- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Χατζηδάκης: Οι καταναλωτές δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη διάσωση της ΔΕΗ
«Ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να δώσει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ»
«Οι λύσεις έχουν στερέψει γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες» δήλωσε για τη ΔΕΗ ο Κωστής Χατζηδάκης.
«Οι καταναλωτές δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη σωτηρία της ΔΕΗ» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Όπως εξήγησε, η λύση που βρέθηκε με τα τιμολόγια του ρεύματος προκειμένου να υπάρξει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες είναι «να ιστοσταθμίσουμε την ένεση ρευστότητας με μια μείωση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στο ΦΠΑ για την ενέργεια και μια μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (σ.σ. το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)».
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε: «Έχω αποκλείσει τη λύση στρατηγικού επενδυτή. Στόχος μας αυτός είναι, αλλά δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Έχω αποκλείσει τη λύση της μικρής ΔΕΗ γιατί όποιος την πάρει θα πάρει και τις ζημιές, ενώ δεν υπάρχει διαχωρισμός σε "καλή" και "κακή" ΔΕΗ γιατί τη δεύτερη θα πρέπει να την πληρώνουν οι πολίτες».
«Μαγικός τρόπος» για την επίλυση των προβλημάτων δεν υπάρχει, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, ο οποίος πρόσθεσε: «Πέραν του ότι η ΔΕΗ είναι μεγάλη επιχείρηση και δεν μπορεί κανείς να εξαερώσει το πρόβλημα, οι λύσεις έχουν στερέψει γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες».
Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε, ακόμα, ότι «έχουμε αποκλείσει την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, γιατί θεωρούμε καλύτερα τη λύση του ΔΕΔΔΗΕ».
Στα μέτρα μέτρα στήριξης επανέλαβε τα χρήματα από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «πρόχειρότητα», εξηγώντας ότι «εγκατέλειψε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και συμφώνησε ως αντισταθμιστικό μέτρο να πάει στο 50% της αγοράς η ΔΕΗ με μηδενικό οικονομικό όφελος. Μόνο οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κόστισαν πάνω από 600 εκατ. ευρώ».
Ερωτηθείς για τα σχεδιαζόμενα διαρθρωτικά μέτρα, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι «σκεφτόμαστε να περάσουμε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και να κάνουμε μερική ιδιωτικοποίηση, ώστε η ΔΕΗ με την αποκάλυψη της κρυμμένης περιουσίας να βάλει χρήματα στο ταμείο».
Απαντώντας, δε, σε όσους αντιδρούν σε κάθε κίνηση ότι «χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και άλλες αλλαγές, ο μόνος τρόπος για να σώσω τη ΔΕΗ θα ήταν να αυξήσω την τιμή του ρεύματος. Αλλά αυτό και πάλι μπορούσε να γίνει πριν από 10 χρόνια και να είχε αποτέλεσμα. Άρα αυτό που κάνουμε είναι μετρημένο, δεν κατέβηκε από την κούτρα μας ξαφνικά ένα βράδυ».
«Ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να δώσει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ. Το ποσοστό και το μοντέλο θα το δούμε με τους συμβούλους ανάλογα με το εύρος της αγοράς, την συγκυρία της στιγμής. Όπως ο ΟΤΕ δεν έβγαλε πόδια με την ιδιωτικοποίηση τότε, το ίδιο θα γίνει και με τον ΔΕΔΔΗΕ όπως γίνεται με τον ΑΔΜΗΕ που ιδιωτικοποιήθηκε εν μέρει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.
«Η κατάσταση είναι πολύ πιο άσχημη από ό,τι νομίζει κάποιος. Καλό είναι να συνεννοηθούμε για να σώσουμε την επιχείρηση. Εγώ, από τη ΓΕΝΟΠ θα περίμενα ένα πράγμα να πει: Αναγνωρίζουμε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση η κατάργηση των ΝΟΜΕ που ήταν πάγιο αίτημά τους. Είμαι σίγουρος ότι ο απλός εργαζόμενος της ΔΕΗ καταλαβαίνει» πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας, εκφράζοντας την ευχή «μέσα στην εβδομάδα να κλείσει το θέμα του μάνατζμεντ και να αντιμετωπιστεί το ίδιο επιτυχώς όπως με τον ΟΤΕ».
Πηγή: protothema.gr
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, η συλλογική ηγεσία είναι βαθιά αριστερή επιλογή» σημείωσε η Ρένα Δούρου
«Ε, δεν μπορεί ο Τσίπρας να προσπαθεί να βγάλει ολόκληρο τον λαό ότι πάσχει από αμνησία» σχολίασε ο υπουργός Υγείας
«Η μόνη ρεαλιστική λύση στις εθνικές εκλογές είναι η αυτοδυναμία»
«Δεν υπάρχει μαγική λύση» για την ενέργεια, το μήνυμα Φον ντερ Λάιεν
Τι θα είχε συμβεί αν εκείνη την Κυριακή η Ιστορία είχε γραφεί διαφορετικά;
Ο αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθούν τα έργα και το μήνυμα Χαρδαλιά
Ο Αλέξης Τσίπρας αγνοεί για μια ακόμα φορά βασικά πράγματα
Σε ποιο ποσό «κλειδώνει» το μηνιαίο voucher για τρόφιμα - Τι δήλωσαν Μιχαηλίδου και Καφούνης
Ποιες αλλαγές εξετάζει το υπουργείο
Τι πρέπει να τσεκάρουν οι δικαιούχοι για να μην καθυστερήσει η πληρωμή
Όλες οι αλλαγές που έρχονται με το νομοσχέδιο
«Η στήριξη της κοινωνίας δεν σταματά σε αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός
Η επίκληση της ουκρανικής επιχείρησης στο Κουρσκ
Ο βουλευτής Χανιών αμφισβητεί το μοντέλο της συλλογικής ηγεσίας
Στο πλαίσιο της παρουσίας του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής
Τι προβλέπει η προτεινόμενη ρύθμιση
Αφήνει αιχμές για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποχαιρετά τον «Καπετάνιο» του Παναθηναϊκού
Επιβεβαιώνονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ - Αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 1,8%
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.