1821 Digital Gallery

Μητσοτάκης: Παρέχουμε στους νέους εναλλακτικές διαδρομές καριέρας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού με αφορμή τις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ
  • A-
  • A+
0
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επαγγελματική κατάρτιση και οι εναλλακτικές διαδρομές καριέρας για τους νέους.

Στην Επαγγελματική Εκπαίδευση αναφέρεται σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «παρέχουμε στους νέους μας εναλλακτικές διαδρομές καριέρας, διαφορετικά μονοπάτια επαγγελματικής ζωής». Αφορμή για την ανάρτηση οι εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ. 

«Σχεδόν 4.000 απόφοιτοι του Μεταλυκειακού έτους-τάξη μαθητείας των ΕΠΑΛ, σήμερα και αύριο λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης που διοργανώνει πανελλαδικά ο ΕΟΠΠΕΠ σε 21 ειδικότητες, όπως σχεδιαστής δομικών έργων και γεωπληροφορικής, βοηθός ιατρικών/ βιολογικών εργαστηρίων, τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής, τεχνικός ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκαταστάσεων και δικτύων, τεχνικός τεχνολογίας τροφίμων και ποτών. Οι σπουδαστές, επιτυγχάνοντας στις εξετάσεις, αποκτούν πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και πολύ γρήγορα εισέρχονται στην αγορά εργασίας» προσθέτει ο πρωθυπουργός.

 

 

Σχετικα
Απολύεται ο καθηγητής που χτύπησε μαθήτρια σε ΕΠΑΛ της Αττικής
Απολύεται ο καθηγητής που χτύπησε μαθήτρια σε ΕΠΑΛ της Αττικής

 

Έρχονται τα Πρότυπα ΕΠΑΛ: Πού θα λειτουργήσουν τα πρώτα έξι

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είχε την πρώτη συνάντηση εργασίας με τους διευθυντές των πρώτων έξι Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων (Π.ΕΠΑ.Λ.).

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Ζέττα Μακρή, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας, Γιώργος Βούτσινος, και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γιάννης Αντωνίου. Η συνάντηση αφορούσε στον προγραμματισμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από το Σεπτέμβριο και την εύρυθμη λειτουργία των έξι Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. Άργους, Επανομής, Περάματος, Ξάνθης, Ηγουμενίτσας και Τρικάλων.

Σχετικα
Μητσοτάκης - Νέα προγράμματα σπουδών: Πιο ενδιαφέρον το σχολείο
Μητσοτάκης - Νέα προγράμματα σπουδών: Πιο ενδιαφέρον το σχολείο

Σύμφωνα με πηγές από το Υπ. Παιδείας, οι διευθυντές μετέφεραν το κλίμα ευρείας αποδοχής του θεσμού ήδη από τον πρώτο κύκλο εγγραφών, που καταδεικνύεται αφ’ ενός από τις σημαντικές αυξήσεις αιτήσεων σε ορισμένα από τα σχολεία, αφ’ ετέρου μέσω της ενίσχυσης του ενδιαφέροντος αποφοίτων γυμνασίου με υψηλές ή πολύ υψηλές μαθησιακές επιδόσεις. Ξεκινάει να αποτυπώνεται, έτσι, στην πράξη, η εν γένει αλλαγή φιλοσοφίας ως προς την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και τις προοπτικές που ανοίγει στις νέες και τους νέους μας, αξιοποιώντας κλίσεις και δεξιότητες.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, «το Επαγγελματικό Λύκειο δεν αποτελεί πλέον λύση ανάγκης για τους πιο αδύναμους, αλλά μία ποιοτική, αξιόπιστη επιλογή για όλους, που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των μαθητών και τις σύγχρονες επαγγελματικές προκλήσεις, παρέχοντας γνώσεις και δεξιότητες σε σύγχρονους κλάδους υψηλής ζήτησης. Στα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. αξιοποιούνται νέες μεθοδολογίες, λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς σε επαγγελματικά προσόντα κατά τον ορισμό ειδικοτήτων και την κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών, προβλέπονται αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και επιμορφώσεις των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών όλων των κλάδων στα Κέντρα Επιμόρφωσης που θα δημιουργηθούν εντός των Π.ΕΠΑ.Λ., ενώ αναμένεται να λάβουν και σημαντική χρηματοδότηση από ενωσιακούς πόρους. Στόχος, η επέκταση του δικτύου τους σε όλη τη χώρα και η διάχυση καλών πρακτικών σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια».

«Ευχόμαστε καλή αρχή στα νέα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια και στους διευθυντές μας, οι οποίοι, από κοινού με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, είναι ήδη μέρος της αλλαγής που συντελείται στη φιλοσοφία γύρω από την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Σε συνέχεια της ψήφισης του νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, της ενίσχυσης των Δημοσίων ΙΕΚ και της θέσπισης του παράλληλου μηχανογραφικού για εγγραφή σε αυτά, τα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. συμπληρώνουν τη στρατηγική μας για συνολική, ουσιαστική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και την ανάδειξή της ως μίας ποιοτικής εναλλακτικής διαδρομής ζωής», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5