Πολιτισμος

Δέσποινα Γερουλάνου: Την Πέμπτη το «τελευταίο αντίο» στη μεγάλη κυρία του Μουσείου Μπενάκη

Η παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε στενό οικογενειακό κύκλο στη Ριτσώνα η κηδεία της Δέσποινας Γερουλάνου - Παράκληση για κατάθεση ενίσχυσης του Μουσείου Μπενάκη, αντί στεφάνων.
Σε στενό οικογενειακό κύκλο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Απριλίου η κηδεία της Δέσποινας Γερουλάνου © Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi

Σε στενό οικογενειακό κύκλο στη Ριτσώνα η κηδεία της Δέσποινας Γερουλάνου - Παράκληση για κατάθεση ενίσχυσης του Μουσείου Μπενάκη, αντί στεφάνων.

Σε στενό οικογενειακό κύκλο θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, 20 Απριλίου, η κηδεία της Δέσποινας Γερουλάνου και η αποτέφρωση της σορού στη Ριτσώνα στις 17.30.

Η οικογένεια, σε ανακοίνωση της, παρακαλεί όποιος επιθυμεί αντί στεφάνων να ενισχύσει το έργο του Μουσείου Μπενάκη, με κατάθεση στον ακόλουθο λογαριασμό:

ALPHA BANK

Αριθ. λογαριασμού: 369 00 2002 000759

IBAN: GR31 0140 3690 3690 0200 2000 759

SWIFT CODE (BIC): CRBAGRAAXXX

Στην αιτιολογία κατάθεσης, παράκληση να αναφέρεται το όνομα του καταθέτη και «στη μνήμη Δέσποινας Γερουλάνου».

Η Δέσποινα Γερουλάνου αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα υγείας στους πνεύμονες και πριν από το Πάσχα έπαθε λοίμωξη του αναπνευστικού, με αποτέλεσμα να καταλήξει την Τρίτη 18 Απριλίου.

Τα τελευταία χρόνια ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα 2023.

Ποια ήταν η Δέσποινα Γερουλάνου

Η Δέσποινα Γερουλάνου γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα και μεγάλωσε με τις δυο γιαγιάδες. Τη γιαγιά Καλλιγά και τη γιαγιά Γερουλάνου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Θεάτρου Τέχνης (Θέατρο Τέχνης) Κάρολος Κουν. Εργάστηκε, μάλιστα, έως το 1990 στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Παρακολούθησε, παράλληλα, μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμημάτων στο Παρίσι. Από το 1994 είναι διευθύντρια των Γκαλερί του Μουσείου Μπενάκη. Απόγονος των Μπενάκηδων, η Δέσποινα Γερουλάνου, κόρη του Μαρίνου Γερουλάνου και της Αιμιλίας Γερουλάνου-Καλλιγά, εγγονής του Αντώνη Μπενάκη, μεγάλωσε μέσα στο Μουσείο.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Θεάτρου Τέχνης (Θέατρο Τέχνης) Κάρολος Κουν. Εργάστηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο από το 1983 έως το 1990.

Παρακολούθησε επίσης μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμημάτων στο Παρίσι και το 1992 οργάνωσε την πρώτη της ατομική έκθεση κοσμημάτων στην Αθήνα. Ακολούθησαν περισσότερες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Από το 1994 είναι διευθύντρια των Γκαλερί του Μουσείου Μπενάκη, αναδιοργανώνοντας το πρώτο Πωλητήριο του Μουσείου και ιδρύοντας τέσσερις νέους χώρους για την προώθηση και υποστήριξη παραδοσιακών και σύγχρονων εφαρμοσμένων τεχνών και σχεδιασμού.

Έχει επιμεληθεί διάφορες εκθέσεις και εκδηλώσεις σε αυτούς τους τομείς. Μεταξύ αυτών είναι οι σειρές «Αναζητήσεις στην Ύλη» και «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου 3», αναδεικνύοντας σημαντικούς εκπροσώπους των εφαρμοσμένων τεχνών και του design. Σήμερα είναι μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Πολιτιστικό Συμβούλιο του Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship.

Διαβάστε όσα είχε πει η Δέσποινα Γερουλάνου στην Athens Voice για το έργο της στο Μουσείο Μπενάκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ