- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας του
Ελεύθερη η είσοδος σήμερα στους εκθεσιακούς χώρους
Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας του με ελεύθερη είσοδο στους εκθεσιακούς χώρους, σήμερα 20 Ιουνίου.
«Είναι ιδιαίτερη χαρά για το Μουσείο Ακρόπολης το ότι γιορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, με αφορμή τη σημερινή επέτειο των δέκα χρόνων λειτουργίας του.
Ένα μουσείο που έχει αγαπηθεί πολύ, όπως δείχνουν οι 14.500.000 Έλληνες και ξένοι που πέρασαν το κατώφλι του και θαύμασαν τα εκθέματά του όλα αυτά τα χρόνια. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι από 1 Ιουνίου 2018 έως 31 Μαΐου 2019 το επισκέφτηκαν περισσότεροι από 1.803.000 άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 25% ήταν Έλληνες, 18% Αμερικανοί, 7% ως 8% Γάλλοι και Βρετανοί, ενώ 5% ήταν από Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και από άλλες χώρες.
«Το μουσείο διέγραψε μια πορεία η οποία καθορίζει και την υπόλοιπη διαδρομή του. Ο βασικός στόχος του, από τότε που άνοιξε, ήταν οι επισκέπτες του και προς αυτή την κατεύθυνση κυρίως εργάστηκε», συμπλήρωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παντερμαλής, επισημαίνοντας: «Στόχος μας είναι να δώσουμε με τον καλύτερο τρόπο πληροφόρηση για τα αριστουργήματα της Ακρόπολης του 6ου και 5ου αι. π. Χ., να ανανεώσουμε το διεθνές ενδιαφέρον για την αρχαία ελληνική τέχνη και να περιγράψουμε το πρόβλημα που υπάρχει με το Βρετανικό Μουσείο. Επίσης, σε πολύ μεγάλο βαθμό προχωρήσαμε στην εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να θαυμάζει τα αυθεντικά έργα και παράλληλα να βλέπει πώς ήταν όταν πρωτοστήθηκαν στην Ακρόπολη, σύμφωνα με την έρευνα που κάνουμε. Γιατί μετά από 2.500 χρόνια φυσικά ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα». Τέλος, όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «από την Παρασκευή 21 Ιουνίου ανοίγει ένας νέος όροφος του Μουσείου με την επιτόπια ανασκαφή, όπου οι επισκέπτες μπορούν να έχουν μια μοναδική αίσθηση για μια αθηναϊκή γειτονιά υπό την Ακρόπολη».
Πρόκειται για την ανεσκαμμένη έκταση 4.000 τ.μ. στο -1 επίπεδο του μουσείου με κατάλοιπα σπιτιών, εργαστηρίων, λουτρών και δρόμων μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς με διάρκεια ζωής από τα κλασσικά έως τα βυζαντινά χρόνια, σε επάλληλες φάσεις. Οι επισκέπτες θα μπορούν από αύριο να απολαμβάνουν πανοραμικά το μεγαλύτερο μέρος του εντυπωσιακού αρχιτεκτονικού παλίμψηστου, περπατώντας πάνω σε ένα μεταλλικό διάδρομο, σχήματος Π. Υπενθυμίζεται ότι, περίπου σ' έναν χρόνο από τώρα, θα τοποθετηθεί η μεγάλη προθήκη -μήκους περίπου 36 μ.- στην οποία θα εκτίθενται πάνω από 1.200 κινητά ευρήματα που βρέθηκαν στην ανασκαφή, τα οποία θα διακρίνονται σε θεματικές κατηγορίες. Επιπλέον, ένας εκθεσιακός χώρος θα φιλοξενεί γλυπτά και ψηφιδωτά, καθώς και άλλα σημαντικά εκθέματα.
Σημειώνεται ότι σήμερα η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής του μουσείου είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Αύριο Παρασκευή οι εκθεσιακοί χώροι θα είναι ανοιχτοί από τις 8 π.μ. έως τις 10 μ.μ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκπροσωπούσε μια παράδοση όπου η γνώση βασιζόταν στη λογική, τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία ενώ η αλήθεια αναζητείται μέσω διαλόγου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Η ζωή του σαν σκηνή – τώρα στη «Τζένη Τζένη» του Νίκου Καραθάνου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μια αναμέτρηση με την κλασική ταινία της Φίνος Φιλμ
Το όνομα «No Na», που σημαίνει «δεσποινίς» στη γλώσσα Bahasa
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Hollywood Reporter
Η απορρόφηση της WBD από την PSKY αναμένεται να αλλάξει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας
Τα best of the best της φετινής διοργάνωσης στην Τεχνόπολη με θέμα «Meta-Morphosis»
Το γκρουπ από το Μάντσεστερ μιλάει στην ATHENS VOICE, λίγο πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα
Η επετειακή έκδοση που μεταμορφώνει την Τεχνόπολη σε μια εβδομάδα μουσικής χωρίς όρια
Άγνωστα διαμάντια της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς ανοιχτά προς το κοινό
Επιστροφή στην εποχή του ρεμπέτικου, στα κομπολόγια και στη νυχτερινή ζωή του πάλκου
Το «The Tale of Kaho» κυκλοφορεί τον Ιούλιο με πρώτη γυναικεία πρωταγωνίστρια του συγγραφέα
Πρεμιέρα στις αίθουσες στις 19 Ιουνίου 2026
Από την πρώτη εμφάνιση του Γιοέπ Μπέβινγκ στην Ελλάδα έως το φετινό opening party του Bolivar
Οι δύο σταρ θα ενσαρκώσουν τους εμβληματικούς ντετέκτιβ Κρόκετ και Ταμπς στη νέα ταινία του Τζόζεφ Κοσίνσκι
Μια συζήτηση με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η νέα παγκόσμια τάξη, το δίκαιο της ισχύος» που συνέγραψε με τον καθηγητή και διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη
Μέσα από το πορτραίτο του Λευτέρη Ηλιάκη, ξυπνούν τα φαντάσματα αυτού του εμφυλίου πολέμου
Συνάντηση Μενδώνη στο State Department, νέο μνημόνιο και εκθέσεις σε ΗΠΑ έως το 2028
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.