- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δένδιας: Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν βοηθούν ούτε την ίδια
«Είμαστε μια χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο, αλλά επίσης προστατεύει και τα κυριαρχικά της δικαιώματα»
Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν βοηθούν ούτε την ίδια, τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Το μήνυμα «η Τουρκία να αντιληφθεί στο μέλλον ότι η οδός επίλυσης του όποιου προβλήματος είναι η συζήτηση επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι οι υπερπτήσεις ή η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων» καθώς και να μην επαναλάβει το εγχείρημα να δημιουργήσει μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star», ο κ. Δένδιας καυτηρίασε την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως δεν προσιδιάζει σε ένα σύγχρονο κράτος το οποίο έχει την πρόθεση να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, να σεβαστεί δηλαδή το συνολικό πλαίσιο των αξιών που η ΕΕ προσυπογράφει. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας με υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά, στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και στα κυπριακά χωρικά ύδατα, στη λεκτική προκλητικότητα, επισημαίνοντας πως όλα αυτά δεν βοηθούν τη σχέση μας με την Τουρκία ούτε την ίδια την Τουρκία.
Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως η Ελλάδα δεν διολισθαίνει επειδή η άλλη πλευρά οξύνει είτε το λεξιλόγιο της είτε τη συμπεριφορά της, καθιστώντας σαφές πως «είμαστε μια χώρα η οποία σέβεται το διεθνές δίκαιο και λειτουργεί επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά επίσης προστατεύει και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως έχει υποχρέωση ως ευρωπαϊκή χώρα και χώρα-μέλος του ΟΗΕ».
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο Ερντογάν μεταφέρει μετανάστες με κορονοϊό στα τουρκικά παράλια με στόχο να περάσουν στην Ελλάδα και έπειτα στην Ευρώπη, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Δεν είμαι έτοιμος να πιστέψω ότι η Τουρκία έχει ένα μηχανισμό ο οποίος ξεχωρίζει τους μετανάστες σε αυτούς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και σε αυτούς που δεν έχουν και επιλέγει αυτούς που έχουν προσβληθεί για να τους εξωθήσει στην Ελλάδα. Δεν είμαι έτοιμος να το προσυπογράψω αυτό».
Από εκεί και πέρα, σημείωσε, ότι υπάρχουν συγκεντρώσεις μεταναστών στα τουρκικά παράλια είναι κάτι το γνωστό και προσέθεσε ότι οι προσπάθειες να δημιουργηθούν μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι επίσης γνωστές και τις αντιμετωπίσαμε ως ευρωπαϊκή χώρα με επιτυχία, με σεβασμό στο δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι από αυτό το συμβάν η Τουρκία να έχει αντλήσει τα συμπεράσματα που έπρεπε και δεν θα επαναλάβει το εγχείρημα.
Ερωτηθείς για τις συνομιλίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τη συγκρότηση ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως είναι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Η χώρα έχει καθυστερήσει να ρυθμίσει αυτά τα θέματα» προσέθεσε και υπογράμμισε πως είναι ο καιρός τώρα να βρούμε λύσεις με τις όμορες χώρες μας, ιδίως με τις όμορες φιλικές χώρες. «Με χώρες με τις οποίες συνομιλούμε ειλικρινά, ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά, όμως σε μια διαπραγμάτευση δεν είμαι έτοιμος να σας πω πότε και πώς θα καταλήξει» συμπλήρωσε.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με την επιστροφή των τριών Ελλήνων ναυτικών μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, ο Νίκος Δένδιας την απέδωσε στην παρούσα συγκυρία και στην προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει κλίμα έντασης στη σχέση της με την Ελλάδα, ακόμα και σε ένα θέμα, όπως είπε, που με κανένα τρόπο δεν διατίθεται για εκμετάλλευση από την τουρκική πλευρά. «Εμείς κάναμε αυτό που είχαμε καθήκον να κάνουμε. Ευχαριστήσαμε την Τουρκία για τη βοήθεια που προσέφερε στην ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Ελλήνων ναυτικών» ανέφερε και τόνισε «το πώς η Τουρκία προσλαμβάνει τις ευχαριστίες μας, αυτό αφορά την Τουρκία».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης ανέλυσε τη στρατηγική κατά της παραπληροφόρησης στο Φόρουμ Δελφών
Η ΔΥΠΑ παρατείνει την προθεσμία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα
Ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών
Αποκαλύψεις για παράνομες επιδοτήσεις, «λευκές» δηλώσεις πόθεν έσχες και ελέγχους δισεκατομμυρίων
Απάντηση της υπουργού Τουρισμού στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων στον Guardian
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στρατηγική συμμαχία με Μακρόν και ιστορική μείωση του δημόσιου χρέους
Στο τραπέζι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η νέα μείωση εισφορών για ενίσχυση της αγοράς
Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ισχυρή αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος και ιδιωτικής κατανάλωσης
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Παρέμβαση με αιχμές για μεταρρυθμίσεις, θεσμούς και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δηλώσεις για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας και τη στρατηγική συνεργασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.