφέρουν στον τομέα του πολιτισμού και υπονομεύεται το κύρος ενός επιστημονικού κλάδου που έγραψε λαμπρή ιστορία χάρη στην επιστημονική υπόσταση και την προσωπική βαρύτητα των μελών του που συνειδητά λειτουργούσαν χωρίς κομματικές προμετωπίδες.
Επειδή αυτή η ολοσχερής μετάλλαξη του σωματείου μας που ιδρύθηκε για να υποστηρίζει τους μαχόμενους αρχαιολόγους της αρχαιολογικής υπηρεσίας και όχι για να υλοποιεί την προσωπική πολιτική ατζέντα των εκάστοτε προέδρων και μελών του Δ.Σ. δεν μας εκφράζει, δεν επιθυμούμε να είμαστε πλέον μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Ζητούμε για τους λόγους που αναφέραμε τη διαγραφή μας από το μητρώο των μελών του ΣΕΑ.
Η Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Οικονομικής Διαχείρισης Τομέα Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, στην οποία κοινοποιείται το παρόν, καλείται να μη παρακρατεί στο εξής από τον μισθό μου οποιαδήποτε εισφορά υπέρ του ως Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έγραψαν ιστορία με το «Foreign Tongues»
Κατά τα γυρίσματα τηςταινίας «The Invite»
Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του, η γενέτειρά του τον τιμά με ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων
Από την Ακρόπολη έως την τεχνητή νοημοσύνη, οι καλλιτέχνες δοκιμάζουν τα όρια της δημιουργίας και της συμμόρφωσης
Ο πρωταγωνιστής της νέας ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν αποκάλυψε τις επιπτώσεις στη σύζυγο και τις τέσσερις κόρες του
Μέσα από προσωπικές μου αναμνήσεις, δύο συνεντεύξεις μου με τη Μάρω Κοντού και μαρτυρίες αγαπημένων ηθοποιών που τη γνώριζαν
Οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης εστιάζουν στο τοπικό που γίνεται παγκόσμιο, την αγωνία και την ελπίδα
Ήδη το αμερικανικό σωματείο ηθοποιών SAG-AFTRA έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις
Νέα περιπέτεια του διάσημου ήρωα κόμικς 15 χρόνια μετά την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ
Έγινε επίσης γνωστή ως η «γυναίκα με τα περιστέρια» από το «Home Alone 2»
Η πρώτη παράσταση προσβάσιμη σε θεατές με αισθητηριακές αναπηρίες στην ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου
Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη και γιατί αξίζει να διαβαστεί από γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας
Την «αποχαιρέτησε» ως τηλεοπτική της κόρη
Βαθιά συγκινημένος για την απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού, αλλά και καλής του φίλης, προχώρησε σε μία σπαρακτική αποκάλυψη
«Ελευθερία με χέρια κενά»
Πότε θα ξεκινήσει το τουρ του εμβληματικού τραγουδοποιού
Η Ελληνίδα ερευνήτρια χορού και χορεύτρια μιλά για την πρωτοποριακή χορογράφο και το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Ο Γκέοργκι Ουνκόφσκι σκηνοθετεί ένα φιλμ ζόρικης ενηλικίωσης
Μια αναδρομή στην καριέρα του με αφορμή την έκθεση «Abstract Constructions» στη Fondation CAB στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία παρουσιάζονται έργα του
Μιλήσαμε με τη χορογράφο Χριστιάνα Κοσιάρη για τη νέα της παράσταση για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.