Πέτσας: Πότε και πώς θα χαλαρώσουν τα μέτρα
To σχέδιο της κυβέρνησης για καταστήματα και σχολεία
Το σχέδιο για σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα από τις 27 Απριλίου περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο για να έχουμε σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα από τις 27 Απριλίου και μετά, δήλωσε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο Στ. Πέτσας υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της τήρησης των μέτρων μέχρι τις 27 Απριλίου και όχι στη φάση χαλάρωσης και με γνώμονα αυτό γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη συμμόρφωση των πολιτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πλειοψηφία τους οι πολίτες συμμορφώνονται με τα μέτρα και δεν παρατηρείται μαζική απειθαρχία.
Σε σχέση με τη χαλάρωση των μέτρων, επισήμανε ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να απλωθεί σε βάθος χρόνου η κορύφωση της πανδημίας ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας και να ανταποκριθεί στις ανάγκες ζήτησης. Αυτό το καταφέραμε σε πρώτη φάση και με αυτός είναι ο γνώμονας και για μετά, καθώς αναμένεται να νοσήσουν και άλλοι άνθρωποι, οπότε η μετάβαση στην καθημερινότητα θα γίνει σταδιακά. Θέλουμε να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες, δηλ. τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, γι’ αυτό και για τις ομάδες αυτές θα καθυστερήσει η επάνοδος».
Στη συνέχεια, εξήγησε ότι στην αρχή θα υπάρχουν ομάδες με λιγότερο κίνδυνο, όπως όσοι έχουν καταστήματα λιανεμπορίου όπου θα πρέπει να τηρούν οι κανόνες υγιεινής, ενώ για το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει σταδιακή μετάβαση των παιδιών, καθώς υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Επίσης, ανέφερε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή μετάβαση «θα ανακοινωθεί έγκαιρα και θα ξεδιπλωθεί μέσα στον Μάιο».
Επιπλέον, για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας είπε ότι από τη στιγμή της κρίσης της πανδημίας «τα έσοδα του κράτους πέφτουν και οι δαπάνες για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων ανεβαίνουν, γι’ αυτό και θα χρησιμοποιηθούν χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο του κράτους, αλλά με σύνεση, καθώς δεν γνωρίζει κανείς πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση». Σημείωσε ότι η Ελλάδα κατάφερε να βγει στις αγορές και να μαζέψει 8,5 δισ. ευρώ ενώ -όπως είπε- αποπλήρωσε το πιο ακριβό τμήμα του δανείου της στο ΔΝΤ, ύψους 2,7 δισ. Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να έχει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη στις αγορές.
Σημείωσε ότι στο κυβερνητικό σχέδιο θα υπάρχουν διάφορες παρεμβάσεις για τον εσωτερικό τουρισμό αλλά και τον εξωτερικό τουρισμό με τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να υπάρχουν ώστε να νιώθουν οι πολίτες ασφαλείς.
Για την πρώτη κατοικία, ο Στ. Πέτσας ανέφερε ότι εξετάζεται η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά τις 30 Απριλίου και ταυτόχρονα εξετάζεται το σχέδιο για το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα ισχύσει όταν θα ξεκινήσει να ισχύει. Το θέμα της παράτασης το συζητάμε με τους Θεσμούς ώστε να έχουμε μια συμφωνία προς το καλό όλων, καθώς είναι οξύμωρο να λέμε «μένουμε στο σπίτι» και κάποιοι να πετάγονται από το σπίτι τους.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Tο εμβόλιο είναι δοκιμασμένο 70 χρόνια»
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους
Η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Στο επίκεντρο το Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής
Συγκρίνει το ΕΣΥ με το σύστημα υγείας των ΗΠΑ
Στο επίκεντρο Mercosur, εισαγωγές και αυξημένα κόστη παραγωγής
Εικοσιτετράωρη λειτουργία θερμαινόμενης αίθουσας και τηλεφωνικής γραμμής
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως δεν βρήκε σήμερα ούτε μια λέξη να γράψει για τους αγρότες» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ισπανία εδώ και 13 χρόνια
«Το κίνημα έχει ως μόνο κριτήριο δράσης το κοινό καλό των πολιτών και τη διαφύλαξη των συμφερόντων της χώρας»
Τα πρώτα καλά νέα πιθανόν να έρθουν από τον Μάρτιο
Διαβάστε την εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού στα social media
Το πρόβλημα που συγκλόνισε το πολιτικό σύστημα
Η συγκινητική κίνηση πριν πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής
Παραμένουν τα τρακτέρ στους δρόμους - «Όχι» σε συλλαλητήριο στην Αθήνα
«Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν», τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Η ανάρτηση της πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ
Στην Καστοριά βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.