Πολιτισμος

«Now’s the Time», η μνημειώδης ωδή για τη τζαζ του Ζαν Μισέλ-Μπασκιά σε δημοπρασία - Πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια

Πρώτη εκτίμηση 30 εκατ. δολάρια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Bruno Bischofberger and Fransesco Clemente, New York, 1984
Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Bruno Bischofberger and Fransesco Clemente, New York, 1984 © Wikimedia Commons

Ζαν Μισέλ-Μπασκιά: Η μνημειώδης ωδή του στην τζαζ θα πωληθεί σε δημοπρασία για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια - Πρώτη εκτίμηση 30 εκατ. δολάρια

Το μνημειώδες αφιέρωμα του Ζαν Μισέλ-Μπασκιά στην τζαζ θα πωληθεί σε δημοπρασία, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια.

Το έργο, με τίτλο «Now's the Time» (1985) θα «πρωταγωνιστήσει» στη δημοπρασία σύγχρονης τέχνης του Sotheby's, Contemporary Evening Auction, όπου αναμένεται να πωληθεί τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι τώρα το έργο με το οποίο ο Αμερικανός καλλιτέχνης απέτισε φόρο τιμής στον θρύλο της τζαζ Τσάρλι Πάρκερ ήταν στην κατοχή του συλλέκτη Πίτερ Μπραντ. Το έργο απεικονίζει έναν δίσκο βινυλίου σε μαύρο ματ και τις λέξεις «Now's the Time» PRKR με λευκά γράμματα.

«Now’s the Time», η μνημειώδης ωδή για τη τζαζ του Ζαν Μισέλ-Μπασκιά σε δημοπρασία - Πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια

Ο Μπασκιά ήταν μανιώδης ακροατής της τζαζ και συλλέκτης άλμπουμ, είχε περίπου 3.000 στη συλλογή του έως τον θάνατό του. Ανέφερε πολλούς από τους σπουδαίους του είδους στους πίνακές του, αλλά κανέναν τόσο συχνά, όσο ο Πάρκερ.

Ο Τσάρλι Πάρκερ αναγνωρίστηκε για την ανάπτυξη της σύγχρονης τζαζ παραλλαγής bebop, που χαρακτηρίζεται από μια ολοκληρωμένη τεχνική και ένα γρήγορο ρυθμό και αντιπροσώπευε επίσης το πνεύμα της ελευθερίας και του αυτοσχεδιασμού που έγιναν χαρακτηριστικά της πρακτικής του ίδιου του Μπασκιά.

«Το "Now's the Time" είναι μια αναφορά στη τζαζ σύνθεση του Πάρκερ από το 1945 και είναι η απόλυτη έκφραση του πάθους του Μπασκιά για τη μουσική» σημειώνει ο Sotheby's.

Ο πίνακας θα παρουσιαστεί στη γκαλερί του οίκου δημοπρασιών στο Λος Άντζελες έως τις 24 Απριλίου και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, προτού πωληθεί στη δημοπρασία στις 18 Μαϊου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.