Πολιτισμος

Επιλογές 491

Η τέχνη μας συναντάει στα νησιά

Μαρία Κοραχάη
ΤΕΥΧΟΣ 491
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύρος

Χρήστος Κεχαγιόγλου

n

Μια αναδρομική έκθεση που αφορά χαρακτηριστικά ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα. Μεγάλο μέρος της έκθεσης θα αποτελέσει η καινούργια του δουλειά «Συναντήσεις στη ζωγραφική», ένα ζωγραφικό παιχνίδι-αναφορά σε αγαπημένους καλλιτέχνες, που συνθέτει την προσωπική του ιστορία της ζωγραφικής. Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με την Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Ως 23/7, Ερμούπολη, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Επαμεινώνδα Παπαδάμ 3.


Σίφνος

Γιώργος Χαδούλης

n

Ο καλλιτέχνης μέσα από το έργο του δοξάζει το τι σημαίνει να είναι κανείς ζωντανός. Το πρώτο μέρος της έκθεσης είναι έργα σε χαρτί και κολλάζ που πραγματεύονται το πέρασμα του χρόνου. Το δεύτερο, πρωτότυπα κεραμικά ως χρηστικά αντικείμενα ως μια σαφή αναφορά στην κεραμική παράδοση της Σίφνου. Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με την Γκαλερί Σκουφά. Ως 2/8, Παλαιό Σχολείο Κάστρου.


Χανιά

Κώστας Σπανάκης

n

Στιγμιότυπα καλοκαιρινών διακοπών. Μέσα κι έξω από τη θάλασσα, με το κανό, με το ξεσκέπαστο αμάξι, με το παγωτό στο χέρι. Στιγμές στην ντουζιέρα, στο μπαράκι, πάνω στη βέσπα. Άλλες φορές τα έργα του καλλιτέχνη έχουν φόντο τα Χανιά, που ο ίδιος αγαπάει πάρα πολύ. Ως 27/7, Παλιόχωρα, Libyan Princess.


Πόρος

Σωτήρης Σόρογκας

n

Ερείπια, σκουριές, κατεστραμμένα καΐκια, ο καλλιτέχνης κινείται γύρω από την έννοια της φθοράς. Η απτή φθορά και η αποσύνθεση των υλικών συμβολοποιούν το χρόνο που φεύγει, τη ζωή που φθίνει. Ως 30/7, Παραλία, Γκαλερί Citronne.


Παξοί

«Ποσειδών»

image

Σύμφωνα με το μύθο, ο ερωτευμένος Ποσειδώνας έκλεψε την Αμφιτρίτη από τη σπηλιά που κρυβόταν, μεταφέροντάς τη με το άρμα του στην Κέρκυρα. Εκεί χτυπώντας την τρίαινά του, απέκοψε το νότιο τμήμα του νησιού σχηματίζοντας τους Παξούς. Οι Παξινοί, όπως λέγεται, βρήκαν την τρίαινα και την έκαναν έμβλημά τους. Εμπνεόμενοι από τους Παξούς και το μύθο τους, δέκα καλλιτέχνες δημιουργούν προς τιμήν του νησιού και του δημιουργού του. Ως 30/7, Οικία Μπόικου.


Ύδρα

Νίκος Ράκκας, Νicky Bee

n

Playmobil ως μοντέλα σε μία καθημερινή και φυσική ρουτίνα. Εμπνέεται από την κοσμοπολίτικη ιστορία του νησιού, καθώς και από εμβληματικές κινηματογραφικές ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί. H Νicky Bee παρουσιάζει πολύχρωμες τρισδιάστατες κατασκευές, κολάζ από υφάσματα γαζωμένα σε ζωγραφισμένο χαρτί ακουαρέλας. 9-17/8, Χώρα, Εκθεσιακός χώρος «Μελίνα Μερκούρη».


Πάτμος

«Νερό | Water»

n

15 φωτογράφοι και 25 εικαστικοί αποδομούν το ρόλο του υδάτινου στοιχείου στη ζωή του νησιού αλλά και στην εικονογραφία του γενικότερα. Στην έκθεση θα υπάρχει και σχετικό φωτογραφικό υλικό από τη θαλάσσια ζωή της Πάτμου, από σημαντικά μνημεία και τελετές του νησιού αναφορικά με το νερό, καθώς και υλικό σχετικά με τη διαχείριση του νερού στο νησί από το παρελθόν έως σήμερα. Επιμέλεια: Ελισάβετ Πλέσσα. 3-24/8, Παλιό Δημοτικό Σχολείο Χώρας.

Για να καταχωριθείτε στους οδηγούς της A.V., στείλτε δελτίαΤύπου 2 εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία.Ταχυδρομικώς στη διεύθυνση Χαρ. Τρικούπη 22, 10679 Αθήνα ή στο fax 210 3617310 ή στο agenda@athensvoice.gr