Visual Browsing

Χατζηδάκης: Οι καταναλωτές δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη διάσωση της ΔΕΗ

dei
ΔΕΗ © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
«Ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να δώσει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ»
  • A-
  • A+
0
«Οι λύσεις έχουν στερέψει γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες» δήλωσε για τη ΔΕΗ ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Οι καταναλωτές δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη σωτηρία της ΔΕΗ» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Όπως εξήγησε, η λύση που βρέθηκε με τα τιμολόγια του ρεύματος προκειμένου να υπάρξει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες είναι «να ιστοσταθμίσουμε την ένεση ρευστότητας με μια μείωση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στο ΦΠΑ για την ενέργεια και μια μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (σ.σ. το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε: «Έχω αποκλείσει τη λύση στρατηγικού επενδυτή. Στόχος μας αυτός είναι, αλλά δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Έχω αποκλείσει τη λύση της μικρής ΔΕΗ γιατί όποιος την πάρει θα πάρει και τις ζημιές, ενώ δεν υπάρχει διαχωρισμός σε "καλή" και "κακή" ΔΕΗ γιατί τη δεύτερη θα πρέπει να την πληρώνουν οι πολίτες».

«Μαγικός τρόπος» για την επίλυση των προβλημάτων δεν υπάρχει, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, ο οποίος πρόσθεσε: «Πέραν του ότι η ΔΕΗ είναι μεγάλη επιχείρηση και δεν μπορεί κανείς να εξαερώσει το πρόβλημα, οι λύσεις έχουν στερέψει γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες».

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε, ακόμα, ότι «έχουμε αποκλείσει την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, γιατί θεωρούμε καλύτερα τη λύση του ΔΕΔΔΗΕ».

Σχετικα
Χατζηδάκης: Δύο οι ημερομηνίες-κλειδιά για τη ΔΕΗ
Χατζηδάκης: Δύο οι ημερομηνίες-κλειδιά για τη ΔΕΗ

Στα μέτρα μέτρα στήριξης επανέλαβε τα χρήματα από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. 

Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «πρόχειρότητα», εξηγώντας ότι «εγκατέλειψε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και συμφώνησε ως αντισταθμιστικό μέτρο να πάει στο 50% της αγοράς η ΔΕΗ με μηδενικό οικονομικό όφελος. Μόνο οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κόστισαν πάνω από 600 εκατ. ευρώ».

Ερωτηθείς για τα σχεδιαζόμενα διαρθρωτικά μέτρα, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι «σκεφτόμαστε να περάσουμε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και να κάνουμε μερική ιδιωτικοποίηση, ώστε η ΔΕΗ με την αποκάλυψη της κρυμμένης περιουσίας να βάλει χρήματα στο ταμείο». 

Σχετικα
Χατζηδάκης: Ζήτημα της Δικαιοσύνης αν υπάρχουν ευθύνες για τη ΔΕΗ
Χατζηδάκης: Ζήτημα της Δικαιοσύνης αν υπάρχουν ευθύνες για τη ΔΕΗ

Απαντώντας, δε, σε όσους αντιδρούν σε κάθε κίνηση ότι «χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και άλλες αλλαγές, ο μόνος τρόπος για να σώσω τη ΔΕΗ θα ήταν να αυξήσω την τιμή του ρεύματος. Αλλά αυτό και πάλι μπορούσε να γίνει πριν από 10 χρόνια και να είχε αποτέλεσμα. Άρα αυτό που κάνουμε είναι μετρημένο, δεν κατέβηκε από την κούτρα μας ξαφνικά ένα βράδυ».

«Ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να δώσει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ. Το ποσοστό και το μοντέλο θα το δούμε με τους συμβούλους ανάλογα με το εύρος της αγοράς, την συγκυρία της στιγμής. Όπως ο ΟΤΕ δεν έβγαλε πόδια με την ιδιωτικοποίηση τότε, το ίδιο θα γίνει και με τον ΔΕΔΔΗΕ όπως γίνεται με τον ΑΔΜΗΕ που ιδιωτικοποιήθηκε εν μέρει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Η κατάσταση είναι πολύ πιο άσχημη από ό,τι νομίζει κάποιος. Καλό είναι να συνεννοηθούμε για να σώσουμε την επιχείρηση. Εγώ, από τη ΓΕΝΟΠ θα περίμενα ένα πράγμα να πει: Αναγνωρίζουμε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση η κατάργηση των ΝΟΜΕ που ήταν πάγιο αίτημά τους. Είμαι σίγουρος ότι ο απλός εργαζόμενος της ΔΕΗ καταλαβαίνει» πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας, εκφράζοντας την ευχή «μέσα στην εβδομάδα να κλείσει το θέμα του μάνατζμεντ και να αντιμετωπιστεί το ίδιο επιτυχώς όπως με τον ΟΤΕ».

Πηγή: protothema.gr

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Εν Αιθρία 10
Εν Αιθρία 10
Ελληνοαμερικανική Ένωση
11.09.2019
Εν Αιθρία 10
Γιάννης Βαρελάς, Anima Ι
Γιάννης Βαρελάς, Anima Ι
Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο Οδού Πειραιώς
12.09.2019
Γιάννης Βαρελάς, Anima Ι
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5