- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Body Politics: Ένα ρηξικέλευθο φεστιβάλ στη Στέγη
Έξι χορογραφικά σόλο έρχονται από εστίες έντασης εκτός δυτικού κόσμου
Ανείπωτα συναισθήματα που επιτέλους θα μιλήσουν. Ερευνητικές περφόρμανς, όχι διακριτικά σήματα μορς, αλλά in your face εκρηκτικές χορογραφίες, διαλέξεις, διερεύνηση του βάθους της ανθρώπινης κίνησης, σε ένα σαρωτικό φεστιβάλ με έξι καλλιτέχνες από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη.
Έξι καλλιτέχνες με έναν ενιαίο και ομοούσιο προβληματισμό, περί του σώματος ως πεδίου έρευνας αλλά και ως εργαλείου διεκδίκησης «μειονοτικών» αιτημάτων, από παρίες του φύλου ή ακόμα και ολόκληρων εθνών απόκληρων από την παγκόσμια «οικογένεια» του σημερινού κόσμου. «Το μεν σώμα εστίν ημίν σήμα»! Αν δίπλα στον Πυθαγόρα κολλήσεις και μανιφέστο των Clash, το σώμα ως πολιτική διακήρυξη, το σώμα όπως θα μπορούσε να ουρλιάζει στίχους από το «Know your rights» των Clash, these are your rights, είναι το περιεχόμενο, το νόημα αλλά και η ψυχή του Body Politics.
Από τις 26 έως και τις 30 Οκτωβρίου, αυτά τα έξι χορογραφικά σόλο, που έρχονται από εστίες έντασης εκτός δυτικού κόσμου, προσεγγίζουν και μεταχειρίζονται το σώμα ως πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας, όπου στις μέσα σελίδες της παρελαύνει ένα ρεπορτάζ τοπικών εντάσεων. Το σώμα ως απεικόνιση από φωτογραφική μηχανή ή κάμερα, ρεπορτάζ που μεταδίδει πληροφορίες ωμής αλήθειας. «Ειδήσεις» που πολλές φορές χρειάζεται να αντιπαρατεθούν σκληρά με κοινωνικά σύνολα που τις αρνούνται. Ή τις κουκουλώνουν.
Ρατσισμός, ομοφοβία, απάθεια, διαμαρτυρία και ταμπού, εξουσιαστικές γλώσσες, αντιφάσεις και αγορές «θεάματος», όπου το σώμα ως αντικείμενο καταπιέζεται έως ότου αποφασίσει να αντιπαρατεθεί ευθέως. Επιδιώκοντας γη και ελευθερία. Διεκδικώντας χειραφέτηση ή εκτίναξη από τις συντηρητικές νόρμες σε μια γη δικαιωμάτων, μια διακτίνιση σε εδάφη συνάντησης με τη διαφορετικότητα και τον Άλλο. Η νοτιοαφρικάνη Robyn Orlin, η Nadia Beugré από την Ακτή του Ελεφαντοστού, η ινδή Mallika Taneja, ο/η ιρανός/η Sorour Darabi, η λιβανέζα Danya Hammoud και η φιλιππινέζα Eisa Jocson συναντιούνται σε ένα φεστιβάλ όπου θέτονται ρηξικέλευθα αιτήματα αλληλεγγύης και σεβασμού, ενάντια σε θύματα και εκτοπισμούς σε περιθώρια ή γκρίζες ζώνες κινδύνου.
Αυτό που συνδέει τα έργα του φεστιβάλ Body Politics είναι ο θρήνος και η ένταση, μα και την ίδια στιγμή η απελευθερωτική εκείνη κατάσταση όπου το σώμα εξεγείρεται. Και θαρραλέα πλέον, το ίδιο καταπιεσμένο σώμα πολεμά και αντιπαρατίθεται με οτιδήποτε από τις απέναντι μαύρες όχθες της ταυτοτικής καθαρότητας. Μιας «καθαρότητας» που απειλεί να το καταστείλει, να το εξοστρακίσει, να το καλουπώσει βίαια ή με «καλούς τρόπους» σε κλισέ γραφικότητας ή επικίνδυνους τόπους ωμής βίας.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Guide της Athens Voice
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σπουδαίος φωτογράφος μιλάει στην Athens Voice για το σύνολο του έργου του, αρνούμενος τον χαρακτηρισμό του «πολεμικού φωτορεπόρτερ»
Έτοιμο το πρώτο προσχέδιο από τον σεναριογράφο του House of Cards
Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή της παράστασης «Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας στο θέατρο Τζένη Καρέζη
Η ταινία βασίζεται στο αδημοσίευτο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν – Μάιος 1988»
«Ζητώ συγγνώμη αν αυτό αποτελεί σοκ, ήταν και για μένα» έγραψε ο ηθοποιός σε ανάρτησή του
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ hip hop κουλτούρας στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη
Οι διαχρονικές παρεξηγήσεις για τη μεγαλύτερη ιστορία αγάπης που, τελικά, δεν ήταν τέτοια
55 αριστουργηµατικά σονέτα που ο Ρίλκε απηύθυνε στον µυθικό γενάρχη της ποίησης, τον Ορφέα.
Επιστήμονες και πολίτες συναντιούνται για να γνωρίσουν, να κατανοήσουν και να αγαπήσουν τη φύση
Τι είπαν οι Ματ Μπετινέλι-Όλπιν και Τάιλερ Γκίλετ
Είναι μια χαρά εκείνος και η οικογένειά του, λέει πηγή από το περιβάλλον του
Το έργο ζωντανεύει με έναν εξαιρετικό θίασο και την ηχηρή παρουσία του κειμένου του συγγραφέα Γιώργου Διαλεγμένου
Πότε θα ανακοινωθούν οι νικητές
Ο στόχος της φιλοσοφίας τους, τα έργα τους και η επιρροή τους
Ένα podcast που δεν έχει συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές του, στέλνοντας τις (επί παντός επιστητού) ερωτήσεις τους στους συντελεστές
11,5 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν sign-up για τα εισιτήρια presale
Ο γνωστός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Εσύ και τα σύννεφά σου» στο θέατρο Μετς
Τραγούδια, θέατρο και διάλογος για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
...και πώς οι πλατφόρμες το συνέδεσαν απευθείας με την υπόθεση Έπσταϊν
Ο Λευτέρης Γιοβανίδης μεταφέρει το παγκόσμιας εμβέλειας μυθιστόρημα για πρώτη φορά σε σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.