- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εμβολιασμός, το τελευταίο στάδιο επίθεσης του λαϊκισμού
Το μεγάλο στοίχημα είναι να πεισθούν να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι από τους συμπολίτες που φοβούνται και προβληματίζονται ειλικρινά
Σχόλιο για την πανδημία του κορωνοϊού, τους λαϊκιστές, τους αρνητές και το εμβόλιο
«Το σπουδαιότερο αξίωμα δεν είναι αυτό του Προέδρου ή του Πρωθυπουργού. Το σπουδαιότερο αξίωμα είναι η ιδιότητα του πολίτη. Οι πολίτες αποφασίζουν για το τι χώρα θέλουν να έχουν». Τα λόγια αυτά, που είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στη συγκλονιστική ομιλία του στην Ελλάδα λίγο πριν τη λήξη της θητείας του, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο εκκωφαντικό και συχνά επώδυνο τρόπο στη διάρκεια της τελευταίας πανδημίας που βιώνει ο πλανήτης. Οι πολίτες του κόσμου δίνουν με τις συμπεριφορές τους το στίγμα των κοινωνικών προτεραιοτήτων και των αξιών που επιλέγουν να υπηρετήσουν.
Μπορεί η πανδημία να εκδηλώθηκε ως επίθεση στη δημόσια υγεία, στην πράξη όμως συνιστά μια πολύπλευρη δοκιμασία. Δοκιμασία για την παιδεία που εξελίσσεται σε μια διαρκή αναμέτρηση ανάμεσα στη γνώση και την αμάθεια, στη μόρφωση και την αμορφωσιά, την ενημέρωση και την παραπληροφόρηση. Δοκιμασία για την επιστημονική κοινότητα που κατάφερε σε ελάχιστο, για τα δεδομένα, χρονικό διάστημα να κατασκευάσει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Δοκιμασία για το εκπαιδευτικό σύστημα που βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες, πρωτοφανείς προκλήσεις.
Ο κορωνοϊός δοκιμάζει ταυτόχρονα τα όρια άσκησης των ατομικών δικαιωμάτων φέρνοντας στην επιφάνεια το κρίσιμο ζήτημα της συνταγματικά κατοχυρωμένης προσωπικής ελευθερίας «εφ’ όσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων». Η ελληνική κοινωνία που γαλουχήθηκε διαχρονικά στην ανοχή ακόμα και ακραίων πράξεων, με επώδυνες συνέπειες για τη χώρα, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τους κάθε λογής αρνητές του ιού που απειλούν με τη στάση τους το δικαίωμα των άλλων στη ζωή. Ποιο είναι το όριο σεβασμού της «ελευθερίας» τους και πώς θα περιφρουρηθεί η δημόσια υγεία από την παραβίασή του;
Την περίοδο αυτή δοκιμάζεται και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Την αρχική συναινετική στάση των κομμάτων στην πρώτη φάση της πανδημίας διαδέχτηκε μια αντιπαράθεση που οξύνεται συνεχώς, ακόμα και σε επιστημονικά θέματα ειδικών στον χώρο της υγείας. Δεν νοείται, την ώρα που χιλιάδες πολίτες αγκομαχούν στα νοσοκομεία ή χάνουν τη μάχη για τη ζωή, πολιτικές δυνάμεις από διαφορετικές πλευρές να επιχειρούν να αποκομίσουν παραταξιακά οφέλη. Όπως δεν νοούνται και οι δημόσιες πολιτικές παρεμβάσεις που κλονίζουν την εμπιστοσύνη και σπέρνουν την αμφιβολία για τα επιστημονικά επιτεύγματα. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η στάση των κομματικών ηγεσιών επηρεάζει άμεσα τη στάση των ψηφοφόρων.
Η επιτυχία της εκστρατείας υπέρ του μαζικού εμβολιασμού που ξεκινάει αυτές τις μέρες, είναι κυριολεκτικά θέμα ζωής και θανάτου για τη χώρα μας και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι δυνάμεις της κοινής λογικής θα βρεθούν αντιμέτωπες με τους συνωμοσιολόγους, τους σκοταδιστές και τους κάθε λογής και χρώματος λαϊκιστές. Το μεγάλο στοίχημα είναι να πεισθούν να εμβολιασθούν όσο γίνεται περισσότεροι από τους συμπολίτες που φοβούνται και προβληματίζονται ειλικρινά. Ήρθε η στιγμή να αποδείξουμε ότι το αξιακό και πολιτισμικό φορτίο της κοινωνίας μας είναι πολύ ισχυρότερο από το ιικό φορτίο της πανδημίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ντροπή», έγραψε χαρακτηριστικά η σύζυγος του πρωθυπουργού
Ο ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 82 ετών
Δημοσίευμα παρουσίαζε την κόρη του πρωθυπουργού να έχει επιστρέψει με ιδιωτικό τζετ και κόστος 50.000 ευρώ
Η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή
Ισχυρή επίδοση της ελληνικής οικονομίας – Επενδύσεις +9%, μισθοί +6,6% και βελτίωση εμπορικού ισοζυγίου
Kαταβάλλονται 70 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Ανάρτηση του πρωθυπουργού για τη νέα ρύθμιση που θα ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές
Κλιμάκωση ΗΠΑ - Ιράν και φόβοι για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ωθούν το Brent σε νέα άνοδο
Συντονισμένη επιχείρηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και της ΕΛ.ΑΣ. σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Κόρινθο και Κατερίνη
Η υπουργός παρουσιάζει την ψηφιακή δράση που στοχεύει στην εκπαίδευση 10.000 ωφελούμενων
Ιστορικό ρεκόρ στην ασφαλιστική αγορά με παραγωγή άνω των 6 δισ. ευρώ και πρόστιμα 55 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες
«Ανέδειξε τον πολιτισμό σε κεντρικό στοιχείο για την Ελλάδα της Αλλαγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή τη μεταφορά πυραύλων Patriot στην Κάρπαθο
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
«Το μήνυμα των 200 της Καισαριανής ήταν ένα, η ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Όσα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Για την Ελλάδα, ο πόλεμος αποτελεί ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.