1821 Digital Gallery

Τι είναι η πατρίδα μας, μην είναι οι μάσκες;

Διαδηλωτές ενάντια στη χρήση μάσκας στην Κρήτη
© EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ
Η επιμονή στον σεβασμό των κανόνων λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι το μόνο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του λαϊκισμού
  • A-
  • A+
0
Κορωνοϊός και δημόσια υγεία: Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου εξηγεί πώς η παγκοσμιοποίηση της πανδημίας οδήγησε στην παγκοσμιοποίηση του «κινήματος κατά της μάσκας»

Την ώρα που η πανδημία επιστρέφει δυναμικά κάνοντας αισθητή την παρουσία της στις ΜΕΘ και τα κοιμητήρια και οι δυσμενείς επιπτώσεις της επιβαρύνουν δραματικά την οικονομία ο λαϊκισμός περνάει στην αντεπίθεση. Τον ρόλο του Σωτήρη Τσιόδρα φιλοδοξούν να αναλάβουν κάποιοι δήθεν «ειδικοί» που βρίσκουν βήμα στις φιλόξενες, για τις «ψεκασμένες« απόψεις τους, δημοσιογραφικές στέγες. Την ίδια στιγμή, το «κίνημα κατά της μάσκας» απειλεί ανοιχτά την δημόσια υγεία. Οι αρνητές του κορωνοϊού διαδηλώνουν στους δρόμους, ποδοπατάνε μάσκες, αρνούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα, αρνούνται τα εμβόλια, αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο φορώντας μάσκα.

Το συναινετικό πολιτικό κλίμα που είχε καθοριστική συμβολή στην επιτυχή αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας δεν υπάρχει πλέον, αφήνοντας στον λαϊκισμό ανοιχτό πεδίο δράσης. Η κυβερνητική χαλαρότητα, αποτέλεσμα της διάθεσής της να κεφαλαιοποιήσει - πρόωρα και επιπόλαια - τα δημοσκοπικά οφέλη της καραντίνας, έδωσε στην αντιπολίτευση την πολυαναμενόμενη ευκαιρία να αμφισβητήσει, πολλές φορές δικαιολογημένα, την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών αποφάσεων και χειρισμών. Όταν η δημόσια αντιπαράθεση για τις διαστάσεις της μάσκας επισκιάζει τη συζήτηση για την απόσυρση του Oruc Reis από τις έρευνες στη Μεσόγειο, οι λαϊκιστές δικαιούνται να πανηγυρίζουν.

Η παγκοσμιοποίηση της πανδημίας οδήγησε στην παγκοσμιοποίηση του «κινήματος κατά της μάσκας», ενός κινήματος συνωμοσιολογίας και αρνητισμού που βρήκε πρόθυμο και δραστήριο ακροατήριο σε όλη τη γη. Συνέβαλε σ’ αυτό και μια ομάδα ακραίων ηγετών που, με την ανεύθυνη και τυχοδιωκτική τους συμπεριφορά, προξένησαν τεράστια ζημιά στις χώρες τους και όχι μόνο. Ακόμα και σήμερα, οι περισσότεροι επιμένουν να αδιαφορούν για τη προστασία της δημόσιας υγείας και τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του κορωνοϊού, όπως αδιαφορούν επιδεικτικά και για τα άλλα μεγάλα προβλήματα, την κλιματική αλλαγή, το ενεργειακό, το μεταναστευτικό κλπ. Η παραμονή του Τραμπ και των ομοίων του στην εξουσία αποτελεί απειλή για το μέλλον του πλανήτη.

Η πανδημία αποτέλεσε για τη χώρα μας μια ακόμα καλή αφορμή για να διαψευσθούν οι μεγαλόστομες αυταπάτες περί «ανάδελφου» λαού. Το χάιδεμα αυτιών και ο εξωραϊσμός της πραγματικότητας δεν βοήθησε ποτέ στον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο. Πολύ περισσότερο, δεν βοηθούν οι μάσκες της υποκρισίας τις οποίες κάποιοι επέλεξαν να φορέσουν προσδοκώντας πολιτικά οφέλη. Τώρα που διακυβεύεται η δημόσια υγεία, είναι η στιγμή να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά εκείνους που καλύπτονται πίσω από συνωμοσιολογικές θεωρίες, ιδεοληψίες, ακόμα και πίσω από τα παιδιά τους. Η επιμονή στον σεβασμό των κανόνων λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι το μόνο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του λαϊκισμού.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5