Πολιτισμος

Xmas Guide 2022: Τι να κάνετε τα Χριστούγεννα στnν Αθήνα

Ραντεβού στην πόλη με γιορτινή διάθεση

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 853
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το εορταστικό Σύνταγμα.

Χριστούγεννα 2022 στην Αθήνα: Ραντεβού στο The Ellinikon Experience Park, στο ΚΠΙΣΝ, στο City Link, στην ΕΛΣ και στο Κύτταρο

Πού θα μας βρει ο νέος χρόνος με πάρτι και βεγγαλικά; Ραντεβού στην πόλη με γιορτινή διάθεση.

Θα σε περιμένω στο The Ellinikon Experience Park

Αν θέλεις να περπατήσεις στο μεγαλύτερο, διαδραστικό projection mapping στην Ελλάδα, να ανακαλύψεις πώς τα βήματά σου αλλάζουν τα σχέδια του μαγικού χριστουγεννιάτικου χαλιού, να χαζέψεις το καθρέπτισμά σου στο Garden of Reflections, να φτιάξεις κατασκευές με βιώσιμα υλικά δίπλα στο συντριβάνι, να τσιμπολογήσεις και κάτι τις πλάι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στο The Ellinikon Experience Park το γιορτινό μενού υπόσχεται δράση από το πρωί έως αργά το βράδυ για μεγάλους και μικρούς (έως 8/1/2023).

The Ellinikon Experience Park
The Ellinikon Experience Park.

Πάρτι, θεάματα αλλά και αναρρίχηση στο ΚΠΙΣΝ

Ο γιορτινός φωτισμός στα 84 πλατάνια πλάι στο κανάλι φτάνει σε μήκος τα 35 χιλιόμετρα, χώρια η λάμψη από τις φωτιστικές εγκαταστάσεις που υπογράφουν διεθνείς καλλιτέχνες στο πάρκο. Τον Δεκέμβριο στο κοσμαγάπητο πάρκο της Καλλιθέας κάθε φυλή έχει το στέκι της.

Από τις 23/12 έως τις 8/1, η βεράντα του Φάρου μεταμορφώνεται σε μπαρ για βραδινές συναντήσεις με κοκτέιλς, DJ set και πανοραμική θέα στη γιορτινή δράση. Στον Φάρο προσγειώνεται και «Η βαλίτσα της Ουρανίας Σελέστ», μια παράσταση για παιδιά ηλικίας από 7 ετών, με την Έλενα Τοπαλίδου σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου. Δεν λείπουν οι δραστηριότητες για όλη την οικογένεια (χορός με led hula hoop, αυτοσχέδια ορχήστρα κρουστών, κυνήγι θησαυρού κ.ά.), ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται και ο τοίχος αναρρίχησης.

Στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος η Αλέξια μαζί με τη διαπολιτισμική ορχήστρα El Sistema Greece παρουσιάζουν αγαπημένες jazz, gospel και swing μελωδίες και τραγούδια από την "χρυσή εποχή" του Χόλιγουντ (26/12, στις 18:30).

ΚΠΙΣΝ.

Εγγυημένα λαμπρή θα είναι και φέτος η αλλαγή του χρόνου στο Κέντρο Πολιτισμού  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και έχει απ’ όλα: πατινάζ στο παγοδρόμιο μέχρι αργά, πυροτεχνήματα, συναυλία του Jerome Kaluta με την Big Band του, DJ set από τον Ιταλό Beppe Loda και, φυσικά, τον πρώτο αγώνα δρόμου του έτουςγια όσους αδημονούν να υποδεχτούν το 2023 τρέχοντας.

Τραγουδώντας στο City Link

Η στοά στην καρδιά της πόλης φόρεσε τα γιορτινά της (με την υπογραφή της σχεδιάστριας φωτισμού Στέλλας Κάλτσου) και φιλοξενεί γνωστούς ερμηνευτές. Τον Αντώνη Λουδάρο και τη Σαλίνα Γαβαλά σε τραγούδια από ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο (31/12), τον Μέμο Μπεγνή με ποπ και τζαζ διάθεση (24 & 30/12), την Elena και τον Chris σε ποπ, τζαζ και χριστουγεννιάτικες μελωδίες (23 & 24/12).

Πρωτοχρονιά με τον Δήμο Αθηναίων

Στο Σύνταγμα, με φόντο το χριστουγεννιάτικο δέντρο και την ολόφωτη πλατεία, το γιορτινό κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα ξεκινήσει στις 22:30. Οικοδεσπότες θα είναι το τηλεοπτικό δίδυμο Φώτης Σεργουλόπουλος και Τζένη Μελιτά σε μια γιορτή που υπόσχεται πολλή μουσική με τον Μάριο Φραγκούλη και τον Γιώργο Περρή, που θα συνοδεύσει δεκαμελής συμφωνική ορχήστρα, με χορό και πυροτεχνήματα. Αμέσως μετά την υποδοχή του νέου χρόνου τη μουσική σκυτάλη θα πάρουν οι Bejeezus με ποπ, σουίνγκ, λάτιν και ροκ εν ρολ ρυθμούς, ενώ από τη 01:00 το πάρτι συνεχίζεται στη Βαρβάκειο –την πιο ιστορική αγορά της πόλης– με γνωστούς DJs.

Πρωτοχρονιά στην πλατεία Συντάγματος.

Πρωτοχρονιά στην πλατεία Συντάγματος.

Κόκκινη νύχτα στην αγορά του Πειραιά

Ανοικτά έως τα μεσάνυχτα, με προσφορές και ειδικές εκπτώσεις, θα παραμείνουν τα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά την Πέμπτη 22/12. Από νωρίς το απόγευμα στους δρόμους θα κυκλοφορούν ξυλοπόδαροι, μασκότ, μάγοι, ξωτικά και Αϊ-Βασίληδες, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου με χριστουγεννιάτικο ρεπερτόριο και το «τρένο της χαράς» για βόλτες σε γιορτινό κλίμα.

Μέγαρο για όλους

Μουσική, θέατρο, μιούζικαλ, παιδικές παραστάσεις, αλλά και γλίστρες στο παγοδρόμιο: για όλους έχει προτάσεις στο Μέγαρο Μουσικής. Tο εορταστικό γκαλά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ποντάρει σε δημοφιλείς σκοπούς από μιούζικαλ (30/12, στις 20:30). Τριπλέτα προτάσεων για τα πιτσιρίκια με αγαπημένους ήρωες: τον «Ροβινσώνα Κρούσο» σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη, τον Σκρουτζ (Πάνο Μουζουράκη) από την «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Ντίκενς (22/12-8/1/23) να μιλά στη γλώσσα του μιούζικαλ και τον «Καραγκιόζη» του Ηλία Καρελλά «στο Παρίσι» (21-30/12). Εδώ κάνει την πανελλαδική της πρεμιέρα και η «Πανσέληνος» (έως 21/12, στις 20:00), το θεατρικό έργο από την παρισινή τριλογία του Χριστόφορου Χριστοφή με την Κωνσταντίνα Τάκαλου και τον Αποστόλη Τότσικα.

Ροβινσώνας Κρούσος.
© Πάτροκλος Σκαφιδάς

Με οδηγό τα παραμύθια στη Λυρική Σκηνή

Και όπερα και μπαλέτο και μιούζικαλ φέτος τις γιορτές στην ΕΛΣ. «Τα παραμύθια του Χόφμαν» του Ζακ Όφενμπαχ, η πιο πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της γιορτινής σεζόν, «ζωντανεύουν» μέσα από τη ματιά του διάσημου σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι και τις ερμηνείες των Άνταμ Σμιθ, Νικόλ Σεβαλιέ, Γιάννη Χριστόπουλου και Βασιλικής Καραγιάννη (20, 22, 28, 29/12 & 4, 5, 8/1/2023). Αγαπημένο θέαμα για όλη την οικογένεια ο «Δον Κιχώτης» σε χορογραφία του Τιάγκο Μπορντίν (23, 24, 30, 31/12). Για όσους, πάλι, προτιμούν «ταξίδια» στην καλοκαιρινή άδεια Αθήνα, εκεί στο γύρισμα του αιώνα, τα «Φτηνά τσιγάρα» (μέχρι 5/1/2023) των Παναγιώτη Καλατζόπουλου και Ρένου Χαραλαμπίδη φέρνουν τυχαίες συναντήσεις και υπέροχα τραγούδια στην Εναλλακτική Σκηνή.

Τα Παραμύθια του Χόφμαν σε σκηνοθεσία Κρύστοφ Βαρλικόφσκι.
© Bernd Uhlig, La Monnaie

Στο Ολύμπια για οπερέτα και σουίνγκ

Τα Χριστούγεννα θέλουν τραγούδι και ξεγνοιασιά. Ό,τι πρέπει για τη διάθεση των ημερών ο «Βαπτιστικός» (20-22/12 & 28-29/12), η πιο δημοφιλής ελληνική οπερέτα, που ανεβαίνει στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας «Μαρία Κάλλας» από τον Γιώργο Πέτρου με μια δυνατή ομάδα Ελλήνων μονωδών (Δημήτρης Πακσόγλου, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Άννα Στυλιανάκη κ.ά.). Αν πάλι, η καρδιά σας χτυπά για τζαζ, η Big Band με τον Σταύρο Ρωμανό και την Τζένη Καπάδαη ερμηνεύουν τραγούδια των Φρανκ Σινάτρα και Έλλα Φιτζέραλντ (23/12, στις 20:30). Λίγο πριν το 2023, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων με τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη παρουσιάζουν ένα εορταστικό πρόγραμμα με τραγούδια και ύμνους από όλο τον κόσμο (27/12, στις 20:30).

olympia

Επόμενη στάση Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Με το μωρό και βαφτιστήρια, με φίλους και γονείς, αφορμές για να πάρουμε το μετρό για το θέατρο-στολίδι του λιμανιού υπάρχουν. Στην κεντρική σκηνή το πάρτι σε ρυθμούς 80s συνεχίζεται για τις «Εύθυμες κυράδες» υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Λευτέρη Γιοβανίδη, ενώ στο φουαγιέ, η Ομάδα ΒίΔα με τον «Ντοντό» βάζει τα μωρά (από 12 μηνών) στη θεατρική εμπειρία (έως 2/1/2023). Ο Δημήτρης Λάλος και η Μαριλίτα Λαμπροπούλου αφηγούνται το παραμύθι «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ συνοδεία της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών (26, 27, 29 & 30/12). Οι γιορτινές μέρες κλείνουν με γκαλά όπερας (10/1/2023 στις 20:30) από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τους Αντώνη Κορωναίο, Δημήτρη Πακσόγλου και Παναγιώτα Πολυζωίδου.

Ο Καρυοθραύστης από τα Μπαλέτα του Κιέβου

Ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία του δύο μέρες πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία κι ακόμα δεν έχει επιστρέψει στην χώρα του. Το Kiev City Ballet κάνει γιορτές στο Christmas Theater στην Αθήνα παρουσιάζοντας το ωραιότερο παραμύθι των Χριστουγέννων, τον «Καρυοθραύστη», με τις μελωδίες του Τσαϊκόφσκι και σε χορογραφία του Βασίλι Βαϊνόνεν (25/12 στις 20:30, 26/12 στις 12:00, 16:00 & 20:30).

Ο καρυοθραύστης από το μπαλέτο του Κιέβου «Kiev City Ballet»
Ο Καρυοθραύστης από το μπαλέτο του Κιέβου «Kiev City Ballet»

Ζωντανά στο Κύτταρο

Ροκ, blues, funk, πες το και θα παίξει κάθε εβδομάδα live. Στις 23/12 ο Τάσος Σκούρας με 11 μουσικούς και εκλεκτούς καλεσμένους ξετυλίγει τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία και διαχρονικές rock, blues, και soul/funk επιτυχίες. Στις 30/12 παρκάρει στο Κύτταρο το… φορτηγό των Soundtruck, παρέα με τους Ninkasi. Η νέα χρονιά στη σκηνή της Ηπείρου και Αχαρνών μπαίνει στις 5/1 με μπλουζ από τους Blues Wire, τους Blues Revenge και τον Νίκο Ντουνούση, ενώ η επομένη είναι αφιερωμένη στα θρυλικά «σκαθάρια» με τους The Beatles Live Tribute Band.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ