Visual Browsing

Παραστατίδης: Ιδεολογικό έλλειμμα πίσω από την πρόταση Τσίπρα

Στέφανος Παραστατίδης
Στέφανος Παραστατίδης © parastatidis-stefanos.gr
«Είναι ζήτημα βαθύτατα ιδεολογικό να διασφαλίσουμε τη δίκαιη κατανομή των εμβολίων στις χώρες της ΕΕ»
  • A-
  • A+
0
Στέφανος Παραστατίδης: Το σχόλιο του για την πρόταση Τσίπρα σχετικά με την επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα - Γιατί την χαρακτήρισε «ιδεολογικά ανερμάτιστη».

Ο ιατρός και γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης, σχολιάζει την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την αναζήτηση από την κυβέρνηση διμερών συμφωνιών με χώρες ή εταιρείες, ώστε να επιτευχθεί επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν το καταφέρει. 

Ο Στέφανος Παραστατίδης χαρακτήρισε «ιδεολογικά ανερμάτιστη» τη δήλωση Τσίπρα και προσέθεσε ότι η πρότασή του αυτή «δείχνει σοβαρό ιδεολογικό έλλειμμα». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ζήτημα βαθύτατα ιδεολογικό να διασφαλίσουμε έναντι του σκληρού καπιταλισμού (δηλ όποιος έχει κεφάλαιο αγοράζει ή όποιος έχει τα περισσότερα αγοράζει πρώτος) την δίκαιη κατανομή των εμβολίων στις χώρες της ΕΕ». 

H ανάρτηση του Στέφανου Παραστατίδη

Αν υπάρχουν δύο πράγματα για τα οποία μπορεί να είναι περήφανοι οι προοδευτικοί πολίτες σε σχέση με τις δράσεις της ΕΕ κατά την πανδημία, αυτά είναι τα νέα *κοινά* χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης των εθνικών οικονομιών και ο κεντρικός σχεδιασμός διαπραγμάτευσης και δίκαιης διανομής των εμβολίων αναλογικά με βάση τον πληθυσμό. Πρόκειται για προτεραιότητες που υπηρετούν ευλαβικά τις αρχές/αξίες της σοσιαλδημοκρατίας ή/και της κεντροαριστεράς γενικότερα.

Σχετικα
Το εργασιακό, καθρέφτης στρατηγικών και πολιτικών
Το εργασιακό, καθρέφτης στρατηγικών και πολιτικών

Σήμερα, ο κος Τσίπρας επισκέφθηκε την κα Σακελλαροπούλου και τόνισε μεταξύ άλλων ότι αν η ΕΕ δεν καταφέρει να διασφαλίσει επάρκεια εμβολίων, θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ, με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο!

Δεν είναι μονάχα η διάψευση της προέδρου της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν ότι δεν επιτρέπεται παράλληλη διαπραγμάτευση για αγορά εμβολίων εντός της ΕΕ. Είναι ζήτημα βαθύτατα ιδεολογικό να διασφαλίσουμε έναντι του σκληρού καπιταλισμού (δηλ όποιος έχει κεφάλαιο αγοράζει ή όποιος έχει τα περισσότερα αγοράζει πρώτος) την δίκαιη κατανομή των εμβολίων στις χώρες της ΕΕ.

Μακάρι κάτι αντίστοιχο να γίνει κ στην παγκόσμια κοινότητα σε μία επόμενη πανδημία διότι κ αυτό συνιστά ιδεολογική προσέγγιση έναντι τού ότι αρπάξει ο κώλος μας). Σε περίπτωση δε που κάποιο κράτος-μέλος της ΕΕ προσπαθήσει να παρακάμψει με όποιο τρόπο τη διαδικασία, η προοδευτική αντίδραση δεν μπορεί να είναι ''πάμε να το κάνουμε και εμείς'' αλλά να καταδικάσουμε κάθε παρόμοια ενέργεια.

Σχετικα
Τα νούμερα της Εβδομάδας | 10-16 Ιουνίου 2021
Τα νούμερα της Εβδομάδας | 10-16 Ιουνίου 2021

Η δήλωση Τσίπρα δεν είναι μόνο ιδεολογικά ανερμάτιστη αλλά δείχνει σοβαρό ιδεολογικό έλλειμμα στη δημόσια πρόταση που καταθέτει. Το ''πάμε να το κάνουμε και εμείς διμερώς'', ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι υπηρετεί μία δεξιά αντίληψη αλλά συνάμα βολεύει και τη χώρα (δηλ το τομάρι μας), δυστυχώς δεν βολεύει ούτε τη χώρα διότι δεν είμαστε εντός των οικονομικά ισχυρών χωρών που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα των υπολοίπων· όπως για παράδειγμα το Ισραήλ που αγόρασε άμεσα αλλά ακριβότερα. Εν ολίγοις, θα βγούμε και κερατάδες και δαρμένοι.

Ένας φίλος μού σχολίασε το γεγονός επιχειρηματολογώντας ότι ο κος Τσίπρας δεν έχει επαρκές γραφείο και προβαίνει σε τέτοιου είδους ατοπήματα. Άραγε χρειάζεται επάρκεια να αντιληφθεί κανείς ότι βασική θέση της αριστεράς θα πρέπει να είναι ο κεντρικός σχεδιασμός για να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή ενός δημόσιου αγαθού;

 

Αν υπάρχουν δύο πράγματα για τα οποία μπορεί να είναι περήφανοι οι προοδευτικοί πολίτες σε σχέση με τις δράσεις της ΕΕ...

Δημοσιεύτηκε από Stefanos Parastatidis στις Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2021

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5