TV + Series

10 σειρές για να δεις μετά το «True Detective»

Αν είσαι φαν της ατμόσφαιρας και της πλοκής, δες την παρακάτω λίστα

Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10 σειρές για να δεις μετά το «True Detective»
© Michele K. Short/HBO

10 σειρές για να δεις αν σου άρεσε «True Detective»

Η πρώτη σεζόν της σειράς ανθολογίας μυστηρίου του HBO «True Detective» κυκλοφόρησε το 2014 και έγινε αμέσως επιτυχία, αποσπώντας καλές κριτικές και υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Οι πρωταγωνιστές, Γούντι Χάρελσον και Μάθιου ΜακΚόναχι, γνώρισαν μια αναγέννηση της καριέρας τους καθώς η σειρά απέκτησε σιγά-σιγά και καλτ φήμη. Οι επόμενες δύο σεζόν του «True Detective» δεν είχαν την ίδια ανταπόκριση από το κοινό, παρότι ήταν επίσης γραμμένες από τον δημιουργό του σόου, Νικ Πιζολάτο. Η τέταρτη σεζόν, όμως, «True Detective: Night Country», με πρωταγωνίστρια τη Τζόντι Φόστερ, αναζωογόνησε το «franchise», κινώντας εκ νέου το ενδιαφέρον του κοινού και φέρνοντας στο νου άλλες, εξίσου επιτυχημένες σειρές.

Το «True Detective» και ακόμη 10 τηλεοπτικές επιτυχίες για να δεις αν είσαι φαν της ατμόσφαιρας και της πλοκής του

«The X-Files»
Η καλτ σειρά επιστημονικής φαντασίας του Κρις Κάρτερ, «The X-Files», με πρωταγωνιστές τους πράκτορες του FBI, Φοξ Μόλντερ (Ντέιβιντ Ντουκόβνι) και Ντέινα Σκάλι (Τζίλιαν Άντερσον) έχει επηρεάσει όλες τις σειρές του είδους της που ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένου του «True Detective», που συχνά στρέφεται προς το υπερφυσικό. Η νέα σεζόν της σειράς, συγκεκριμένα, θυμίζει επεισόδια του επιτυχημένου σόου της δεκαετίας του 1990, όπως το «Ice» από την πρώτη σεζόν, που λαμβάνει επίσης χώρα στην παγωμένη Αλάσκα.

The X-Files: "Ice" (Promo Spot)

«The Killing»
Με πρωταγωνιστές επίσης δύο ντετέκτιβ που ερευνούν τη δολοφονία ενός έφηβου κοριτσιού, το «Killing» έχει παρόμοια ατμόσφαιρα με την πρώτη σεζόν του «True Detective». Αν και πιο «αργό» από άλλες σειρές του Netflix, το «Killing», που λαμβάνει χώρα στο Σιάτλ, έχει μία πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα μυστηρίου και αποτελεί σπανιότητα, καθώς και οι τέσσερις σεζόν για τις οποίες έπαιξε είναι εξίσου μεστές, ως προς τη σκηνοθεσία και το σενάριο. Η σειρά ξεχωρίζει επίσης για τις ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών.

The Killing - Season 1-3 | Series Trailer | Netflix

«Twin Peaks»
Η σειρά του Ντείβιντ Λιντς, που έπαιξε στο ABC στις αρχές του 1990 μόνο για δύο σεζόν, έμελλε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται οι σειρές για την τηλεόραση. Θα ήταν πολύ δύσκολο να φανταστούμε σειρές του Netflix, που χαρακτηρίζονται από μια ποιότητα που θυμίζει κινηματογραφική ταινία, αν δεν είχε προηγηθεί το «Twin Peaks», με πρωταγωνιστή τον Κάιλ ΜακΛάχλαν στο ρόλο του πράκτορα Ντέιλ Κούπερ, που προσπαθεί να εξιχνιάσει τη δολοφονία της Λόρα Πάλμερ στη μικρή πόλη Τουίν Πικς. Το «True Detective» είναι και αυτό επηρεασμένο, ίσως και ασυναίσθητα, από το κύμα που έφερε η καλτ σειρά του Λιντς. Επιπλέον και τα δύο σόου έχουν μία ροπή προς το υπερφυσικό.

Twin Peaks Intro

«Hannibal»
Η σειρά «Hannibal», με τον Μαντς Μίκελσεν στο ρόλο του τίτλου, είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν μοιάζει με πολλές άλλες σειρές του είδους της. Ο ρόλος του ντετέκτιβ Γουίλ Γκράχαμ (Χιου Ντάνσι) είναι αυτός που την τοποθετεί στην ίδια κατηγορία με το «True Detective», καθώς η σχέση μεταξύ του ήρωα και του κανίβαλου, κατά συρροή δολοφόνου αντιήρωα γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη. Η σπουδή επάνω στον χαρακτήρα του Χάνιμπαλ Λέκτερ και τα παιχνίδια μυαλού που εκείνος παίζει με τον ντετέκτιβ μοιάζουν συχνά πιο σημαντικά από την αστυνομική πλοκή της σειράς.

Hannibal - Netflix Trailer

«Fargo»
Βασισμένη στην καλτ ταινία των αδελφών Κοέν με τον ίδιο τίτλο, το «Fargo» έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά (2014) με την πρώτη σεζόν του «True Detective». Η σύγκριση ήταν αναπόφευκτη μεταξύ των δύο σόου, καθώς και τα δύο έχουν ως άξονα το έγκλημα και είναι ανθολογίες, με διαφορετικές κάθε φορά περιπέτειες και πρωταγωνιστές. Όπως και το «True Detective», το «Fargo» έχασε μέρος του κοινού του με κάποιες αδύναμες σεζόν, αλλά πήρε ξανά «τα πάνω του» με τον πέμπτο κύκλο. Μεταξύ άλλων, κεντρικούς ρόλους στη σειρά έχουν ενσαρκώσει οι ηθοποιοί Μπίλι Μπομπ Θόρτον, Μάρτιν Φρίμαν, Πάτρικ Γουίλσον, Κίρστεν Ντανστ και Τζέσι Πλίμονς.

Fargo Season 1 Official Trailer 1 (2014) HD - FX TV Series

«Sharp Objects»
Μία μεταφορά του πρώτου βιβλίου της Τζίλιαν Φλιν (γνωστής για το μυθιστόρημα «Gone Girl», που έγινε κινηματογραφική ταινία από τον Ντέιβιντ Φίντσερ), η μίνι-σειρά «Sharp Objects» λαμβάνει χώρα σε μία μικρή πόλη όπου έχει διαπραχθεί ένα μυστηριώδες έγκλημα. Εδώ, η πρωταγωνίστρια είναι ρεπόρτερ, αντί για ντετέκτιβ, αλλά υπηρετεί τον ίδιο βασικό σκοπό όσο αφορά την πλοκή της ιστορίας. Η ατμόσφαιρα της πόλης του Μιζούρι θυμίζει εκείνη της Λουϊζιάνα, στην πρώτη σεζόν του «True Detective».

SHARP OBJECTS Official Trailer (NEW 2018) Amy Adams, Sophia Lillis TV Series HD

«A Murder at the End of the World»
Η μίνι-σειρά του FX, «A Murder at the End of the World» λαμβάνει χώρα σε μία παγωμένη, απομονωμένη περιοχή της Ισλανδίας, κοντά στο Βόρειο Πόλο. Η πρωταγωνίστρια (Έμμα Κόριν) είναι μία νέα ντετέκτιβ, που μαζί με άλλους οκτώ καλεσμένους έχει βρεθεί στο αναχωρητήριο ενός μοναχικού δισεκατομμυριούχου. Όταν ένας από τους καλεσμένους δολοφονείται, εκείνη καλείται να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητές της για να εξιχνιάσει τη δολοφονία, που δεν μπορεί να έχει διαπραχθεί παρά από κάποιον από τους άλλους καλεσμένους ή από τον ίδιο τον οικοδεσπότη.

A Murder at the End of the World | Official Trailer 2 | FX

«Top of the Lake»
Η Νεοζηλανδή σκηνοθέτις, Τζέιν Κάμπιον, που κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη το 2021 για την γουέστερν ταινία της «The Power of the Dog», έκανε το ντεμπούτο της στην τηλεόραση με το «Top of the Lake». Θυμίζοντας σειρές σαν το «Twin Peaks» και το «Killing», η πρώτη σεζόν έχει ως πρωταγωνίστρια μία ντετέκτιβ (Ελίζαμπεθ Μος) που ερευνά την εξαφάνιση μίας 12χρονης εγκύου. Οι φαν της Κάμπιον θα διακρίνουν τη σκηνοθετική της πινελιά, όπως και κάποια θέματα της ιστορίας, που συχνά πραγματεύεται στις κινηματογραφικές της ταινίες.

Top of the Lake: China Girl Trailer - BBC Two

«Mindhunter»
Η σειρά του Ντέιβιντ Φίντσερ, «Mindhunter» για την πλατφόρμα του Netflix έχει πολλά κοινά στοιχεία με το «True Detective». Όντας ένα ψυχολογικό θρίλερ, με ντετέκτιβ του FBI ως πρωταγωνιστές, η σειρά διαθέτει μία εξίσου σκοτεινή ατμόσφαιρα και πολύπλοκους χαρακτήρες, που καλούνται και εδώ να χρησιμοποιήσουν ανορθόδοξες τακτικές για να εξιχνιάσουν άγριες δολοφονίες. Εδώ, υπάρχει επίσης μία ομοιότητα με το «Hannibal», καθώς οι ντετέκτιβ κάνουν συνεντεύξεις με φυλακισμένους κατά συρροή δολοφόνους, με σκοπό να καταλάβουν πως δουλεύει ένα διαταραγμένο μυαλό.

MINDHUNTER | Season 2 | Official Trailer

«The Outsider»
Η μίνι-σειρά του HBO, «The Outsider», κινείται σε παρόμοιο χώρο με το «True Detective», αλλά με μεγαλύτερη έμφαση στο υπερφυσικό. Και εδώ, η πλοκή αφορά την εξιχνίαση του φόνου ενός νεαρού αγοριού, όμως μία κακόβουλη υπερφυσική δύναμη στέκεται εμπόδιο στο να φτάσουν οι πρωταγωνιστές στη λύση του μυστηρίου. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, η σειρά έχει μεγαλύτερη κλίση προς τον τρόμο παρά προς το σασπένς και το μυστήριο.

The Outsider: Official Trailer | HBO

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ