- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τουρκία: Αλλαγή καθεστώτος στα νησιά σημαίνει ότι ανοίγει η συζήτηση για την κυριαρχία τους
«Αν παραπονιέστε δεξιά και αριστερά, τότε δεν θα δούμε εδώ μια ειρηνική και καλοπροαίρετη προσέγγιση»
Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έθεσε εκ νέου η Άγκυρα διά του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να επιλύσουν τα ζητήματα μεταξύ τους. Υποστήριξε πως η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά ενεργώντας προς την αντίθετη κατεύθυνση των Συμφωνιών της Λωζάνης και του Παρισιού, σημειώνοντας: «Όταν ρωτήθηκε ο Μητσοτάκης για αυτό, απάντησε: “Δεν θα συζητήσω την ξεπερασμένη αρχή του αφοπλισμού”. Αποκλείεται. Όταν το αναφέρει η Τουρκία, από τον Μητσοτάκη μέχρι τον επιθετικό Υπουργό Εξωτερικών, όλοι λένε ότι η στάση της Τουρκίας είναι “πολύ επιθετική”. Τι είναι λοιπόν η επιθετικότητα; Ας το πούμε εδώ. Εάν εξοπλίσετε τα νησιά που θα έπρεπε να είναι άοπλα, θα πρέπει να αφοπλιστούν».
«Με τον ίδιο τρόπο», συνέχισε ο Τσελίκ, «εάν δηλώνετε συνεχώς ότι έχετε εναέριο χώρο πέρα από τα χωρικά σας ύδατα, και εάν το δείχνετε ως παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, παρόλο που η Τουρκία πετά σε διεθνή εναέριο χώρο σε αυτό το πλαίσιο, θα δημιουργήσει μια προσέγγιση που είναι απολύτως παράνομη και βασισμένη σε ψέματα. Αν παραπονιέστε δεξιά και αριστερά, τότε δεν θα δούμε εδώ μια ειρηνική και καλοπροαίρετη προσέγγιση».
«Το καθεστώς των νησιών είναι ξεκάθαρο, αυτά τα νησιά θα είναι αφοπλισμένα, αλλάζετε το καθεστώς των νησιών από τη στιγμή που τα εξοπλίζετε. Η αλλαγή του καθεστώτος των νησιών σημαίνει επίσης άνοιγμα της συζήτησης για το καθεστώς της κατάστασης κυριαρχίας στη συνθήκη που καθιερώνει το σημερινό καθεστώς του νησιού, που είναι αφοπλισμός» δήλωσε ο Τσελίκ.
Για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη «στο νησί στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού», ο Ομέρ Τσελίκ είπε: «Δεν έχει νόημα, δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά (το κάνει) για να αντιμετωπίσει την αναταραχή στην εσωτερική πολιτική και κάποιες επικρίσεις στο εσωτερικό. Αλλά κάνει κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο και θα το αναφέρω στο ΝΑΤΟ για να διασφαλίσω ότι οι σύμμαχοί μας θα πάρουν θέση εναντίον της Τουρκίας».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σε 1,5 λεπτό ήταν στα επείγοντα ο καρδιολόγος» - Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας
Τι διαφορετικό θα έγραφε ένας σατιρικός συγγραφέας αν προσπαθούσε να σατιρίσει έναν πολιτικό; Τι πιο αστείο από έναν πολιτικό που θεωρεί ασήμαντο το ότι πουλούσε παπά για τις σπουδές του;
Πάντα με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια
Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το κράτος δικαίου
Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας για την Πόπη Παπανδρέου
Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις διεθνείς εξελίξεις και στην οικονομία, όχι στις παλιές αντιπαραθέσεις
Το μήνυμα του πρωθυπουργού από τη Βουλή για τον στενό του συνεργάτη
Η δήλωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Για ποια νησιά προβλέπονται έως 10 δωρεάν διανυκτερεύσεις
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και η απουσία επίγνωσης για όσα παίζονται στα υπουργικά γραφεία
Κρίσιμο το επόμενο 48ώρο για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ μετά από ρήξη ανευρύσματος στον εγκέφαλο
Στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών
Ο νευροχειρουργός τονίζει τους κινδύνους και την έγκαιρη παρέμβαση
Συζήτηση για Ιράν, ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ και διπλωματικές πρωτοβουλίες ειρήνευσης
Με αφορμή το ζήτημα του Μάκαριου Λαζαρίδη
«Η Ευρώπη πιο ανθεκτική από το 2022»
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εντείνει την παγκόσμια αβεβαιότητα σε μία περίοδο πιεσμένων δημόσιων οικονομικών
Ολοκληρώθηκε η τελετή υπογραφής της Σύμβασης Γεώτρησης για το Block 2
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.