Πολιτισμος

Μινιμαλισμός Χ5

Ergon Ensemble σε έργα Άνταμς, Γκόρντον, Γκλας, Ρίλεϋ και Ρζέφσκι

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19214-47907.jpg

Το Ergon Ensemble είναι ένα ευέλικτο σχήμα που συγκροτείται από έμπειρους μουσικούς. Στηρίζεται σε έναν βασικό πυρήνα καλλιτεχνών ο οποίος, αναλόγως με τις ενορχηστρωτικές ανάγκες του ρεπερτορίου που παρουσιάζεται κάθε φορά, ενισχύεται από προικισμένους νεαρούς ερμηνευτές. Οι προσπάθειές του Ergon Ensemble στοχεύουν στην εξερεύνηση και ανάδειξη της μουσικής τού καιρού μας, μέσα από εκτελέσεις υψηλού επιπέδου, απολύτως πιστές στο «γράμμα του συνθέτη». Ως ελληνικό μουσικό σύνολο, με συγκριτικό πλεονέκτημα τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης στη σύγχρονη ελληνική εργογραφία, αποβλέπει στην προώθηση της ελληνικής δημιουργίας στη διεθνή σκηνή. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε άλλους χώρους λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές για την αρτιότητα των εκτελέσεών του. Οι προτεραιότητες του συνόλου, πέραν των συναυλιών, περιλαμβάνουν: δισκογραφία, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παραγωγές που συνδυάζονται με άλλες μορφές τέχνης, όπως με τον χορό, το μουσικό θέατρο και τα πολυμέσα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 έργα

ROAD MOVIES ΓΙΑ ΒΙΟΛΙ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΆΝΤΑΜΣ

Ο τίτλος Road Movies είναι κάπως χιουμοριστικός και μάλλον υπαγορεύεται από τη σουίνγκ μέρη που έχουν γραφτεί για το πιάνο. Στο πρώτο μέρος, η ατμόσφαιρα θυμίζει τη χαλαρή οδήγηση σε οικείους δρόμους, ενώ το συνθετικό υλικό ανακυκλώνεται μέσω αλληλουχιών που παραπέμπουν στη φόρμα του ροντό. Το δεύτερο μέρος είναι ένας απλός στοχασμός σε ένα έρημο τοπίο που εκφράζεται από συγκεκριμένα μικρά μοτίβα. Το τέταρτο μέρος, όπως σημειώνει ο Άνταμς, είναι ένα ταξίδι σε ανώμαλο δρόμο «μόνο για οχήματα 4 Χ 4» με υπαινιγμούς που παραπέμπουν στα ράγκταϊμ τού Τσαρλς Άιβς και στη χορευτική μουσική της δεκαετίας του ’30. «Ηρεμήστε και αφήστε σε μας την οδήγηση», είναι η πρόταση του συνθέτη προς το κοινό και τους ερμηνευτές! Την οδηγία του καλούνται να ακολουθήσουν ο βιολονίστας Γιώργος Παναγιωτίδης και ο πιανίστας Χρήστος Σακελλαρίδης.

AC DC ΓΙΑ ΕΝΟΡΓΑΝΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΜΑΙΚΛ ΓΚΟΡΝΤΟΝ

Με αφορμή, λοιπόν, τον ηλεκτρισμό, ο Γκόρντον δημιούργησε ένα έργο βασισμένο σε μία απλή, σχεδόν ποπ πρόοδο συγχορδιών, αφήνοντας τη φαντασία του ελεύθερη και αντιμετωπίζοντας τα εναλλασσόμενα ρεύματα σαν δύο διαφορετικές ταχύτητες ή ρυθμούς που εξελίσσονται ταυτόχρονα.

ΚOΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΑΡ. 3 «MISHIMA» του ΦΙΛΙΠ ΓΚΛΑΣ

Tο Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 3 «Mishima» (1985) προέρχεται από τη μουσική που έγραψε ο Γκλας για την ταινία του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Πωλ Σρέιντερ σχετικά με τον Ιάπωνα σαμουράι, λογοτέχνη και σκηνοθέτη Γιούκιο Μισίμα, ο οποίος αυτοκτόνησε δημοσίως το 1970 στο Τόκιο. Ο Γκλας έγραψε τη μουσική για το φιλμ κατά τρόπον ώστε τα μέρη για σύνολο εγχόρδων να μπορούν να αποσπασθούν εύκολα από το ορχηστρικό σώμα της παρτιτούρας και να ερμηνευθούν ως μεμονωμένο κοντσέρτο. Το κουαρτέτο έχει διάρκεια γύρω στα 20 λεπτά και είναι εξαμερές. Το Τρίτο Κουαρτέτο του Φίλιπ Γκλας θα παίξουν οι Γιώργος και Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), ο Ali Başeğmezler (βιόλα) και ο Δημήτρης Τραυλός (τσέλο).

ΙN C ΓΙΑ ΕΝΟΡΓΑΝΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΤΕΡΡΥ ΡΙΛΕΫ.

Κατά τους μουσικολόγους, οι πολυμετρικοί, πολυεπίπεδοι και ανατολίζοντες αυτοσχεδιασμοί του Ρίλεϋ έθεσαν τις βάσεις για τη μετέπειτα εμφάνιση του κινήματος του New Age.

COMING TOGETHER ΓΙΑ ΑΦΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΕΝΟΡΓΑΝΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΡΖΕΦΣΚΙ.

Το έργο Coming Together αντλεί το θέμα του από την ανταρσία στην κρατική φυλακή της Attica, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου το Σεπτέμβριο του 1971 οι τρόφιμοι, μην αντέχοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, εξεγέρθηκαν με βασικό αίτημα το δικαίωμά τους να αντιμετωπίζονται ως ανθρώπινα όντα. Η εξέγερση είχε τραγικό τέλος, καθώς ο κυβερνήτης της Πολιτείας διέταξε την επέμβαση του στρατού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 43 φυλακισμένοι και φύλακες. Ένας από τους τραυματίες ήταν και ο πολιτικός κρατούμενος Σαμ Μέλβιλ. Ο Μέλβιλ υπογράφει άλλωστε και το κείμενο που ερμηνεύει ο αφηγητής υπό ενόργανη συνοδεία.

26/1, 20.30, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

€20, 12. 5 (Φ/Ν/Ανεργοι/ ΑΜΕΑ), 8 (Άνω των 65)

Για πληροφορίες 210 7282333, www.megaron.gr

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ