Life in Athens

Ο Guido Van Helten και το εντυπωσιακό mural στα Εξάρχεια

Από τα mural στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ, την Ινδία και την Αμερική, ο διάσημος αυστραλός street artist φιλοτεχνεί στην πρόσοψη ενός κτιρίου της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη.

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το mural που δημιουργεί ο Guido Van Helten στα Εξάρχεια.
© Θανάσης Καρατζάς

Guido Van Helten: Ο παγκοσμίου φήμης Αυστραλός καλλιτέχνης, γνωστός για τις μεγάλης κλίμακας φωτορεαλιστικές τοιχογραφίες, δημιουργεί mural Εξάρχεια

Στη συμβολή της οδού Μπενάκη με Γραβιάς, τα βλέμματα των περαστικών σηκώνονται ψηλά. Σταματούν το βάδισμα τους και παρατηρούν έναν καλλιτέχνη πάνω σε ένα γερανό. Ο Guido Van Helten από τις 7.00 το πρωί μέχρι να πέσει ο ήλιος, δημιουργεί στον τοίχο του βιβλιοπωλείου Πρωτοπορία ένα μεγάλο εντυπωσιακό mural. Ο παγκοσμίου φήμης Αυστραλός καλλιτέχνης, γνωστός για τις μεγάλης κλίμακας φωτορεαλιστικές τοιχογραφίες του σε εγκαταλελειμμένα κτήρια, αποθήκες, από άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο, από την Μινεσσότα, το Ιράν και την Ινδία, στην καρδιά των Εξαρχείων, επιδιώκει να εξιστορήσει με το mural μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Ο Guido Van Helten, βρίσκεται στην Αθήνα από τις 16 Νοεμβρίου και συνέπεσε σε μια περίοδο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έντονη και ενδιαφέρουσα, μιας και ήταν παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου. Εκείνες τις μέρες, πήρε την φωτογραφική του μηχανή και ξεκίνησε την περιπλάνηση του στην γειτονιά των Εξαρχείων, αναζητώντας τι θα τον εμπνεύσει για την τοιχογραφία του, που επιδιώκει να αποτυπώσει και να εξιστορήσει μια ιστορία συνδεδεμένη με τους ανθρώπους και το vibe της γειτονιάς. Είναι μάλιστα και μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο Guido Van Helten, να επισκέπτεται και να αναζητά τις ιστορίες της περιοχής, για να γνωρίσει τον χαρακτήρα και την κουλτούρα τους.

 Το mural του Guido Van Helten στα Εξάρχεια.
Το mural του Guido Van Helten στα Εξάρχεια.

Καθώς περπατούσε στα στενά της Μπενάκη, της Σόλωνος, της Στουρνάρη και της Ακαδημίας, μιας συνοικίας με εναλλακτικό και πολυσδιάστατο χαρακτήρα, ο Guido διαπίστωσε πως πρόκειται για μια γειτονιά γεμάτη εκδοτικούς οίκους, όμορφα βιβλιοπωλεία και εργαστήρια βιβλιοδεσίας, που φτιάχνουν και ράβουν χειροποίητα βιβλία. Μαθαίνοντας τις ιστορίες τους, αποφάσισε η θεματολογία του mural που θα φιλοτεχνούσε να αφορά τους ανθρώπους που διατηρούν τα βιβλιοπωλεία και ασχολούνται με τα βιβλία. Ένα θέμα με πτυχές και προεκτάσεις που θα εκλαμβάνουν την έννοια του βιβλίου ως ιδέα και μέσο που θα ενώνει και θα συμφιλιώνει.  

Όση ώρα τον παρακολουθώ να βρίσκεται πάνω στον γερανό, οι περαστικοί σταματούν και φωτογραφίζουν την επιβλητική τοιχογραφία που αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα μπροστά στα μάτια της πόλης. Η Κριστίν Γκρεγκ, που εργάζεται στη διοργάνωση Athens Street Art Festival μου περιγράφει πως όλη η γειτονιά έχει ενθουσιαστεί με την εξέλιξη της διαδικασία της τοιχογραφίας και με τον ίδιο τον Guido. «Θα μας λείψει όταν φύγει» μου λέει χαρακτηριστικά.

 Το mural που δημιουργεί ο Guido Van Helten στα Εξάρχεια.
© Θανάσης Καρατζάς

Το έργο γίνεται στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης της Πρεσβείας της Αυστραλίας με τον Δήμο Αθηναίων. Ωστόσο, ο Guido Van Helten βρέθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Street Art Φεστιβάλ Πάτρας. Εκεί, φιλοτέχνησε μια μεγάλης κλίμακας τοιχογραφία στην πόλη. Πρόκειται για μια φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος στους δρόμους της Πάτρας, για να αλληλεπιδράσει με την έννοια του «δημόσιου χώρου» όπως αποτυπώνεται στο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας. «Επισκέφτηκα πλατείες και περπάτησα στην περιοχή και διαπίστωσα χάος σε ότι αφορά στα αρχιτεκτονικά στυλ και στον τρόπο που συνυπάρχουν, στην γραμμική προοπτική των δρόμων, στο τραχύ φως και τις σκιές που δημιουργούνται από τους σκεπαστούς πεζόδρομους και τα πρωτότυπα κολωνάκια της πόλης» αναφέρει στον λογαριασμό του στο Instagram για το mural στην οδό Κορίνθου 131 στην Πάτρα.

 

 

Guido Van Helten: Ποιος είναι ο παγκοσμίου φήμης αυστραλός street artist

Ο Guido Van Helten είναι αυστραλός visual artist και φωτογράφος. Πρόκειται για έναν διεθνούς φήμης καλλιτέχνη που δημιουργεί σύγχρονη street art σε όλο τον κόσμο, η οποιά βασίζεται στην εξερεύνηση της κοινότητας και της ταυτότητας που δημιουργείται μέσω της φωτογραφίας σε συνδυασμό με τις τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας. Μέσα από τα φωτορεαλιστικά mural, με πρωταγωνιστές καθημερινούς ανθρώπους, επιδιώκει τον «εξανθρωπισμό» του κτιρίου.

 

 

Γεννημένος στην Καμπέρα και μεγαλωμένος στο κέντρο της Μελβούρνης της Αυστραλίας, ο Guido επηρεάστηκε από νεαρή ηλικία από τα παραδοσιακά κινήματα γκράφιτι. Σπούδασε Visual Arts και ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στα murals μεγάλης κλίμακας. Το έργο του αναπτύχθηκε και επηρεάστηκε από την έντονη ενασχόληση και αγάπη του για τα ταξίδια, τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική και τους νέους πολιτισμούς.

 

 

Ένα από τα αξιοσημείωτα mural που έχει κάνει ο Guido είναι στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία, το 2016, για την 30η επέτειο της πυρηνικής καταστροφής. Ο Guido δημιούργησε αυτή την τοιχογραφία βασισμένη σε φωτογραφία του φωτορεπόρτερ Igor Kostin, διάσημου για την καταγραφή της καταστροφής του Τσερνόμπιλ το 1986. Το mural φιλοτεχνήθηκε μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο και ημιτελή πυρηνικό αντιδραστήρα, που βρίσκονταν υπό κατασκευή την περίοδο του ατυχήματος.

Το mural του Guido Van Helten στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνομπίλ.
Το mural του Guido Van Helten στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνομπίλ.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον καλλιτέχνη εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ