1821 Digital Gallery
© Θανάσης Καρατζάς
ΤΕΥΧΟΣ 664

Ζήσε στην Οδό Παλλάδος

Ο πιο καλοκαιρινός δρόμος της Αθήνας είναι στου Ψυρρή. Να γιατί
Οι The Real Intellectuals έξω από το κατάστημά τους Παλλάδος 9, © Θανάσης Καρατζάς

Αν υποθέσουμε ότι χρειαζόμαστε μία αθηναϊκή καρτ ποστάλ που να συνοψίζει απόλυτα το καλοκαίρι στην πόλη, τότε αυτή θα ήταν το μαγαζί με τα ψάθινα καλαθάκια στην οδό Παλλάδος στου Ψυρρή, το πιο πολυφωτογραφημένο κατάστημά της και πραγματικό τοπόσημο της περιοχής. Όμως η Παλλάδος είναι πολλά περισσότερα και τα τελευταία χρόνια, με τη δεύτερη (και καλύτερη) «άνοιξη» του Ψυρρή, έχει καλωσορίσει επιχειρήσεις, νέων και δραστήριων ανθρώπων.

© Θανάσης Καρατζάς
Ο Πασιαλής της Παλλάδος - η απόλυτη αθηναϊκή καρτ ποστάλ, © Θανάσης Καρατζάς

Ο Πασιαλής της Παλλάδος (Παλλάδος 3 - 5), όπως είναι το όνομα του μαγαζιού με τα καλαθάκια, τα υαλικά και πάσης φύσεως σκεύη και είδη για το σπίτι που πλημμυρίζουν καθημερινά το στενό, βρίσκεται στην ίδια διεύθυνση για περίπου έναν αιώνα. Την επιχείρηση άνοιξε ο παππούς της κ. Ελένης, μητέρας του ιδιοκτήτη Σταμάτη Δέλλα πριν 97 χρόνια, «Το σπίτι δε είναι 180 ετών κτίσμα», λέει η κάτοικος της Παλλάδος που γεννήθηκε στον από πάνω όροφο.

© Θανάσης Καρατζάς
Η Σοφία Θωμά General manager της AΔ Gellery, © Θανάσης Καρατζάς
Σχετικα
Οι γυναίκες αρχιτέκτονες πίσω από την αστική ανάπλαση της Αθήνας
Οι γυναίκες αρχιτέκτονες πίσω από την αστική ανάπλαση της Αθήνας

Σαν εικαστική εγκατάσταση ο Πασιαλής έχει κοσμήσει με τα κοφίνια του και τα ποτιστήρια του το «μυστικό πέρασμα» που οδηγεί στην AlphaΔelta Gallery (Παλλάδος 3). Η γκαλερί του Παντελή και της Αλεξάνδρας Αραπίνη μεταφέρθηκε από τη Λυκαβηττού στην Παλλάδος το 1999. Η General manager Σοφία Θωμά εντοπίζει αυξημένη κίνηση στην οδό από ντόπιους αλλά και από τουρίστες ιδιαίτερα μετά την Documenta, που έβαλε κατά την άποψη της την πινέζα πάνω στην Αθήνα.

© Θανάσης Καρατζάς
Ο Πασχάλης, bartender του Juan Rodriguez, © Θανάσης Καρατζάς

Από τον περασμένο Δεκέμβρη ένα ακόμη κατάστημα προστέθηκε στην «εγκατάσταση». Ένας τύπος εξωτικός και μυστήριος, ο Juan Rodriguez ήρθε δίπλα τους και σερβίρει κλασικά κοκτέιλ με παλαιώμενα αποστάγματα. Μας τον συστήνει η Αρμελίνα Αντωναροπούλου, η συνιδιοκτήτρια (μαζί με τον Κώστα Λούκα) του Juan Rodriguez Bar - Compañia de Bebida που θεωρεί την Παλλάδος από τους λίγους πραγματικά όμορφους δρόμους της Αθήνας. Ψώνιζε τα υαλικά της από τον Πασιαλή κι έτσι όταν το κατάστημα που εδρεύει σήμερα ο Juan ξενοικιάστηκε, έσπευσε. «Με μάγεψε το φως και το πράσινο από τον περίβολο του Αγ. Δημητριού. Όσο για τα καλαθάκια του Πασιαλή που είναι απλωμένα στην πρόσοψή τη μέρα, δεν με ενοχλούν, ίσα-ίσα ταιριάζουν στη φιλοσοφία του μπαρ».

Σχετικα
Στους 5 καλύτερους δημάρχους της Ευρώπης ο Κώστας Μπακογιάννης
Στους 5 καλύτερους δημάρχους της Ευρώπης ο Κώστας Μπακογιάννης

© Θανάσης Καρατζάς
Ο Γιώργος του Tsikna Boom, © Θανάσης Καρατζάς

Αν περνώντας κάποιο βράδυ από την αρχή της Παλλάδος ακούσετε ζωντανή μουσική τότε σίγουρα θα έρχεται από το Tsikna Boom (Παλλάδος 4). Ο Γιώργος, που άνοιξε το ταχυφαγείο με τα νόστιμα χειροποίητα σουβλάκια πριν σχεδόν τρία χρόνια, μπορεί να είναι δεινός ψήστης αλλά είναι και μουσικός, έτσι όταν φίλοι - πελάτες καταφθάνουν για φαγητό παρέα με τα όργανά τους, το υπαίθριο γλέντι στα λιγοστά τραπεζάκια του Tsikna Boom στήνεται αυθόρμητα. 

© Θανάσης Καρατζάς
Ο Χρήστος, manager του Black Rose, είδε τη γειτονιά του Ψυρρή να αλλάζει πολλές φορές, © Θανάσης Καρατζάς

Ανάμεσα στις αποθήκες ειδών υποδηματοποιίας και ένα ροζ παιχνιδάδικο, ανεπηρέαστο από τη δεκαετία που διανύουμε, βρίσκεται το Black Rose Tattoo (Παλλάδος 16). Από τους παλαιότερους ένοικους της Παλλάδος, συγκεκριμένα από 2005, ειδικεύεται στο old school tattoo. Ο Χρήστος, manager του στούντιο είδε τη γειτονιά του Ψυρρή να αλλάζει πολλές φορές και θεωρεί πως αυτή τη στιγμή είναι στην καλύτερή της φάση, ενώ η  Παλλάδος, ένας δρόμος που κατά την άποψή του διατηρεί την εναλλακτική του φύση μαζί με την αίσθηση μιας ιστορικής αθηναϊκής γειτονιάς.

© Θανάσης Καρατζάς
Μέμος, Μαρία και Νίκος στη μοναδική στο είδος της boutique χειροποίητων αξεσουάρ για αναβάτες των The Real Intellectuals, © Θανάσης Καρατζάς

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Παλλάδος εγκαταστάθηκε και ο Ozzy, ο «μηχανόβιος» beagle και βασιλιάς της οικογένειας των The Real Intellectuals (Παλλάδος 9). O Νίκος Θεοδωρόπουλος (μπαμπάς του Ozzy) ένωσε την αγάπη του για τη γραφιστική και τα vintage δίκυκλα δημιουργώντας τη μοναδική στο είδος της boutique χειροποίητων αξεσουάρ για αναβάτες. Το 2014, τη στιγμή που του Ψυρρή μόλις ξεκινούσε τη «δεύτερη ζωή του», βρήκε στέγη στην Παλλάδος. Ο Νίκος και η Μαρία και ο Μέμος των TRI πιστεύουν ότι «τώρα είναι η ώρα της Παλλάδος που ακμάζει. Είναι από τους μεγαλύτερους δρόμους του Ψυρρή και εδώ μπορείς να κάνεις τα πάντα. Να χτυπήσεις tattoo, να φας, να πιεις ποτό, να ψωνίσεις χειροποίητα αξεσουάρ και μετά να ρίξεις κι ένα κούρεμα».

© Θανάσης Καρατζάς
Όχι μόνο κούρεμα αλλά υψηλής ποιότητας υπηρεσίες grooming θα τα βρει κανείς στο Joy’s Birth, Παλλάδος 19,© Θανάσης Καρατζάς

Όχι μόνο κούρεμα αλλά υψηλής ποιότητας υπηρεσίες grooming θα τα βρει κανείς στο Joy’s Birth (Παλλάδος 19) το παραδοσιακό  –men’s only– κουρείο του Βασίλη Σεραφετινίδη. Ο ιδιοκτήτης και master barber ήθελε να είναι στου Ψυρρή, καθώς πιστεύει ότι ταιριάζει με την κουλτούρα του Joy’s Birth και θεωρεί την Παλλάδος στην οποία βρίσκεται εδώ και 2μισι χρόνια ιδανική.

© Θανάσης Καρατζάς
"Το βρήκατε εύκολα;", ρωτά η Ειρήνη Βιτώρου για το Κουμπάκι της, Παλλάδος 24, © Θανάσης Καρατζάς

Ένα υπερδραστήριο και χαρούμενο κορίτσι, η Ειρήνη Βιτώρου, ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά το κατάστημα στην Παλλάδος 24 πριν τέσσερα καλοκαίρια. Εκεί στέγασε το Κουμπάκι της με τα χειροποίητα μικροπράγματα. Τσάντες πουγκιά, γιακάδες - κολιέ, σημειοματάρια, σκουλαρίκια, κούπες και μπλουζάκια, είναι μόνο μερικά από όσα δημιουργεί. «Η Παλλάδος είναι ιδέα, δεν είναι απλά προορισμός», αστειεύεται και πιστεύει ότι αυτό που την κάνει μοναδική είναι ότι ενώ διαθέτει καταστήματα διαφορετικά μεταξύ τους, αυτά κάπως ενώνονται. «Όποιος μπει στο στενό, έστω και κατά τύχη, δεν το μετανιώνει», καταλήγει.

© Θανάσης Καρατζάς
Ο Μιχάλης Μπαμπούσης πιστεύει ότι τα μαγαζιά σε στοές προσφέρουν στον περιπατητή την ηδονή της προσωπικής ανακάλυψης, © Θανάσης Καρατζάς

Κι εκεί που νομίζεις ότι η Παλλάδος τελειώνει, ανοίγεται μία στοά την οποία καταλαβαίνει κανείς από κάτι πολύχρωμα σημαιάκια που την στολίζουν κι εκεί δραστηριοποιείται ένας ακόμη μικρός πυρήνας νέων δημιουργών και επιχειρηματιών που την έχουν ενεργοποιήσει μόλις τον τελευταίο χρόνο. Όπως ο Μιχάλης Μπαμπούσης, καλλιτέχνης, fashion designer και εμπνευστής του project He-m-n-oid (Παλλάδος 24-26) που διαθέτει τις minimal και ασπρόμαυρες δημιουργίες του εντός στοάς. Το θεωρεί πρόκληση και πιστεύει ότι τα μαγαζιά σε στοές προσφέρουν στον περιπατητή την ηδονή της προσωπικής ανακάλυψης.

© Θανάσης Καρατζάς
Μία φίλη του New Skin ποζάρει στον φακό της AV, © Θανάσης Καρατζάς

Λίγο πιο κάτω το βιντατζάδικο New Skin της Μαργαρίτας δίνει χρώμα στη στη στοά με τη νέον ροζ  πινακίδα του και τα πουκάμισα, τα μαγιό και τα σακάκια με τα έντονα patterns. Το σύμπαν της Παλλάδος περιμένει να το ανακαλύψεις. Το καλοκαίρι είναι απλά η αφορμή.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5