Εθνικό Θέατρο-ΚΘΒΕ: Επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή. Νέο πλαίσιο
Τέλος ο απευθείας διορισμός - Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΠΟΑ
Νέα διαδικασία επιλογής των Καλλιτεχνικών Διευθυντών σε Εθνικό και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας από το Υπουργείο Πολιτισμού
Νέα διαδικασία επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών και των αναπληρωτών τους στα δύο κρατικά θέατρα της χώρας, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, θεσπίζει το Υπουργείο Πολιτισμού με τροπολογία που θα κατατεθεί σε κάποιο από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης στη Βουλή. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει την επιλογή και τον διορισμό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από ειδική επιτροπή αξιολόγησης και επιλογής μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος του Δ.Σ. των Θεάτρων, ενώ επίσης, το σχέδιο διάταξης νόμου προβλέπει και συγκεκριμένα προσόντα τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από την Επιτροπή για την επιλογή των καλλιτεχνικών διευθυντών, διευκρινίζει το Υπουργείο Πολιτισμού.
Μετά τη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει και στην ανακοίνωση των προσώπων που θα συνθέτουν την ειδική επιτροπή αξιολόγησης και επιλογής του επόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Σχετικά με τη νέα διαδικασία, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η απόφασή μας να προκηρύσσονται οι θέσεις των καλλιτεχνικών διευθυντών των Οργανισμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού - με βάση συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα υποστηρίζει τις ανάγκες του κάθε φορέα - είναι εκπεφρασμένη από τον Αύγουστο 2019. Οι επόμενοι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα αναδειχθούν μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Διοικητικού Συμβουλίου των Θεάτρων και αιτιολογημένο πρακτικό ειδικής επιτροπής αξιολόγησης και επιλογής. Αντίστοιχα θεσπίζεται καινούργια διαδικασία διορισμού των αναπληρωτών καλλιτεχνικών διευθυντών. Το σχέδιο διάταξης νόμου θα κατατεθεί ως τροπολογία τις επόμενες μέρες στη Βουλή προς ψήφιση. Με την ρύθμιση που προτείνουμε για την επιλογή και τον διορισμό των καλλιτεχνικών διευθυντών διασφαλίζεται το κύρος και η αξιοπιστία των δύο Οργανισμών».
Απο την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε: «Με την προτεινόμενη αλλαγή θεσμικού πλαισίου, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για μία ανοιχτή διαδικασία επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών των δύο κορυφαίων θεάτρων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και με απόλυτη διαφάνεια. Με τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής μίας επιτροπής αξιολόγησης και επιλογής, η οποία θα έχει την ευχέρεια να εξετάσει το σύνολο της παρουσίας και δραστηριότητας των υποψηφίων και να συζητήσει μαζί τους το όραμά τους, χωρίς στείρους τεχνικούς περιορισμούς, προσδοκούμε η διαδικασία αυτή να θέσει τις βάσεις για την ανάδειξη των προσώπων που θα οδηγήσουν το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μία νέα εποχή».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια για το έργο του Στίβεν Κινγκ που παίζεται στο θέατρο Άνεσις
Oι δημιουργίες κοσμούν πλέον την επίσημη κατοικία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Γιατί τα στιγμιότυπα στα social media δεν αποτυπώνουν τη μαγεία του χορού;
Δείτε πρώτοι το φιλμ που κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες και ζήστε την κινηματογραφική εμπειρία στη μεγάλη οθόνη
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Ο γερμανός φιλόσοφος αναφέρεται εκτενώς και ουσιαστικά στην ελληνική μυθολογία, όχι ως απλό λογοτεχνικό ή ιστορικό υλικό, αλλά ως θεμελιώδες κλειδί κατανόησης της ζωής και του πολιτισμού
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Στις 16 Μαΐου 2026 ο Μεγάλος Τελικός στη Βιέννη της Αυστρίας
Ο Αστέριος Πελτέκης διασκευάζει το ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή για τη χρυσή εποχή των σκυλάδικων
Το αφιέρωμα της εταιρείας παραγωγής στην Ελληνίδα ηθοποιό
Το αριστούργημα του Γιοχάνες Βερμέερ θα φιλοξενηθεί προσωρινά στο Μουσείο Τέχνης Nakanoshima στην Οσάκα
Το κορυφαίο οικονομικό Μέσο ανησυχεί για τις επιθέσεις στο ανδρικό φύλο, μετά μουσικής
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Οι νικητές της λαμπερής βραδιάς
Ευρύτερα γνωστός από τον ρόλο του Πάμπλο Εσκομπάρ στη σειρά Narcos
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Η ηθοποιός υποδύεται μαζί με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της παράστασης τη ζωή και το έργο της Ανί Ερνό στην παράσταση «Τα Χρόνια»
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – Συνεχίζει να εντυπωσιάζει το φιλμ του Γιάννη Οικονομίδη με 155.000 εισιτήρια στις αίθουσες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.