Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη για κορωνοϊό - Ανησυχία για τα κρούσματα
Αυστηροποίηση μέτρων στο τραπέζι για τον περιορισμό της διασποράς
Στις 11.00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου στην τακτική τηλεδιάσκεψη για την επιδημία του κορωνοϊού
Το ξέσπασμα του κορωνοϊού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στην Ελλάδα, με δραματικό ρυθμό. Τα 355 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο αλλά και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ που έφτασαν χθες τους 72, με τους 22 να είναι διασωληνωμένοι, αποτυπώνουν την συνεχώς εντεινόμενη εξάπλωση της επιδημίας.
Στις 11.00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου στην τακτική τηλεδιάσκεψη για την επιδημία, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Εύβοια όπου θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.
Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Κοντοζαμάνης), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας.
Τα νέα μέτρα
Στο επίκεντρο βρίσκονται περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κτλ.), και μέτρα, όπως ο περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ.) έως τις 11 το βράδυ, ούτως ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Το μέτρο ισχύει ήδη για τον Πόρο και από χθες για τον Αμπελώνα Λαρίσης. Επίσης, εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων, αλλά και η συρρίκνωση του αριθμού των καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσεις σε 20 – 30 συνολικά, από 100 που ισχύει σήμερα, καθώς οι συγκεκριμένες κοινωνικές εκδηλώσεις αναδεικνύονται σε εστία υπερμετάδοσης του κοροναϊού – με τις άλλες δύο (σ.σ. εστίες) να εκτιμάται πως είναι τα μπαρ και τα μέσα μεταφοράς.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, δεν αποκλείεται κατά την τηλεδιάσκεψη να οριστικοποιηθεί τι μέλλει γενέσθαι με τη ΔΕΘ, καθώς εξετάζεται σοβαρά- λόγω των εξελίξεων- η αναβολή της Διεθνούς Έκθεσης. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε αποφασιστεί η διεξαγωγή της με τους συνήθεις κανόνες ασφαλείας και προστασίας (αποστάσεις, χρήση αντισηπτικών και μάσκας κλπ.), ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ των εγκαινίων θα γινόταν με λιγότερους καλεσμένους στο «Βελλίδειο» ή σε εξωτερικό χώρο.
Τα όποια μέτρα θα έχουν τοπικό χαρακτήρα, καθώς το ενδεχόμενο να επιβληθεί ωράριο λειτουργίας ως τις 11 το βράδυ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος οριζόντια σε όλη τη χώρα απορρίπτεται με το αιτιολογικό ότι μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο συνωστισμό σε πλατείες, πάρκα ή άλλους δημόσιους χώρους.
Από χθες πάντως, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία απαγορεύονται οι λιτανείες και άλλες θρησκευτικές εκδηλώσεις εκτός των χώρων λατρείας (ναοί) έως τις 31 Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία εμμένει πως ειδικά για το Δεκαπενταύγουστο μπορούν να υπάρξουν εκδηλώσεις με μέτρα προστασίας (π.χ. λιτανείες με αποστάσεις).
Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι καθίσταται υποχρεωτικό το τεστ για τους επισκέπτες από τη Μάλτα, αναστέλλονται οι λιτανείες και τα πανηγύρια και παρατείνεται η απαγόρευση των ορθίων στα µπαρ.
Οι ανησυχίες για το ΕΣΥ
Οι ανησυχίες για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενόψει του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, ενισχύονται από την έρευνα του ΑΠΘ σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η οποία προβλέπει για τα τέλη Σεπτεμβρίου την ημερήσια ανάγκη 210 κλινών ΜΕΘ, στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί ένα «πακέτο» μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς.
Σημειώνεται πως στόχος του υπουργείου Υγείας είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη να φθάσουν τις 1.200 μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες. Για την ώρα, η Ελλάδα διαθέτει 1.017 ΜΕΘ που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 είναι κλίνες Covid-19, εκ των οποίων οι 349 είναι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «φρένο» σε σενάρια Τσίπρα και Καρυστιανού
Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών στη Γενική Γραμματέα Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Πέντε μέλη της διοίκησης έκαναν λόγο για σοβαρά ζητήματα θεσμικής λειτουργίας
Η αντιπολίτευση μιλά για «χρηματοδότηση»
Με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή – Στρατηγική συνεργασία σε εκπαίδευση, γλώσσα, ιστορία, πανεπιστήμια
Μια συζήτηση αφιερωμένη στο θέμα του βιβλίου του «Η Μεγάλη Επιστροφή»: την ελληνική οικονομία, τις προκλήσεις της, τα λάθη που προηγήθηκαν αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι.
Επιδοτείται και η μερική απασχόληση
Οι δικαστές θα έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση στον φάκελο κάθε υπόθεσης
Η κυβέρνηση έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνάντηση να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι
Τι αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου
Ο Van Weel σε συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη: Η Ελλάδα σημαντικός παράγοντας ασφάλειας
Οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών
Ο πρωθυπουργός για τον νέο ψηφιακό δικαστικό φάκελο
Παραμένει υψηλή η φορολογική επιβάρυνση, παρά τη μικρή βελτίωση σε σχέση με το 2024
«Παραπληροφόρηση από τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ – Το μέτρο για τα ταξί μηδενικών ρύπων αφορά λιγότερο από το 1%»
Ο πρωθυπουργός αποχαιρετά τον πρώην Πρόεδρο Κύπρου, αναδεικνύοντας μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκή πορεία
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα ζητήσει την παραίτηση του διοικητή της ΥΠΑ
«Με τίμησε με την προστασία του σε πολύ δύσκολες στιγμές» - Η συλλυπητήρια δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.