Πολιτισμος

Ο Φώτης Κόντογλου στην Εθνική Πινακοθήκη

Το εντυπωσιακό έργο που κοσμούσε το σπίτι του ζωγράφου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έργο του Φώτη Κόντογλου στη νέα Εθνική Πινακοθήκη
Έργο του Φώτη Κόντογλου στη νέα Εθνική Πινακοθήκη

Στη νέα Εθνική Πινακοθήκη η εντυπωσιακή τοιχογραφία που δημιούργησε ο Φώτης Κόντογλου - Τι δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη θα περιμένει να υποδεχτεί στις αίθουσες της, όλους τους πολίτες, ξένους επισκέπτες και  φιλότεχνους, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέψουν να ανοίξουν ξανά τα μουσεία στη χώρα μας.

Στις 24 Μαρτίου 2021 θα υποδεχτεί τους ξένους ηγέτες για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη, κάνοντας λόγο για «καταπληκτικό αποτέλεσμα».

Οπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «η Εθνική Πινακοθήκη, ένα τέτοιο λαμπρό μουσείο -που με τη ομορφιά του, κάνει καλύτερη την καθημερινότητά μας, που οι υπέροχες συλλογές του αποδεικνύουν ότι η ελληνική ζωγραφική στον 19ο αιώνα παρακολουθούσε τα κινήματα της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, διαπνεόμενη από την μακραίωνη ελληνική ζωγραφική παράδοση- πρέπει να ανοίξει τις πύλες, ολόφωτη, κατάμεστη από πλήθος ανθρώπων στους ορόφους της».

Και πρόσθεσε: «Έξω από τη νέα εμβληματική Πινακοθήκη, που βάζει την Αθήνα στον κύκλο των μεγάλων μουσείων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, είμαι βέβαιη ότι θα δούμε να σχηματίζονται ουρές, όπου υπομονετικά οι πολίτες θα περιμένουν να γνωρίσουν το έργο που, συνολικά, αντανακλά τη σύγχρονη Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας».

Φώτης Κόντογλου - Το έργο στη νέα Εθνική Πινακοθήκη

Τον δεύτερο όροφο δεν υπάρχει χρόνος για να επισκεφθούν, την Τετάρτη, οι επίσημοι προσκεκλημένοι, παραμονή της εθνικής επετείου.

Ωστόσο, σήμερα, δίνεται στη δημοσιότητα, ένα έργο που αν και είναι η προσωπική μυθολογία, σε μνημειακή κλίμακα του Φωτάκη Κόντογλου αποτελεί το απαύγασμα της νεοελληνικής τέχνης του ´30, ζυμωμένο με τα οράματα της Αιολικής γης, το Αϊβαλί, όπου είδε  ο ζωγράφος το φως του ήλιου.

Στην εικονογράφηση,  που ιστόρησε ο Κόντογλου (1932), ο επισκέπτης, είτε τέταρτης γενιάς πρόσφυγας, είτε όχι, θα νιώσει το δέος  της μνήμης και των οραμάτων της μικρασιατικής γης. Είναι οι δύο τοίχοι δωματίου, από το σπίτι του, στην συνοικία Κυπριάδου, «που πουλήθηκε, όπως έλεγε ο στενός φίλος του, Αϊβαλιώτης και αυτός, ο μεγάλος κεραμοπλάστης Πάνος Βαλσαμάκης, για λίγες οκάδες λάδι και αλεύρι, στην κατοχή. Ο νέος ιδιοκτήτης του σπιτιού, τις ασβέστωσε». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ