Ελλαδα

200 χρόνια από το 1821: Εθνική Πινακοθήκη - Τα εγκαίνια (βίντεο)

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι η Κιβωτός της Τέχνης»

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνική Πινακοθήκη - Εγκαίνια: Κυριάκος Μητσοτάκης και πρίγκιπας Κάρολος
Εθνική Πινακοθήκη - Εγκαίνια: Κυριάκος Μητσοτάκης και πρίγκιπας Κάρολος © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης - Έγιναν τα επίσημα εγκαίνια στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη.

Με υψηλούς προσκεκλημένους πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 η έναρξη των εορτασμών της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, το οποίο αποδόθηκε συμβολικά σήμερα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης. Ανάμεσά τους και ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Καμίλα.

Οι προσκεκλημένοι αποτελούν τους πρώτους επισκέπτες που έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πλήρως ανακαινισμένη και εκσυγχρονισμένη Εθνική Πινακοθήκη και να θαυμάσουν τα έργα της. Η έναρξη λειτουργίας του πλήρως αποκατεστημένου κτιριακού συγκροτήματος έγινε με ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της σε διαφορετικές ομάδες με όλα τα μέτρα κατά της διασποράς κορωνοϊού.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Εθνική Πινακοθήκη ως κόσμημα και εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο. «Το σημερινό γεγονός στέλνει ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή που 12 χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών η Εθνική Πινακοθήκη ανοίγει τις πόρτες της μια ημέρα πριν από την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως είπε, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών επέκτασης ήταν ασφυκτικό και εξήγησε ότι τα έργα τέχνης θα απλωθούν σε μια έκταση 21.000 τ.μ.

Kυριάκος Μητσοτάκης, Μαρέβα Μητσοτάκη, Πρίγκιπας Κάρολος, Δούκισσα της Κορνουάλης
Kυριάκος Μητσοτάκης, Μαρέβα Μητσοτάκη, Πρίγκιπας Κάρολος, Δούκισσα της Κορνουάλης © EUROKINISSI

Εθνική Πινακοθήκη - Εγκαίνια: Μαρέβα Μητσοτάκη, Νίκος Αναστασιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άντρη Αναστασιάδη
Εθνική Πινακοθήκη - Εγκαίνια: Μαρέβα Μητσοτάκη, Νίκος Αναστασιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άντρη Αναστασιάδη © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για να τιμήσουν τα 200 χρόνια από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, στην πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη για διήμερη επίσκεψη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης και ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν.

Ο Μιχαήλ Μισούστιν, πρωθυπουργός της Ρωσίας, στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη - Δίπλα του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
Ο Μιχαήλ Μισούστιν, πρωθυπουργός της Ρωσίας, στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη © EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Εθνική Πινακοθήκη: Η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη στα εγκαίνια
Εθνική Πινακοθήκη: Η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη στα εγκαίνια © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στα εγκαίνια ήταν παρόντες επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πάτρικ Μεζοναβ, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Ζαν-Λουκ Μαρτίνεζ.

Eθνική Πινακοθήκη: Χαιρετισμοί με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

Κυριάκος Μητσοτάκης για Εθνική Πινακοθήκη: «Ένα θησαυροφυλάκιο 20.000 έργων»

«Με μεγάλη περηφάνια και συγκίνηση σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Στην 200η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας αλλά και στα εγκαίνια ενός κοσμήματος της πρωτεύουσας αλλά και ολόκληρης της χώρας, της νέας Εθνικής Πινακοθήκης», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

Έκανε λόγο για «ένα εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο» και αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία για την Εθνική Πινακοθήκη.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα της ελευθερίας της Ελλάδος. Ανέφερε ότι η εθνική πινακοθήκη ήταν ένας ζωντανός οργανισμός που συμβάδισε με την πρόοδο του έθνους και η ίδια η ιστορία της συμβάδισε με την ιστορία της χώρας, ξεκινώντας από την Αίγινα το 1829 και τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια να συγκεντρώνει τα πρώτα έργα που αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα για ένα μελλοντικό μουσείο.

Ως σημαντικό σταθμό της ιστορίας της ανέφερε το 1896 όταν ο λόγιος και νομικός Αλέξανδρος Σούτσος κληροδότησε στο δημόσιο την προσωπική του περιουσία αλλά και την προσωπική του συλλογή για τη δημιουργία της Εθνικής Πινακοθήκης. «Έτσι το 1900 ανατέλλει το νέο Ίδρυμα με πρώτο διευθυντή τον ζωγράφο Γιώργο Ιακωβίδη».

Εθνική Πινακοθήκη - Εγκαίνια: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει στον πρίγκιπα Κάρολο μια λεπτομέρεια σε πίνακα
Εθνική Πινακοθήκη - Εγκαίνια: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει στον πρίγκιπα Κάρολο μια λεπτομέρεια σε πίνακα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στο σημείο αυτό ότι είναι πραγματικά μεγάλη του τιμή που «δώδεκα χρόνια μετά την εκκίνηση των εργασιών για τη Νέα Πινακοθήκη αυτή να ανοίγει τις πόρτες της για πρώτη φορά μία μέρα πριν την επέτειο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία». Επεσήμανε ότι είχε τεθεί ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που επετεύχθη χάρη στην υπομονή του υπουργείου Πολιτισμού, την επιστράτευση της εργατικότητας όλων των στελεχών του Υπουργείου, των εξωτερικών συνεργατών και χάρη στο ελληνικό φιλότιμο.

«Σχεδόν δύο αιώνες από τα πρώτα της αποκτήματα η Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο 20.000 έργων», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η μόνιμη συλλογή της εκτίθεται για πρώτη φορά με τέτοια λαμπρότητα. «Σε αυτήν αποτυπώνεται ο δρόμος μέσα από τον οποίο η ζωγραφική της νέας Ελλάδος επηρεάστηκε από όλα τα ρεύματα του μοντερνισμού χωρίς όμως να απωλέσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράδοσής της. Έτσι ο Κόντογλου συνυπάρχει αρμονικά με τον Μόραλη και ο Λύτρας με τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Αυτός ο πλούτος της Ελλάδος, αυτός ο πλούτος του κόσμου θα απλώνεται στο εξής σε 21.000 τ.μ. με χώρους έκθεσης και φύλαξης των πολύτιμων συλλογών, με αμφιθέατρο, με βιβλιοθήκη, με υπερσύγχρονα εργαστήρια συντήρησης». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μέρος του κόστους καλύφθηκε από σημαντικές ιδιωτικές προσφορές με μεγαλύτερη αυτή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Εθνική Πινακοθήκη - Εγκαίνια: Κυριάκος Μητσοτάκης και πρίγκιπας Κάρολος με τις συζύγους τους, Μαρέβα και Καμίλα, μπροστά από πίνακα
Εθνική Πινακοθήκη - Εγκαίνια: Κυριάκος Μητσοτάκης και πρίγκιπας Κάρολος με τις συζύγους τους, Μαρέβα και Καμίλα, μπροστά από πίνακα © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Η νέα Πινακοθήκη επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως κιβωτού της ελληνικής τέχνης με διεθνή ακτινοβολία, αναδεικνύοντας παράλληλα και το μερίδιό της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Όμως η επέτειος έναρξης του αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία στρέφει το ενδιαφέρον μας ειδικά σε 35 έργα φορτισμένα με ιστορία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε έργα Ελλήνων δημιουργών ανάμεσα στο 1858 και το 1898 αλλά και στο Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα του Ευγένιου Ντελακρουά, την τελευταία του προσφορά στο φιλελληνικό κίνημα και μία ακόμη κατάθεση υπέρ της επανάστασης δίπλα στην Πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας του Ιβάν Αϊβαζόφσκι.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα της ελληνικής επανάστασης είχε τότε δίπλα της Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους φίλους, λαούς που οδήγησαν τελικά τις κυβερνήσεις τους στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και στις συνθήκες του Λονδίνου, αυτές που τελικά κατοχύρωσαν την εθνική ανεξαρτησία. «Και εκείνοι οι δεσμοί μαζί με την αδελφική μας σχέση με την Κύπρο δεν λύθηκαν φυσικά στο πέρασμα του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια ιστορική αναδρομή με αναφορά στους δεσμούς με τις χώρες που εκπροσωπούνται στην εκδήλωση αυτή και τη συνεργασία τους καθώς όπως είπε: «μαζί νικήσαμε το τέρας του Ναζισμού πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορία μας θέλει σταθερούς συμπολεμιστές στις μεγάλες μάχες της ανθρωπότητας και σήμερα μας βρίσκει δίπλα δίπλα μπροστά στη ‘Λαϊκή Αγορά' του Τέτση, αυτό το εμβληματικό έργο που κοσμεί την είσοδο της νέας Πινακοθήκης. Είναι ένα έργο αφιερωμένο στην καθημερινή επικοινωνία των απλών ανθρώπων γιατί απλοί άνθρωποι έχτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα, με κόπο, δάκρυα, ιδρώτα και συχνά αίμα αλλά πάντα με ελπίδα».

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με μια έκκληση στους υψηλούς φίλους της Ελλάδας: «Ας απαντήσουμε λοιπόν με τη σειρά μας και εμείς στην ιστορία μένοντας συνεργάτες και στην ειρήνη και στις νέες προκλήσεις που φέρνει για όλους μας το μέλλον».

Ξενάγηση των υψηλών προσκεκλημένων στην Εθνική Πινακοθήκη

Λίνα Μενδώνη για νέα Εθνική Πινακοθήκη: «Το θησαυροφυλάκιο της ελληνικής τέχνης»

«Η ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης και επανέκθεσης των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης στις 24 Μαρτίου 2021 σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών της Επανάστασης του 1821. Ήταν το ορόσημο που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αύγουστο του 2019 και στο οποίο οφείλαμε να είμαστε απολύτως συνεπείς» ανέφερε στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Και πρόσθεσε: «Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ορίστηκε τυχαία. Δηλώνει έναν σημαντικό σταθμό της σύγχρονης δυναμικής Ελλάδας, της Ελλάδας του πολιτισμού, της καινοτομίας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας. Η Εθνική Πινακοθήκη είναι το θησαυροφυλάκιο της ελληνικής τέχνης του 19ου και του 20ου αιώνα, άρρηκτα δεμένες με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και τις προσδοκίες του ελληνικού κράτους από το 1830».

Εγκαίνια στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη: Η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα
Εγκαίνια στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη - Η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Στα έργα των μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων αναγνωρίζουμε την επίδραση των ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών ρευμάτων της εποχής τους, τα οποία, οι Έλληνες ζωγράφοι τα αφομοίωσαν και εν τέλει τα απέδωσαν με τον δικό τους αμαγαλματικό τρόπο, με εμφανείς τις ρίζες τής ελληνικότητας τους» τόνισε η κ. Μενδώνη, χαρακτηρίζοντας τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης «δίαυλο πολιτιστικού διαλόγου και πολύτιμη παρακαταθήκη της ιστορικής συνέχειας του έθνους μας».

Η απόδοση του εμβληματικού αυτού έργου, συνέχισε «αποτελεί επίτευγμα για το υπουργείο Πολιτισμού και τους εξωτερικούς συνεργάτες μας. Τους ευχαριστώ από καρδιάς όλους».

Και πρόσθεσε: «Όταν ορίστηκε η ημερομηνία της 24ης Μαρτίου, το χρονοδιάγραμμα για την αποπεράτωση του έργου ήταν ήδη εξαιρετικά σφιχτό. Κανείς μας δεν μπορούσε να διανοηθεί τι θα ακολουθούσε. Το γεγονός ότι στις δυσχερείς συνθήκες της πανδημίας ολοκληρώθηκε το έργο αποδεικνύει ότι με σκληρή δουλειά, ένταση για την έγκαιρη επίλυση των προβλημάτων με απόλυτη αφοσίωση στο στόχο με βαθιά αγάπη στο αντικείμενο μπορούμε να υλοποιήσουμε έργα που αναδεικνύουν τη σύγχρονη ταυτότητα μας. Έργα που μας κάνουν υπερήφανους.

Εθνική Πινακοθήκη: Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της για τα εγκαίνια
Εθνική Πινακοθήκη: Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της για τα εγκαίνια © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

» Η απρόσκοπτη χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, από ιδιωτικούς πόρους και από ιδιωτικές χορηγίες με προεξάρχουσα αυτή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σε όλους είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες. Το παλιό κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, κηρυγμένο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, σήμερα είναι ένα υπερσύγχρονο μουσείο. Ο διάλογος του με την Αθήνα, με το αττικό φως, με τα χρώματα του τοπίου παραδίδουν μια νέα άποψη για το πώς αντιλαμβανόμαστε την Εθνική Πινακοθήκη στον αττικό ιστό της πρωτεύουσας. Έργα πολιτισμού σαν κι αυτό συμπορεύονται με την ανάπτυξη των κοινωνιών στις οποίες ανήκουν» κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη - Το χρονικό της ανακαίνισης

Η νέα δεκαετία βρίσκει την Εθνική Πινακοθήκη, με 120 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, κτηριακά και μουσειογραφικά ανανεωμένη. Ως σύγχρονο μουσείο Τέχνης αναδεικνύει τη φυσιογνωμία του Πολιτισμού της Ελλάδας αλλά και τη θέση  που επάξια κατέχει στον παγκόσμιο πολιτισμό.  Η μόνιμη  έκθεση της Πινακοθήκης τώρα ξεδιπλώνεται σε 1000 πίνακες- από τους 20.000 που φυλάσσονται στις αποθήκες- αποδεικνύοντας τη μεγάλη αξία των  πλούσιων συλλογών της. Το πρώτο μνημειώδες έργο  που υποδέχεται τους επισκέπτες, μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο, είναι η «Λαϊκή Αγορά» (1979-1982) του Παναγιώτη Τέτση, ένα εμβληματικό έργο, που αναβλύζει τη χαρά της ζωής και της δημιουργίας, σε μια έκρηξη χρωμάτων, υπογραμμίζοντας τον οικουμενικό χαρακτήρα της σύνθεσης.

Εθνική Πινακοθήκη
Εθνική Πινακοθήκη © EUROKINISSI

Το μεγάλο έργο επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2021, δέκα χρόνια μετά. Το 2014 το έργο παραδόθηκε χωρίς προβλήματα και με εγγυημένη τη χρηματοδότησή του.  Θα μπορούσε να παραδοθεί το 2018, αν δεν είχαν μεσολαβήσει  τέσσερα χρόνια,  κατά τα οποία δεν υπήρξαν συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων, χρονοδιάγραμμα  και  προγραμματισμός των  εργασιών, οπότε το εργοτάξιο σχόλαζε. Η ανακαίνιση της Πινακοθήκης αποδείχτηκε έργο πολυσύνθετο το οποίο  χρειαζόταν συνεχή επίβλεψη  του ΥΠΠΟΑ και επίλυση επί τόπου των προβλημάτων που ανέκυπταν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ