Πολιτισμος

Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου μιλά για την Αμερικανική Επανάσταση

Το κορυφαίο γεγονός του 18ου αιώνα και του σύγχρονου κόσμου που επηρέασε βαθύτατα και την Ελληνική Επανάσταση

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας στο ΕΚΠΑ
Η Μαρία Ευθυμίου

Ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση για την Αμερικανική Επανάσταση - Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Μάκη Προβατά.

Η Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα μιλήσει για την Αμερικανική Επανάσταση, το κορυφαίο γεγονός του 18ου αιώνα και του σύγχρονου κόσμου που επηρέασε βαθύτατα και την Ελληνική Επανάσταση, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 στις 18:30 (Μασσαλίας 22, Αθήνα), ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά.

Ο Πόλεμος της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας κάλυψε ένα εύρος γεγονότων στρατιωτικής, ιδεολογικής, πολιτικής, διπλωματικής φύσεως, κατά την διάρκεια δύο περίπου δεκαετιών (1765-1784). Αν και άρχισε ως αντίδραση των Άγγλων αποίκων των 13 Πολιτειών έναντι της πολιτικής της μητρόπολής τους, της Αγγλίας, εξελίχθηκε σταδιακά σε πόλεμο από τον οποίον νικητές εξήλθαν οι άποικοι με την βοήθεια στρατευμάτων που απέστειλε προς αυτούς ο Βασιλιάς της Γαλλίας. Ο Πόλεμος αυτός γρήγορα εξελίχθηκε σε Επανάσταση -με φαινόμενα παράλληλου εμφυλίου πολέμου- διαμορφώνοντας καινοτόμα προτάγματα και ιδεολογίες που καθόρισαν, σε μεγάλο βαθμό, την εξέλιξη της ανθρωπότητας κατά τους αιώνες που ακολούθησαν.

Μαρία Ευθυμίου - Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1955.
Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι.
Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες.
Από το 1981 ανήκει στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ όπου σήμερα υπηρετεί ως Τακτική Καθηγήτρια. Από τη θέση αυτή έχει διδάξει, επί 41 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές και εποπτεύσει εκατοντάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες, καθώς και διδακτορικά.
Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έχει μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Έχει μετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με επτά ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας (mathesis.cup.gr).
Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση, σε ολόκληρη την Ελλάδα -και σε φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης- κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα.
Την άνοιξη του 2016, στα πλαίσια συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας (καταγεγραμμένα στην ηλεκτρονική θέση Blod.gr Mαρία Ευθυμίου).
Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας, ενώ έχουν δημοσιευθεί περί τα ογδόντα πέντε άρθρα και μελέτες της σε περιοδικά Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, ένθετα Ιστορίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος έχει, κατά καιρούς, φιλοξενήσει παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά.
Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler, σε τέσσερα βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ.
Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.
Είναι μητέρα δύο ξεχωριστών ανδρών, του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου, και γιαγιά της Μάγιας, της Έλενας, της Δανάης και της Δάφνης.
Είχε την ευλογία να είναι θυγατέρα δύο ακέραιων ανθρώπων, της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου˙ αδελφή ενός αγαπημένου αδελφού, του Πέτρου˙ μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα.
Τέλος, έχει την τιμή να συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλων δεκάδων ζεστών, ουσιαστικών, αυθεντικών, ταλαντούχων, δημιουργικών, δοτικών και φωτεινών ανθρώπων - φίλων, συγγενών, συνορειβατών, συγκωπηλατών, συγχορευτών, συντραγουδιστών, συνοραματιστών, συνσυζητητών, συναδέλφων.

Μαρία Ευθυμίου
© Θανάσης Καρατζάς

Μάκης Προβατάς - Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων. Σπούδασε Προϊατρική (Pre Med) στο Worcester St. College της Μασαχουσέτης και επέστρεψε για να αποφοιτήσει από την Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές. Έχει πάρει πάνω από εκατόν πενήντα συνεντεύξεις για το ΒΗΜΑ και το ΒΗΜagazino, μεταξύ των οποίων από τους Dario Fo, Patti Smith, Eric Burdon, Stephen Hawking, Noam Chomsky, John Malkovich, Mikhail Baryshnikov, Eduardo Galeano, John Cleese κ.ά. Επίσης συνεργάζεται με το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ, όπου έχει δημοσιεύσει κείμενα και συνεντεύξεις.

Μάκης Προβατάς
Μάκης Προβατάς © akriviadis.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ