- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς να διασκεδάσετε με τα μικρά παιδιά στο σπίτι
Φτιάχνουμε σπιτάκι και ξαναγινόμαστε κι εμείς παιδιά
Η εκπαιδευτικός-συγγραφέας παιδικών βιβλίων Χαρά Κατσαρή προτείνει τρόπους να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας με τα παιδιά όσο Μένουμε Σπίτι λόγω του κορωνοϊού
Παιδιά στο σπίτι για μέρες και μέρες, μακριά από τις παιδικές χαρές, τους φίλους, τους παππούδες, το σχολείο τους: μια δοκιμασία για όλους και κυρίως για εκείνα.
Πώς περνάνε οι ώρες; Πόση τηλεόραση να δουν; Πόσα video games να παίξουν; Πού να διοχετεύσουν την ενέργεια και τη δημιουργικότητά τους;
Από εκεί που κυνηγούσαμε τον χρόνο για να τα προλάβουμε όλα, τώρα μας περισσεύει και δεν ξέρουμε πώς να τον γεμίσουμε.
Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να σας μεταφέρουμε μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και ταυτόχρονα να δημιουργήσετε ευκαιρίες πραγματικής διασκέδασης για εκείνα αλλά και για εσάς.
Ιδέα πρώτη: Φτιάχνουμε σπιτάκι
Χρησιμοποιώντας μια κουβέρτα, μια παλιά κουρτίνα ή ακόμα και ένα δυο σεντόνια στήνουμε ένα σπιτάκι στο καθιστικό μας. Χρησιμοποιούμε τη δημιουργικότητά μας και το στολίζουμε με χριστουγεννιάτικα φωτάκια, ένα χαλάκι ή ένα sleeping bag στο δάπεδο, μαξιλάρια, ένα αμπαζούρ. Μπορούμε να κρεμάσουμε την όλη κατασκευή από πόμολα παραθύρων, από γερούς γάντζους κάδρων, να τη στηρίξουμε σε έπιπλα, σε τρίποδα φωτογραφικών μηχανών ή όπως αλλιώς μας βολεύει ανάλογα με τον χώρο μας.
Αν έχουμε κάποια σκηνή camping τύπου igloo μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε ως βάση και να προσθέσουμε όσα στοιχεία θέλουμε για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.
Το σπιτάκι αυτό μπορούμε να το ονομάσουμε «Το Κάστρο» ή «Το Παλάτι» ή «Το Μυστικό Μέρος» ή ό,τι τέλος πάντων εξιτάρει περισσότερο τη φαντασία των μικρών μας.
Το «χτίσιμο του Κάστρου» είναι σημαντικό να γίνει συλλογικά. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην κατασκευή του, να δώσουν τις δικές τους ιδέες, να αποφασίσουν τι θα μπει μέσα και τι όχι.
Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ξετρελαθούν με τη διαδικασία.
Φυσικά θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα την ασφάλεια της κατασκευής αυτής, αποφεύγοντας τα εύθραυστα ή εύφλεκτα υλικά, προσέχοντας ταυτόχρονα να είναι στέρεη κι ελαφριά. Τα παιδιά θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι θα είναι τα ίδια υπεύθυνα για τη συντήρησή του και να πεισθούν να μη φέρνουν φαγητά και ποτά μέσα, για ευνόητους λόγους.
Αφού χτιστεί και διακοσμηθεί, το Σπιτάκι μπορεί να λειτουργήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να γίνει σαφές ότι μέσα μπαίνουν μόνο τα παιδιά ενώ όλοι οι άλλοι πρέπει να πάρουν την άδειά τους. Αυτά είναι οι μόνοι άρχοντες του Κάστρου.
Εκεί μπορούν να απομονωθούν χωρίς χρειαστεί να πάνε στο δωμάτιό τους, χωρίς δηλαδή να φύγουν μακριά από τους μεγάλους που βρίσκονται στο καθιστικό.
Μπορούν να στήσουν λογής λογής συμβολικά παιχνίδια, με κάστρα, πριγκίπισσες και ιππότες, με μαγεμένα μέρη, διαστημικές σπηλιές ή ταξίδια σε απάτητες ερήμους και ζούγκλες. Μπορεί βεβαίως το Σπιτάκι να είναι απλό σπιτάκι. Ένας χώρος δηλαδή που τον ορίζουν εξ ολοκλήρου εκείνα και θα φέρουν εκεί τις κούκλες ή κάποια παιχνίδια, ένα βιβλίο ή το μπλοκ της ζωγραφικής.
Καλό θα είναι να μην το αφήσουμε να γεμίσει ασφυκτικά με άπειρα πράγματα γιατί θα χάσει την αίγλη του και θα γίνει απλώς ένας χώρος για να χώνουμε τα παιχνίδια.
Στο Σπιτάκι μπορούμε να δίνουμε ραντεβού κάθε βράδυ για να διαβάσουμε ένα παραμύθι, σβήνοντας τα άλλα φώτα και αφήνοντας μόνο τον δικό του φωτισμό. Αυτό βοηθάει στη δημιουργία παραμυθένιας ατμόσφαιρας και προετοιμάζει υπέροχα τη δραστηριότητα της αφήγησης.
Ακόμα πιο εξελιγμένα, το Σπιτάκι μπορεί να φιλοξενήσει κάποια αξεσουάρ όπως μάσκες, τιάρες, φουλάρια και μπέρτες (κάτι θα έχουμε από τις Απόκριες) και να γίνει έτσι ο τόπος όπου θα γεννηθούν αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα, τα οποία θα μπορούν να ετοιμάζονται στη διάρκεια της μέρας και να παρουσιάζονται κάποια στιγμή σε όλη την οικογένεια.
Μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε κουκλοθέατρο, ακόμα και σε θέατρο σκιών.
Αν αφήσουμε τη δημιουργικότητά μας ελεύθερη, θα βρούμε κι άλλους τρόπους να αξιοποιήσουμε μια τέτοια κατασκευή, ανάλογα με τα γούστα και τις συνήθειες της δικής μας οικογένειας. Θα ξαναγίνουμε κι εμείς παιδιά, έτσι όπως θα στριμωχνόμαστε για να χωρέσουμε στο δικό τους μικρό βασίλειο κι ίσως να ξεχαστούμε λίγο και να χαλαρώσουμε, δίνοντας σε εκείνα τον πρώτο λόγο.
Καλή διασκέδαση!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ελληνοολανδός γιατρός που προετοιμάζει τα χειρουργεία του διαστήματος
Όταν η κούραση είναι κάτι περισσότερο από ανθρώπινη κατάσταση
«Η Ευρώπη δεν έχει χάσει τη μάχη της AI, αλλά κινδυνεύει να αυτοϋπονομευθεί», λέει ο CEO του 28 DIGITAL
Φίνο μοσχαράκι με πουρέ κανείς;
Επόμενος αγώνας το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 26-29 Ιουνίου
Η ζωή της Σουπέτ έχει αλλάξει πια ριζικά ενώ η υπόθεση της διαθήκης παραμένει ανοιχτή
Επιστήμονες αναλύουν το παιχνίδι μεταξύ διαφορετικών ειδών και τους λόγους που οδηγούν σε αυτή την παράτολμη συμπεριφορά
Φυσικά η τεχνολογία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη φροντίδα
Oι νέες υποδομές θα εξυπηρετούν περίπου 400.000 χρήστες ετησίως
Πώς το δημοφιλές ρούχο απειλεί την υγεία και τη σωματική σας ακεραιότητα
Βιολόγοι εξηγούν πώς η εξέλιξη και η ανατομία δημιούργησαν τη μοναδικότητα της ανθρώπινης φωνής
Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 4 δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, ακόμη και μετά από βαριά κατανάλωση αλκοόλ
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, καταγράφουμε όλα όσα κάνουν αυτή την πόλη δική μας
Η επαφή με το περιβάλλον μειώνει άμεσα το στρες, ρυθμίζει ορμόνες, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βελτιώνει τη διάθεση
Στην ταβέρνα-καφενείο του χωριού Άγιος Δημήτριος, όλα όσα τρώγονται είναι ντόπια
Οι τεχνικές που ηρεμούν το σώμα και τον νου όταν οι αρνητικές σκέψεις κυριαρχούν στην καθημερινότητα
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο Ρωμανός Γεροδήμος γράφει για την Αθήνα που ανακαλύπτει σε κάθε γωνιά του κόσμου
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της Athens Voice, φίλοι, συνεργάτες και γνωστοί Αθηναίοι γράφουν λόγους που αγαπούν την Αθήνα
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο ζωγράφος Αντώνης Σκαμπαβιρίας στρέφει το βλέμμα του στα αθηναϊκά μπαλκόνια και στις ιστορίες που κρύβουν
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο ζωγράφος Πάβλος Χαμπίδης θυμάται τη στιγμή που αντίκρισε το REX σαν να το έβλεπε για πρώτη φορά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.