Πολιτικη & Οικονομια

Το βίντεο Μητσοτάκη για τα Rafale που έρχονται στην Ελλάδα

Πού θα προσγειωθούν - Πόσα γαλλικά μαχητικά θα αποκτήσει συνολικά η χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα γαλλικά Rafale ετοιμάζονται να έρθουν στην Ελλάδα
Τα γαλλικά Rafale ετοιμάζονται να έρθουν στην Ελλάδα @Kyriakos Mitsotakis/Facebook

Τα Rafale έρχονται στην Ελλάδα. Το βίντεο που ανήρτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα γαλλικά μαχητικά που σε λιγότερο από 24ωρο θα προσγειωθούν στην Τανάγρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ανάρτηση στα social για τα πρώτα 6 Rafale που έρχονται στην Ελλάδα αύριο Τετάρτη 19/1, προκειμένου να ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία.

Τα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά, τα οποία αγόρασε η Ελλάδα, θα προσγειωθούν στην Τανάγρα, αφού πετάξουν πρώτα σε σχηματισμό πάνω από την Ακρόπολη.

Συνολικά θα αποκτηθούν από τη Γαλλία 24 αεροσκάφη Rafale. Οι υπογραφές για τα πρώτα 18 Rafale (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) είχαν πέσει σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο 2021 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε υπογράψει τη συμφωνία για τα Rafale στην Αθήνα με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλoράνς Παρλί. Το κόστος του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος που εκσυγχρονίζει ακόμη περισσότερο την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αλλάζοντας τις ισορροπίες με την Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ανέρχεται σε 2,32 δισ. ευρώ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόκτηση άλλων 6 Rafale από τη Γαλλία. 

Μέχρι στιγμής 8 Έλληνες πιλότοι και 50 τεχνικοί αεροσκαφών έχουν εκπαιδευτεί στα Rafale. Η εκπαίδευση έγινε στη Γαλλία στη στρατιωτική βάση Μερινιάκ από ειδικούς της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Dassault Rafale for the Hellenic Air Force - trailer before the delivery in Greece - #HAF

Το βίντεο με τα Rafale και η ανάρτηση Μητσοτάκη στο Facebook

Στην ανάρτηση Μητσοτάκη υπάρχει ένα βίντεο που δείχνει τα γαλλικά μαχητικά να είναι έτοιμα προς απογείωση με προορισμό την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων παρουσιάζεται η στιγμή που αποκαλύπτεται το αυτοκόλλητο με την ελληνική σημαία στα πολεμικά αεροσκάφη.

Τα 6 πρώτα Rafale που απέκτησε η Ελλάδα θα προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, περίπου στις 12.30 την Τετάρτη 19/1. Μόλις το σμήνος εισέλθει στο FIR Αθηνών, δύο μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 θα το συνοδεύσουν μέχρι τη στρατιωτική βάση. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, τα Rafale θα περάσουν πάνω από την Ακρόπολη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησε η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας Belharra, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στην Ελλάδα το 2024. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, είχε υπογραφεί στο Παρίσι η ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα για τις φρεγάτες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ