Πολιτισμος

Πέθανε ο Λεΐτζι Ματσουμότο, θρυλικός δημιουργός manga και anime

Γαλούχησε γενιές θαυμαστών - Συνεργάστηκε στενά με τους Daft Punk

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Ιάπωνας δημιουργός manga και anime, Λεΐτζι Ματσουμότο - Είχε συνεργαστεί επανειλημμένα με τους Daft Punk.
Η δουλειά του Λεΐτζι Ματσουμότο επηρέασε γενιές θαυμαστών manga και anime © EPA/Claudio Onorati

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Ιάπωνας δημιουργός manga και anime, Λεΐτζι Ματσουμότο - Είχε συνεργαστεί επανειλημμένα με τους Daft Punk.

Ο διάσημος Ιάπωνας δημιουργός manga και anime, Λεΐτζι Ματσουμότο, πέθανε σε ηλικία 85 ετών, όπως έκανε γνωστό το στούντιο του τη Δευτέρα.

Σε δήλωσή του, το Studio Leijisha, ανέφερε ότι ο Λεΐτζι Ματσουμότο, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Ακίρα Ματσουμότο, έφυγε από τη ζωή μετά από οξεία καρδιακή ανεπάρκεια στις 13 Φεβρουαρίου.

Ο Ματσουμότο ήταν γνωστός για σειρά έργων επιστημονικής φαντασίας, συμπεριλαμβανομένων των «Galaxy Express 999», «Queen Emeraldas» και «Space Pirate Captain Harlock».

Ο  Ματσουμότο ήταν επίσης γνωστός για τη δουλειά του με τον Γιοσινόμπου Νισιζάκι στην τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 1970, «Space Battleship Yamato», η οποία προβλήθηκε με τον τίτλο «Star Blazers» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το έργο του συχνά πραγματευόταν αντιπολεμικά θέματα και συναισθηματικές αφηγήσεις.

Η κόρη του Λεΐτζι Ματσουμότο, Μακίκο, που διευθύνει το Studio Leijisha, είπε στη δήλωση ότι «ξεκίνησε ένα ταξίδι στη θάλασσα των αστεριών. Νομίζω ότι έζησε μια ευτυχισμένη ζωή, σκεφτόμενος να συνεχίσει να σχεδιάζει ιστορίες ως καλλιτέχνης manga».

Japan’s Legendary Manga Creator Leiji Matsumoto Dies Aged 85

Λεΐτζι Ματσουμότο: Η σπουδαία καριέρα και το αντιπολεμικό μήνυμα της δουλειάς του

Ο Ματσουμότο γεννήθηκε το 1938 στη νοτιοδυτική πόλη Κουρούμε, στην επαρχία Φουκουόκα, και σε ηλικία 15 ετών έκανε το ντεμπούτο του με το έργο «Mitsubachi no Boken (Οι περιπέτειες της μέλισσας)». Αφού τελείωσε το γυμνάσιο, μετακόμισε στο Τόκιο για να κυνηγήσει το όνειρό του να γίνει επαγγελματίας καλλιτέχνης.

Περισσότερες από 150 ιστορίες manga που δημιούργησε απεικόνιζαν την τραγωδία του πολέμου, καθώς ήταν μόλις 7 ετών όταν τελείωσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Πολλά χρόνια αργότερα, είπε ότι είχε εμπνευστεί από τον ίδιο του τον πατέρα, ο οποίος ήταν επίλεκτος πιλότος του στρατού και του είχε διδάξει ότι ο πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να γίνει γιατί «καταστρέφει το μέλλον σου».

Star Blazers: Space Battleship Yamato 2199 - Opening Theme

Αρκετά από τα manga του μετατράπηκαν σε τηλεοπτικές σειρές anime, συμπεριλαμβανομένου του «Space Pirate Captain Harlock», το οποίο ακολουθεί τις περιπέτειες ενός απόκληρου που έγινε πειρατής του διαστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Daft Punk ήταν θαυμαστές της δουλειάς του Ματσουμότο και του ανέθεσαν να δημιουργήσει αρκετά μουσικά βίντεο κινουμένων σχεδίων για λογαριασμό τους, κυρίως για το τραγούδι «One More Time», που κυκλοφόρησε το 2000.

Daft Punk - Harder, Better, Faster, Stronger (Official Video)

Αμφότερα τα μέλη του συγκροτήματος περιέγραψαν τον Ματσουμότο ως έναν από τους ήρωες της παιδικής τους ηλικίας.

Ο Ματσουμότο έχει λάβει πολλές διακρίσεις και μετάλλια από την Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένου του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου, ενώ η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε το μετάλλιο του Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Τα έργα του έχουν διασκευαστεί λόγω της δημοτικότητάς τους, επηρεάζοντας γενιές θαυμαστών manga και anime.

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ