Πολιτισμος

25 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Bob Dylan

A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Bob Dylan και ο Allen Ginsberg στον τάφο του Jack Kerouac, 1975

 

1. Έζησε τα πρώτα έξι χρόνια του στο Duluth, τα υπόλοιπα 12 στο Hibbing, και ένα-δυο χρόνια στη Μινεάπολη, πριν ξεκινήσει την καριέρα του στη Νέα Υόρκη.

2. Στο Hibbing, o Bob άκουγε R&B, country και rock σε ραδιοσταθμούς του Νότου, αργά το βράδυ. Στο βιβλίο του σχολείου του, ισχυρίστηκε ότι θέλει να γίνει μέλος της μπάντας του Little Richard. 

O Bob Dylan με τον Pete Seeger συμμετέχουν σε διαδήλωση,1962.

3. Το κομβικό σημείο στην καριέρα του ήταν ένα review στους New York Times από τον Robert Shelton το Σεπτέμβρη του 1961. Αυτό ήταν που οδήγησε στο συμβόλαιο του με την Columbia.

4. Αφού ηχογράφησε τις εκδοχές των blues και rock τραγουδιών στο πρώτο του άλμπουμ, ο 21χρονος  Dylan έδειξε την δική του γραφή στο δεύτερο άλπουμ ( “The Freewheelin’ Bob Dylan”- 1963’s). Συμπεριλαμβανόταν και το “Blowin’ in the Wind”  και το “Masters of War.”

O Bob Dylan με την Joan Baez, 1965

5. Παρόλο που είχε μια φήμη στους folk κύκλους, χρειάστηκε να διασκευάσουν άλλοι τα τραγούδια του (όπως οι Peter , Paul & Mary το “Blowin’ in the Wind” και οι  Byrds το  “Mr. Tambourine Man”, για να γίνει γνωστός στο pop κοινό.

6. Ο Dylan εξέπληξε τον Ιούλιο του 1965 με το Like a Rolling Stone. Μετά από αυτό, προκάλεσε πάλι χρησιμοποιώντας ηλεκτρική κιθάρα στο Newport Folk Festival, ανοίγοντας μια συζήτηση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. 

Ο Bob Dylan με τον Peter Yarrow σε διαδήλωση στην Ουάσινγκτον, 1963

7. Η τριλογία του “Bringing It All Back Home,” “Highway 61 Revisited” και “Blonde on Blonde”, των μέσων της δεκαετίας του 60 είναι από τα πιο σεβαστά back-to-back-to-back outputs στην ροκ ιστορία.

8. Αφού ηχογραφούσε αποκλειστικά στη Νέα Υόρκη, ο Ντίλαν πήγε στη Nashville κι έφτιαξε τέσσερα ανόμοια άλμπουμ- το ροκ “Blonde on Blonde,” το πιο απαλό “John Wesley Harding,” το country “Nashville Skyline” και το “Self Portrait.”

Ο Bob Dylan στο Σέφιλντ, 1966

9. Στις 29 Ιουλίου του 1966, ο Ντίλαν είχε ένα τρακάρισμα με τη μηχανή κοντά στο σπίτι του στο Woodstock της Νέας Υόρκης, και ύστερα εξαφανίστηκε. Εν μέρει για να γλιτώσει από το βάρος του σταρ... Δεν ξαναεμφανίστηκε σε κοινό παρά δυο χρόνια αργότερα, ενώ έδωσε συναυλία μόλις το 1974.

10. Ο Σκηνοθέτης Sam Peckinpah δημιούργησε ένα ρόλο για το Dylan στην ταινία του “Pat Garrett and Billy the Kid”, στην οποία επίσης συμπεριλαμβανόταν το “Knockin’ on Heaven’s Door.” Ο Dylan έχει επίσης εμφανιστεί σε διάφορα ντοκιμαντέρ, μαζί με το δικό του Renaldo and Clara του 1978. Κέρδισε ένα Όσκαρ για το τραγούδι “Things Have Changed” για την ταινία “Wonder Boys” του 2000.

O Bob Dylan με τα παιδιά του Jesse και Maria, 1968

11.Μετά την ολοκλήρωση του “Blood on the Tracks” στην Νέα Υόρκη, ο Bob Dylan, ξαναηχογράφισε το μισό άλμπουμ τα Χριστούγεννα στην Μινεάπολη μαζί με τους Twin Cities, τους οποίους δημιούργησε ο αδερφός του, David Zimmerman. Το άλμπουμ, το οποίο και είχε θέμα την διάλυση του γάμου του, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1975 χωρίς τις αναβαθμίσεις  με αποτέλεσμα οι μουσικοί να μην πάρουν καμία αναγνώριση και credits για την δουλειά τους. 

12. Μεγαλωμένος με εβραϊκό θρήσκευμα, ο Dylan ενδιαφέρθηκε για τον Χριστιανισμό σε τρια αμφιλεγόμενα άλμπουμ, το "Slow Train Coming", 1979, το  “Saved”, 1980 και το "Shot of Love", 1981. 

Ο Bob Dylan με τα παιδιά του Jesse, Anna και Maria, 1970

13. Το 1988, ο Dylan μπήκε στο Αμερικανοβρετανικό συγκρότημα Traveling Wilburys μαζί με τον George Harrison, Jeff Lynne, Roy Orbison και Tom Petty. Έχουν κάνει δυο άλμπουμ χωρίς όμως να κάνουν και περιοδεία. 

14.Η περιοδεία Never Ending Tour ξεκίνησε το 1988 και έχει εκτελέσει περίπου 2,700 συναυλίες. Το μεγαλύτερο διάλειμμα της περιοδείας ήταν τρεις μήνες και οι συναυλίες ανέρχονται στις 100 τον χρόνο. 

Ο Bob Dylan με τη γυναίκα του Sara και τα παιδιά του Jesse, Anna και Samuel, 1968.

15. Το “The Bootleg Series” κυκλοφόρησε το 1991 και έχει προσφέρει προηγούμενα ακυκλοφόρητα τραγούδια και εκδοχές του. Οι ηχογραφήσεις έχουν δώσει νέο φώς σε παλαιότερα άλμπουμ και πρόσφεραν σπάνιες συναυλίες στο Royal Albert Hall και αλλού. 

16. To 1998 o Bob Dylan και ο γιος του κέρδισαν το Grammy. Συγκεκριμένα ο  Bob κέρδισε 3, συμπεριλαμβανομένου του Άλμπουμ της Χρονιάς για το «Time Out of Mind». Ο γιος του κέρδισε 2, συμπεριλαμβανομένου αυτού για το Καλύτερο Ροκ Τραγούδι «One Headlight».

Bob Dylan, 1975

17. Ο Dylan είναι ένας σπουδαίος ζωγράφος, γλύπτης και σκιτσογράφος καθώς και συγγραφέας δύο βιβλίων, του «Tarantula» και του «Chronicles - Volume 1». Από το 1994 έχει δημοσιεύσει 6 βιβλία με τη δουλειά του. Το 2014 εκδόθηκε το βιβλίο «Lyrics: Since 1962» με 960 σελίδες.

18. Η αναβίωσή του στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 και στις αρχές των ΄00ς με τα «Time Out of Mind», «Love and Theft» and «Modern Times» προσέδωσαν στον Dylan έναν πρωτόγνωρο σεβασμό.

Βοb Dylan, 1970

19. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο Dylan έκανε περιοδεία με αρκετά μεγάλα ονόματα όπως Paul Simon, Willie Nelson, Merle Haggard, Mavis Staples, Joni Mitchell and Van Morrison and such newer names as Foo Fighters, Ani DiFranco, My Morning Jacket και Wilco.

20. Από το 2006 και για περισσότερα από πέντε χρόνια είχε δική του εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή στο XM Satellite Radio με τίτλο «Theme Time Radio Hour». Έκανε 101 θεματικές εκπομπές αφιερωμένες σε θέματα από το μπέιζμπολ μέχρι τον καιρό και δεν επέδειξε μόνο το εξαιρετικό του γούστο στη μουσική, αλλά και επιδέξιες ικανότητες στην αφήγηση και καλό χιούμορ.

21. Οι στίχοι του είχαν μεγάλη απήχηση στις νομικές γνωμοδοτήσεις και δικαστικές αποφάσεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2007, αμερικάνοι δικαστές και δικηγόροι χρησιμοποίησαν 186 φορές στίχους από τραγούδια του Ντίλαν, ενώ οι Beatles έρχονται δεύτεροι στις προτιμήσεις τους με 74 αναφορές στη δικογραφία!

Bob Dylan και Suze Rotolo στα 60s

22. Ο Ντίλαν αυτοπροσώπως και/ή μουσική του έχουν εμφανιστεί σε πολλές διαφημίσεις μεταξύ των οποίων οι Victoria Secret, Cadillac, Chrysler, η Pepsi, το γιαούρτι Chobani, Apple, IBM και άλλοι.

23. Έχει λάβει 11 βραβεία Grammy και μια ειδική παραπομπή για βραβείο Πούλιτζερ. Το όνομά του βρίσκεται στο Rock and Roll Hall of Fame και μεταξύ των πολλών βραβείων και αναγνωρίσεων της δουλειάς του, περιλαμβάνεται και το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας.

24. Τον Μάρτιο του 2016 το προσωπικό αρχείο του Ντίλαν με περισσότερα από 6.000 αντικείμενα πωλήθηκε στο Ίδρυμα της οικογένειας George Kaiser και το Πανεπιστήμιο της Τούλσα έναντι 15-20  εκατ. δολαρίων -περίπου. Χειρόγραφοι στίχοι, προσωπική αλληλογραφία και βίντεο συναυλιών πρόκειται να εκτεθούν στην Οκλαχόμα.

25. Πάντα απρόβλεπτος, ο πιο σεβαστός τραγουδοποιός της ροκ κυκλοφόρησε back-to-back άλμπουμ με ποπ αναφορές. Το 2015 έβγαλε δίσκο-αφιέρωμα στον  Sinatra με τίτλο «Shadows in the Night» και πρόσφατα κυκλοφόρησε και το «Fallen Angels».

Ολόκληρος ο Ντίλαν σε 2 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα.