Πολιτισμος

«Παίζοντας στο σπίτι» σαν Αρχαίος Έλληνας

Τα παιδιά παίζουν και ντύνονται, όπως οι Αρχαίοι Έλληνες

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ένδυμα στην Αρχαία Ελλάδα
Τα παιδιά ανακαλύπτουν το αρχαιοελληνικό ένδυμα © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το online πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, «Παίζοντας στο σπίτι», μαθαίνει στα παιδιά τα παιχνίδια της Αρχαίας Ελλάδας

Αυτές τις μέρες είναι εύκολο για να παιδί να βαρεθεί, όντας κλεισμένο όλη μέρα στο σπίτι. Φυσικά, υπάρχουν ασχολίες που μπορούν να του κρατήσουν το ενδιαφέρον, αλλά μετά από λίγο, με την επανάληψη, κι αυτές καταλήγουν να του φαίνονται ανιαρές.  

Παιχνίδια της Αρχαίας Ελλάδας
Ξύλινα και πήλινα παιχνίδια από την Αρχαία Ελλάδα © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να ψυχαγωγήσει πραγματικά ένα παιδί, βοηθώντας το να διασκεδάσει από την ασφάλεια του σπιτιού του; Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο για την ώρα παραμένει κλειστό, απαντά με ένα φανταστικό ταξίδι στο χρόνο. Μέσα από την ιστοσελίδα cycladic.gr, ξεκίνησε το online πρόγραμμα «Παίζοντας στο σπίτι», δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς ψηφιακούς επισκέπτες του να ανακαλύψουν την Αρχαία Ελλάδα, τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά.  

Δίπλα στις ψηφιακές συλλογές του Μουσείου, τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν πόσα κοινά τα δικά τους παιχνίδια έχουν με εκείνα των παιδιών του παρελθόντος, αλλά και πώς μπορούν να φέρουν τα παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων στο σήμερα και να διασκεδάσουν με αυτά. Στην ιστοσελίδα του «Παίζοντας στο σπίτι», θα βρουν μία σειρά από πληροφορίες από το πώς γεννήθηκαν αυτά τα παιχνίδια, μέχρι το πώς ακριβώς παίζονταν. Παράλληλα, μέσα από τα αρχεία που μάς διαθέτει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μπορούμε να ανακαλύψουμε πώς θα ανασκευάσουμε με απλά υλικά που υπάρχουν στο σπίτι κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια της αρχαιότητας.  

Οι κούκλες των Αρχαίων Ελλήνων
Οι κούκλες ήταν από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών της αρχαιότητας © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Κουδουνίστρες, κούκλες, παιχνίδια με ρόδες, ζωάκια από πηλό, αστράγαλοι, μπάλες και ξύλινα αλογάκια είναι κάποια μόνο από τα αντικείμενα που χάριζαν στιγμές διασκέδασης στους μικρότερους αρχαίους Έλληνες. Υπήρχαν, όμως, και τα ομαδικά παιχνίδια, αυτά που τώρα τα παιδιά μπορούν να παίξουν μέσα στο σπίτι με τα αδέρφια τους, όπως ήταν το κρυφτό, η τυφλόμυγα, τα αγαλματάκια ακούνητα και το κουτσό, αλλά και οι γρίφοι και τα αινίγματα, που μπορούν να βάλουν το ένα στο άλλο, για να εξασκήσουν παίζοντας το μυαλό τους.  

Ομαδικά παιχνίδια με αστραγάλους στην Αρχαία Ελλάδα
Τα περισσότερα ομαδικά παιχνίδια της αρχαιότητας περιλάμβαναν τους αστραγάλους © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όμως, δεν βοηθάει τα παιδιά μόνο να παίξουν σαν αρχαίοι Έλληνες, αλλά και να μεταμορφωθούν σε αυτούς. Το «Παίζοντας στο σπίτι» τούς μαθαίνει να ντύνονται και να χτενίζονται, όπως εκείνοι, φτιάχνοντας με απλά υλικά ρούχα, κοσμήματα, στολίδια, κορδέλες και καπέλα.

Στην Αρχαία Ελλάδα έπαιζαν με αλογάκια
Το αλογάκι ήταν το ιδανικό παιχνίδι για τη φαντασία των παιδιών © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ