Πολιτισμος

Fikos, o Έλληνας street artist ομορφαίνει την Μπανγκόκ

Δείτε τις νέες εντυπωσιακές τοιχογραφίες του στην Κύπρο και την Ταϋλάνδη

14429-78756.jpg
Σταυρούλα Παναγιωτάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
127115-286204.jpg

Mε μια μικρή ανάπαυλα λόγω στρατού, ο Fikos, ο σπουδαίος έλληνας street artist ξαναπιάνει τα πινέλα του και αποτυπώνει τα υπέροχα σχέδια του ξανά στους τοίχους του κόσμου. Αυτή τη φορά οι παραγγελίες για να σχεδιάσει έρχονται από την Λευκωσία και την μακρινή Μπανγκόκ. Απολαύστε τις.

Ταξίδι στην Κύπρο

image

image

image

image

image

image

«Τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας στην Κύπρο» μας λέει ο Fikos, «επέστρεψα δριμύτερος με την ιδιότητα του πολίτη-καλλιτέχνη για μια τοιχογραφία υπό τη διοργάνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων διοργάνωσε ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ με το όνομα "Εικ-Αστική Παρέμβαση" και με κάλεσε να συμμετάσχω. Η τοιχογραφία που σκέφτηκα να δημιουργήσω απεικονίζει μια Λέσβια λυρική ποιήτρια, τη Γοργώ, η οποία στάθηκε τόσο σπουδαία στην εποχή της (θεωρείτο το αντίπαλο δέος της Σαπφούς) όσο και άτυχη καθώς τίποτα δε διεσώθη από το έργο της. Μάλιστα, αν η έρευνά μου ήταν πλήρης, ίσως να είναι και η μοναδική στην ιστορία απεικόνιση αυτής της χαμένης ποιήτριας. Δεν γνωρίζουμε για την ποίηση της, μόνο δύο αναφορές υπάρχουν γι αυτήν, η μία από την ίδια την Σαπφώ που δεν αναφέρεται και με τα κολακευτικότερα λόγια για εκείνη και η άλλη από τον Μάξιμο εκ Τύρου που λέει ότι η σχέση της Σαπφούς με τη Γοργώ ήταν ανάλογη με εκείνη του Σωκράτη με τον Πρωταγόρα.

Την απεικόνισα εις ανάμνηση αλλά και σαν φόρο τιμής αφού μάλλον δεν υπήρξε ποτέ καμιά απεικόνιση της. Το κτίριο στην Λευκωσία ανήκει σε ιδιώτη και οι διαστάσεις του τοίχου ήταν 16 μέτρα. Μου πήρε μία εβδομάδα για να την ολοκληρώσω και όπως πάντα συμβαίνει με τις τοιχογραφίες μου, δούλεψα μόνος μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την Αυγή και τον Μιχάλη, οι οποίοι έτρεξαν αυτό το όμορφο και πετυχημένο project, για τη φιλοξενία, τον επαγγελματισμό και τη θετική τους ενέργεια».

Ταξίδι στην Ταϋλάνδη

image

image

image

image

image

image

image

image

Η ιστορία της τοιχογραφίας από τον ίδιο καλλιτέχνη: «Πριν μερικές εβδομάδες επισκέφθηκα την Μπανγκόκ όπου με είχαν προσκαλέσει να συμμετέχω στο Bukruk festival. Αυτό που ήθελα ήταν να συνδυάσω την τέχνη μου με την παράδοση της Ταϋλάνδης, έτσι το πρώτο πράγμα που έκανα όταν έφτασα στην Μπανγκόκ ήταν να κάνω μια βόλτα στην πόλη αναζητώντας έμπνευση για την τοιχογραφία μου.

Ένα από τα πράγματα που αμέσως αντιλαμβάνεται κανείς όταν γυρνάει στους δρόμους της “Πόλης των Αγγέλων” είναι η λατρεία που έχουν για το χρυσό. Αποφάσισα λοιπόν να χρησιμοποιήσω αυτό το χρώμα και να ζωγραφίσω κάτι από τη δική τους κουλτούρα αλλά με το δικό μου ζωγραφικό ύφος.

Το θέμα στο οποίο κατέληξα ήταν η Sovann Macha, η γοργόνα της Ινδουιστικής πίστης η οποία συναντάται στην Ταϋλανδέζικη εκδοχή του Ραμαγιάνα. Το όνομά της σημαίνει “Χρυσή Γοργόνα” και εικόνες της μπορεί να βρεις από πιάτα σε τουριστικά είδη μέχρι κάδρα έξω από μαγαζάκια για καλή τύχη. Ο τοίχος του κτιρίου είχε ύψος 22 μέτρα και χρειάστηκε μία εβδομάδα για να ολοκληρώσω το σχέδιο»

Μάθε για τον Fikos

image

O Φίκος γεννιέται το 1987 στην Αθήνα όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Από μικρός ζωγραφίζει ό,τι βλέπει γύρω του, όπως κόμικ, τοπία, εικόνες κα. Σε ηλικία 13 ετών ξεκινάει τις σπουδές του πάνω στη βυζαντινή ζωγραφική με δάσκαλο το Γιώργο Κόρδη, με τον οποίο και θα συνεργαστεί επαγγελματικά 5 χρόνια στην εικονογράφηση ορθοδόξων ιερών ναών, ενώ παράλληλα εξελίσσει το προσωπικό ζωγραφικό του ιδίωμα. Τεχνικά, η ζωγραφική του παρουσιάζεται σε φορητά έργα (ιαπωνικό χειροποίητο χαρτί κολλημένο σε ξύλο) τα οποία ζωγραφίζονται με την τεχνική της αυγοτέμπερας και τοιχογραφίες στις οποίες χρησιμοποιεί ακρυλικά. Έχοντας εργαστεί ως graffiti artist, αλλά και εικονογράφος ορθοδόξων χριστιανικών ναών, ο Φίκος συνεχίζει την εξελικτική του πορεία μέσω μεγάλων τοιχογραφιών σε δημοσίους χώρους. Η αξία αυτών των έργων είναι μοναδική, καθώς είναι η πρώτη φορά όπου η μνημειακή βυζαντινή τέχνη συναντά ένα σύγχρονο κίνημα όπως η street art.

Η θεματική των τοιχογραφιών του εμπνέεται από τη χριστιανική ορθόδοξη παράδοση και την αρχαία ελληνική μυθολογία αντίστοιχα, ενώ σχετίζεται άμεσα με τον τόπο στον οποίο παρουσιάζεται, αλλά και διδακτικά. Η ζωγραφική του Φίκου δεν αποτελεί άλλη μια “αυτοέκφραση” του καλλιτέχνη, αλλά ένα κοινωνικό γεγονός, μια πραγματική “δημιουργία” (δήμος+έργο, έργο για το Δήμο-κοινωνία).

Δουλειά του, εκτός από την Ελλάδα, έχει παρουσιαστεί στη Γαλλία, Βουλγαρία, Αγγλία, Ιρλανδία, Ουκρανία, Αυστρία, Λιθουανία, Ελβετία, Νορβηγία και Μεξικό, σε εκθεσιακούς χώρους και μουσεία, τηλεόραση και ραδιόφωνο, ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Όραμα του Φίκου είναι η διάδοση και καταξίωση της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι σαν ένα νοσταλγικό επίτευγμα του παρελθόντος, αλλά σαν ένα σύγχρονο οικουμενικό γεγονός.

Δείτε όλη τη δουλειά του στο: www.fikos.gr 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημήτρης Φιλιππίδης: Συνέντευξη με τον νέο ηθοποιό
Δημήτρης Φιλιππίδης: «Το χιούμορ είναι το πιο αποτελεσματικό κοινωνικό εργαλείο. Μιλάω και προσωπικά»

Μιλήσαμε για όλα: τη νέα παράσταση «Ήρωες», το θέατρο, τα όρια της σάτιρας, τη σύγκριση με τον πατέρα του και πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση σήμερα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.