Πολιτισμος

Κόμικς και 13

Το ραντεβού με το φεστιβάλ κόμικς δινόταν μια φορά το χρόνο.

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 241
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
43896-98691.jpg

Το ραντεβού με το φεστιβάλ κόμικς δινόταν μια φορά το χρόνο. Το 2008 το ημερολόγιο έμεινε χωρίς καταχώριση. Η ετήσια γιορτή της ένατης τέχνης πέρασε από χίλια κύματα, κινδυνεύοντας να μη φτάσει ποτέ στη 13η της έκδοση…

Με εκκρεμή την επιχορήγηση του 2007 (€ 150.00) από το Υπουργείο Πολιτισμού και χωρίς να έχει εγκριθεί η αντίστοιχη για το 2008 (€ 200.000), το φεστιβάλ βρέθηκε εγκλωβισμένο στη διαδοχή της ηγεσίας του ΥΠΠΟ. Οι διαδοχικές αναφορές στα media, η παρέμβαση με σχετική επερώτηση στη Βουλή από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση και η ύστατη συνειδητοποίηση ενός πολιτιστικού αυτογκόλ οδήγησαν τον απελθόντα υπουργό να εγκρίνει τελικά το κονδύλι των­€ 350.000 στις 17 Σεπτεμβρίου, την παραμονή της προγραμματισμένης έναρξης. Που μετατέθηκε για σήμερα το βράδυ.

Έτσι, μετά από τέτοιο θρίλερ και με τη σημειολογία του αριθμού 13 –που ευτυχώς δεν ματαίωσε το αστικό πανηγύρι– 150-200.000 άνθρωποι, λάτρεις των κόμικς και μη, θα επισκεφτούν όπως κάθε χρόνο την Τεχνόπολη για να συμμετάσχουν σε αυτή

τη νεανική συναλλαγή εκθέσεων και συναυλιών, και μάλιστα for free.

Μερικές προτάσεις για φέτος

●33 διαφορετικές παραλλαγές για το πώς εμπνέει ο αριθμός «13» Έλληνες κομίστες. Από καθιερωμένα ονόματα (Μανιατόπουλος, Δερβενιώτης, Ζερβός, ο «δικός μας» Φώτης Πεχλιβανίδης) μέχρι νεότερους δημιουργούς (Ταξής, Helm και ο  –επίσης A.V.– Νεκτάριος Σταματόπουλος).

●Η επική φαντασία της ομάδας Drawing Wetpaint, στο πλαίσιο του αφιερώματος στη ρωσική/ουκρανική σκηνή (Komardin, Voronin, Akishin κτλ.).

●Η βαθιά βιωματική και τραγικά επίκαιρη δουλειά της Λιβανέζας Zeina Abirached, δίπλα σε άλλους νεαρούς συμπατριώτες της δημιουργούς.

●Η ατομική έκθεση του Μεξικάνου Patricio Betteo. Ίσως το βαρύ πυροβολικό του φεστιβάλ, με φρέσκια ματιά, sci-fi θεματολογία και σαφείς αναφορές στην ποπ κουλτούρα και τα βιντεοπαιχνίδια.

●Οι Carpe Diem να βάφουν έναν εξωτερικό τοίχο με τη βοήθεια του Ιταλού Blu (πρόσφατα «πείραξε» λίγο και την Tate Gallery).

●Οι εκπρόσωποι του φρέσκου αθηναϊκού street art κινήματος, όπως οι Ανδρέας Κασάπης, b., Dreyk.

●Ο Έλληνας «κομικοζωγράφος» Λέανδρος να διατυπώνει τα καυστικά του σχόλια σε ατομική έκθεση. Άραγε έχει προλάβει τα τελευταία γεγονότα;

●Τα live (καθημερινά από τις 19.00), φέτος λόγω εποχής στους «Φούρνους». Swing Shoes, Γιάννης Τσόρβας, The Appalachian Cobra Worshippers, Dust Bowl, και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ