- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αγία Σοφία: Στην Αθήνα η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών
Θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.
Η Ισπανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια, θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια.
Στην Αθήνα θα βρεθεί η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια και να συζητήσουν μεταξύ άλλων για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.
Οι διμερείς επαφές είναι προγραμματισμένες για τις 11:00 και τις 12:00 το πρωί, αντίστοιχα, ενώ στη 1:30 το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξει συνέντευξη Τύπου.
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα τεθούν όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο -μετά και την ένταση που προκλήθηκε λόγω της τουρκικής Navtex στα ανοιχτά του Καστελλόριζου.
Η κόντρα της με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Μάλιστα, η επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας είχε προσφάτως άτυπη σύγκρουση με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή -αυτή τη φορά- το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.
Πιο συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε ισλαμικό τέμενος, ύστερα από 86 χρόνια, η Γκονζάλεθ τόνισε ότι είναι σημαντικό η Άγκυρα να διατηρήσει το πνεύμα του «μεγάλου μνημείου».
«Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγίας Σοφίας να διατηρηθεί» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Τσαβούσογλου.
Και πρόσθεσε: «Είναι το κοινό σπίτι των Ορθόδοξων Χριστιανών, των Καθολικών αλλά και των Μουσουλμάνων. Για το ζήτημα πιστεύουμε στον διάλογο και πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και UNESCO»
Άμεση ήταν η απάντηση του Τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος υποστήριξε το εξής:
«Εάν κατάλαβα σωστά η κα Γκονζάλεθ είπε ότι η Αγιά Σοφία θα πρέπει να είναι το κοινό μας σπίτι. Ένα μνημείο πολιτισμού του οποίο θα είναι ανοιχτό στον κάθε έναν. Είμαστε εντάξει σ' αυτό. Εάν λέει όμως, ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να είναι χώρος που θα προσεύχονται και πιστοί άλλων θρησκειών, διαφωνούμε».
Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας κλιμακώθηκε στις 24 Ιουλίου του 2020, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, μετά την απόφαση για μετατροπή σε τζαμί.
Στο εσωτερικό του ιστορικού μνημείου τοποθετήθηκαν χαλιά, ενώ οι αγιογραφίες και τα χριστιανικά ψηφιδωτά καλύφθηκαν με κουρτίνες, προκαλώντας την οργή του Ορθόδοξου κόσμου.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περιοδεία του υπουργού Υγείας στον Έβρο
Η ανάρτηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας
Παρά τις μεγάλες μειώσεις τιμών, η αγοραστική κίνηση δεν ικανοποίησε σημαντικό μέρος της αγοράς
Μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αττική
Υπό παρακολούθηση το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «TUBITAK MARMARA»
«Δύο έθνη με κοινές αξίες, συμφέροντα και προκλήσεις θα αντιμετωπίσουν μαζί τις απειλές του αύριο»
«Δεν πρέπει να επιβαρυνθούν άλλο οι Έλληνες πολίτες», τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας
Νέες παρεμβάσεις προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης προϋπολογισμού άνω των 15.000.000 ευρώ
Δυο γενιές Θεσσαλονικέων δεν είχαν δει το μνημείο χωρίς σκαλωσιές
Έως τις 30 Σεπτεμβρίου η παράταση για τις κλειστές κατοικίες
Θα λάβει αποζημίωση από τον Αντώνη Λιάκο
«Η καλύτερη επιβράβευση είναι τα χαμόγελα των παιδιών όταν θα έρθουν και θα δουν ένα σχολείο αντάξιο των προσδοκιών τους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
«Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν κριθεί» λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Αν το κράτος παίξει σωστά τον ρόλο του και ο καταναλωτής παίξει σωστά τον δικόν του, τότε δεν χρειάζονται ούτε παρακάλια ούτε πιέσεις. Βέβαια τότε δεν θα υπάρχει και καμάρι για τις τιμές που «ρίχνει η κυβέρνηση».
Τα μέτρα Μητσοτάκη, το στίγμα Τσίπρα και η επέτειος Ανδρουλάκη
Τον κατηγόρησε ότι δεν τήρησε συμφωνίες που είχαν κάνει στο παρελθόν
Σε εφαρμογή από τη Δευτέρα η Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών
Οι νεότεροι ψηφοφόροι μπαίνουν στην εκλογική διαδικασία με διαφορετικές εμπειρίες, αξίες και τρόπους ενημέρωσης
Πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΕΑΤ
Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για ασφαλιστική κάλυψη σε καταναλωτικά δάνεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.