Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: «Και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους, πού πήγε το 4ο μνημόνιο;»

«Στην οικονομία η καταστροφολογία τελείωσε», δήλωσε - Τι είπε για τις ασφαλιστικές εισφορές - 20 ευρώ αύξηση για 500.000 συνταξιούχους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras.jpg
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην οικονομία η καταστροφολογία τελείωσε, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Η δέσμη μέτρων δεν είναι έκτακτη ελάφρυνση, είναι ενταγμένη στη στρατηγική που υλοποιούμε εδώ και τρία χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε δύο ερωτήματα προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: «Και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους, πού πήγε το 4ο μνημόνιο;».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα επιβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτει, και αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε.

«Προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνσεις για 250.000 μη μισθωτούς»

«Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.Όπως εξήγησε, αυτές οι ελαφρύνσεις είναι οι εξής:

  • Μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
  • Βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες.
  • Μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κατόρθωμα» της κυβέρνησης την καθιέρωση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση 250.000 μη μισθωτών δεν είναι μία έκτακτη, εμβόλιμη ελάφρυνση, αλλά είναι ενταγμένη σε μία στρατηγική που έχει χαράξει και υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια για ένα υγιές, βιώσιμο και δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

«Αρκετοί μας είπαν ότι βιώσιμο πρέπει αναγκαστικά να σημαίνει άδικο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ποιοι ήταν αυτοί; Όσοι έκαναν ταυτόσημο το άδικο με το μη βιώσιμο. Όσοι την ίδια στιγμή που έκοβαν συντάξεις με ασύλληπτη συχνότητα και χαρακτηριστικό κυνισμό, συσσώρευαν ογκώδη ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία».

«Εμείς κινηθήκαμε στον αντίποδα» τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Σε συνθήκες δύσκολες, προχωρήσαμε σε μια μεγάλη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Στήσαμε ξανά στα πόδια του το ασφαλιστικό σύστημα. Προχωρήσαμε στην ενοποίηση των ταμείων και ο ΕΦΚΑ μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας κατέστη πλεονασματικός. Από το 2015 έως σήμερα πληρώσαμε 748.000 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, και έχουμε σχεδόν εκκαθαρίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης που είχε αφήσει κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Περίπου 500.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται»

«Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς είναι και το γεγονός ότι παρά όσα ήλπιζε κρυφά και φανερά η αντιπολίτευση, οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν, αλλά, αντίθετα, περίπου 500.000 συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε και την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε καταστροφική», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε, μπορεί να είναι 20 ευρώ η αύξηση, αλλά έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και δείχνει τι σημαίνει να υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει στην έγνοια της τους συνταξιούχους.

«Μία μεταρρύθμιση που, για πρώτη φορά, συνέδεσε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις ασφαλιστικές τους εισφορές» εξήγησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Κατήργησε, δηλαδή, το προηγούμενο καθεστώς των ασφαλιστικών κλάσεων που αύξανε, αυθαίρετα, το ύψος της εισφοράς αναλόγως με τα χρόνια που κάποιος ήταν στο επάγγελμα, χωρίς να συνυπολογίζει τις πραγματικές δυνατότητες των ασφαλισμένων. Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 1.250.000, το 88%, των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να πληρώνει λιγότερες εισφορές, από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ».

Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση και ψήφιση του Ν/Σ για τη μείωση του ασφαλιστικών εισφορών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ