- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 θα διεξαχθεί στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο ημερίδα αφιερωμένη στον Φώτη Κόντογλου με τίτλο «Φώτης Κόντογλου: Νέες προσεγγίσεις του έργου του».
Την ίδια ημέρα μετά το τέλος της ημερίδας, στις 13:00, θα παρουσιαστεί ο κατάλογος της αναδρομικής έκθεσης, ο οποίος εκδόθηκε χάρη στην ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Να σημειωθεί πως η έκθεση είχε πραγματοποιηθεί το 2015, για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Φώτη Κόντογλου, παρουσιάζοντας όχι μόνον το ζωγραφικό του έργο, κοσμικό και θρησκευτικό, αλλά και φωτίζοντας, για πρώτη φορά, την προσωπικότητά του ως λογοτέχνη, κριτικού, ερευνητή των βυζαντινών χρωμάτων και συντηρητή. Την έκθεση είχε εγκαινιάσει στις 23 Δεκεμβρίου 2015 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος. Τα περισσότερα τεκμήρια της εν λόγω έκθεσης προέρχονταν από το προσωπικό αρχείο του Φώτη Κόντογλου, που δωρήθηκε το 2014 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τους εγγονούς του καλλιτέχνη, Παναγιώτη και Φώτη Μαρτίνο, και αποτελεί πλέον διακριτό μέρος των Ιστορικών και Φωτογραφικών Αρχείων του ΒΧΜ.
Στον κατάλογο εμπεριέχονται κείμενα των αρχιτεκτόνων, επιμελητών και συντηρητών του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, αναφορικά με τον σχεδιασμό της έκθεσης, τα έργα που εκτέθηκαν, πολλά από αυτά άγνωστα μέχρι σήμερα, καθώς και κείμενο που αφορά το Αρχείο Φώτη Κόντογλου, το οποίο δωρήθηκε στο Μουσείο το 2014 από τους εγγονούς του καλλιτέχνη Παναγιώτη και Φώτη Μαρτίνο.
Τον κατάλογο θα παρουσιάσει ο τ. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος με τίτλο «Φώτης Κόντογλου: Μετά πεντήκοντα έτη! Δούναι και λαβείν».
Πατήστε εδώ για να δείτε το πρόγραμμα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια βράβευση για τα «συμβολικά ταξίδια του στα αρχέτυπα του ανθρώπου»
Πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Από τον «Ιβανόφ» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά έως «Το ψέμα του μυαλού» του Σέπαρντ, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη
Ο σπουδαίος κιθαρίστας της τζαζ γεννήθηκε πριν από ακριβώς 115 χρόνια
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Στις υποψηφιότητες περιλαμβάνεται και το συγκρότημα Pulp
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Μιλήσαμε με την εικαστικό με αφορμή τη νέα της έκθεση στην Γκαλερί Contemporary Athens
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Από την «Εκπομπή» του 1968 έως το κύκνειο άσμα του με τη «Σκόνη του Χρόνου»
Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές χώρες, με διαφορετικό περιεχόμενο σε κάθε στάση
Ο αντιστάρ µεταµορφώνεται ξανά πρωταγωνιστώντας στη µυθική «Λόλα», που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου στο Παλλάς
Το έργο του Μπέρνσταϊν, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Βολταίρου, ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση σε μορφή δραματοποιημένης συναυλίας
Οι σέκτες, οι αιρέσεις, οι απόκρυφες ομάδες ασκούν πάντα μια γοητεία στην ανθρώπινη φύση. Είναι το μυστήριο πίσω από την κλειστή πόρτα. Το απαγορευμένο.
Ο γνωστός εικαστικός μας μίλησε για τη ζωή του, με αφορμή τη νέα ατομική έκθεσή του «Οροπέδια»
Ένα βιβλίο που μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει μάθηση
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Θεόδωρος Κουρεντζής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια μεγάλη παραγωγή με 50 περφόρμερ επί σκηνής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.