Πολιτισμος

Έφυγε από τη ζωή ο Αιγύπτιος συγγραφέας Γκαμάλ αλ Γιτάνι

Μπήκε στη λογοτεχνία χάρη στον δεξιοτέχνη του σύγχρονου αραβικού μυθιστορήματος, Ναγκίμπ Μαχφούζ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
111169-220445.jpg

Σε ηλικία 70 ετών απεβίωσε ο Αιγύπτιος συγγραφέας, διανοούμενος και δημοσιογράφος, Γκαμάλ αλ-Γιτάνι, μαθητής του βραβευθέντα με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ναγκίμπ Μαχφούζ. Ο Γιτάνι είχε χρόνιο πρόβλημα υγείας ενώ τους τελευταίους τρεις μήνες της ζωής του βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση. Νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου με αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Γκαμάλ αλ Γιτάνι γεννήθηκε το 1945 σε μία φτωχή οικογένεια σε χωριό της νότιας Αιγύπτου, πέρασε την παιδική του ηλικία στην ιστορική συνοικία του παλιού ισλαμικού Καΐρου.

image

Σχεδιαστής ταπήτων σε ηλικία 17 ετών, επέλεξε το δρόμο της λογοτεχνίας χάρη στην ενθάρρυνση του δεξιοτέχνη του σύγχρονου αραβικού μυθιστορήματος Ναγκίμπ Μαχφούζ, ο οποίος τον πήρε υπό την προστασία του. Εργάστηκε επίσης ως δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής. Με τη δεύτερη του επαγγελματική ιδιότητα έστελνε ανταποκρίσεις από το μέτωπο στον ισραηλινο-αραβικό πόλεμο του 1973. Το 1993 τέθηκε επικεφαλής της νεότευκτης λογοτεχνικής επιθεώρησης Akhbar al-Adab που, υπό τη διεύθυνσή του μέχρι το 2011, έγινε ένα από τα πιο έγκριτα έντυπα της χώρας. Μετά τη φυλάκισή του για μερικούς μήνες υπό την προεδρία του Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, έγραψε το πιο γνωστό μυθιστόρημά του, «Zayni Baraka» (στα ελληνικά «Μπαρακάτ, ο δίκαιος»), μία δριμεία και καυστική κριτική του απολυταρχισμού του νασερικού καθεστώτος.

Το 2015 τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο του Νείλου, την πιο σημαντική λογοτεχνική διάκριση που δίνεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, κυρίως στα γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημήτρης Φιλιππίδης: Συνέντευξη με τον νέο ηθοποιό
Δημήτρης Φιλιππίδης: «Το χιούμορ είναι το πιο αποτελεσματικό κοινωνικό εργαλείο. Μιλάω και προσωπικά»

Μιλήσαμε για όλα: τη νέα παράσταση «Ήρωες», το θέατρο, τα όρια της σάτιρας, τη σύγκριση με τον πατέρα του και πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση σήμερα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.