TV + Series

Netflix: Το ντοκιμαντέρ «Keep sweet: Pray and obey» αποκαλύπτει τα σκοτεινά μυστικά της εκκλησίας FLDS

Με τη συγκεκριμένη υπόθεση αποφάσισαν να ασχοληθούν δύο γυναίκες

Netflix: Το ντοκιμαντέρ «Keep sweet: Pray and obey» αποκαλύπτει τα σκοτεινά μυστικά της εκκλησίας FLDS
© «Keep Sweet: Pray and Obey»

Keep Sweet: Pray and Obey: Το ντοκιμαντέρ στο Netflix για την αίρεση FLDS στις ΗΠΑ με τους νόμους πολυγαμίας και τα περιστατικά κακοποίησης - Τι υποστηρίζουν πρώην μέλη

Συνήθως όταν ακούμε τη λέξη «Αμερική» σκεφτόμαστε Νέα Υόρκη, Χόλυγουντ, «βασιλική» οικογένεια των Καρντάσιανς, χώρα των ευκαιριών, του αμερικανικού ονείρου, ίσως και προστάτης και κορυφαίος εκπρόσωπος του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Όμως η Αμερική είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Είναι και η χώρα των περίεργων πραγμάτων. Είναι μια τεράστια αχανής έκταση που κρύβει πολλά μυστικά και κοινωνίες που για χρόνια παραμένουν κρυφές, τοποθετημένες στη μέση του πουθενά, με δικούς τους κανόνες και νόμους. 

Μια τέτοια κοινωνία οργανώθηκε και στην πόλη του Short Creek, πλέον Colorado City, από μιαν αίρεση μορμόνων, την FLDS. Πιο συγκεκριμένα η Φονταμενταλιστική Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (FLDS Church) είναι μια θρησκευτική αίρεση των φονταμενταλιστών μορμόνων δογματιστών της οποίας νόμος είναι η πολυγαμία. Υπολογίζεται ότι 6.000 έως 10.000 μέλη της κατοικούν στο Hildale της Γιούτα και στο Colorado City της Αριζόνα.

Το δόγμα της FLDS αποσχίστηκε όταν υπογράφηκε το Μανιφέστο του 1890 με το οποίο η κεντρική εκκλησία LDS (Εκκλησία των Μορμόνων) απαγόρευσε μεταξύ άλλων την πολυγαμία. Οι οπαδοί όμως της FLDS πιστεύουν ότι η «θεϊκή αποκάλυψη» που είχε το 1886 ο Τζον Τέϊλορ, τότε Πρόεδρος της εκκλησίας FLDS, αποκλείει την εγκυρότητα του Μανιφέστου. Μετά από χρόνια συγκρούσεων, η LDS με δεύτερο Μανιφέστο το 1904 αφόρισε όσους συνέχιζαν να είναι πολυγαμικοί. 

Netflix: Το ντοκιμαντέρ «Keep sweet: Pray and obey» αποκαλύπτει τα σκοτεινά μυστικά της εκκλησίας FLDS
© «Keep Sweet: Pray and Obey»

«Keep Sweet: Pray and Obey»: Το ντοκιμαντέρ στο Netflix για την αίρεση FLDS

Με τη συγκεκριμένη υπόθεση αποφάσισαν να ασχοληθούν δύο γυναίκες, η Rachel Dretzin και η Grace McNally που υπογράφουν το ντοκιμαντέρ του Netflix, «Keep Sweet: Pray and Obey». Η μεν πρώτη είναι σκηνοθέτρια και παραγωγός ντοκιμαντέρ, η δε δεύτερη είναι κινηματογραφίστρια κυρίως ιστορικών ντοκιμαντέρ. Οι δυο τους ξεκίνησαν τις συνεντεύξεις από ανθρώπους που εγκατέλειψαν την συγκεκριμένη αίρεση.

Όπως είπε η Dretzin, στόχος δεν ήταν να αναδείξουν την εμπειρία του να ζεις σε μια αίρεση, αλλά αντίθετα να πουν τις ιστορίες των ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών που κατάφεραν να ξεφύγουν από μια ζωή βαθιάς και κυρίως τυφλής πίστης όπου τους είχαν μάθει πως το πιο θαυμάσιο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να υπηρετήσεις τον Θεό, είναι να υπακούς πάντα τον άντρα και τον «Προφήτη». Οι νόμοι αυτής της  κοινωνίας πρόσταζαν τις γυναίκες να παντρεύονται όταν ο πατέρας τους θεωρούσε πως ήταν η κατάλληλη ώρα. Δεν είχαν κανένα λόγο πάνω στο θέμα και ο «Προφήτης», η φωνή του Θεού επί γης, όριζε ποιον θα παντρευτούν. Οι άντρες είχαν το δικαίωμα να παντρευτούν όσες γυναίκες ήθελαν –πολλοί είχαν φτάσει και τις 7– ενώ αν δεν παντρεύονταν πάνω από τρεις γυναίκες, δεν θα μπορούσαν να μπουν στον παράδεισο. Πολύ απλά: όσες περισσότερες γυναίκες είχε ένας άντρας τόσο πιο κοντά στον Θεό ήταν.

Εάν κάποιος αποφάσιζε να φύγει, έχανε όλη του την περιουσία και κάθε δικαίωμα επαφής με την οικογένειά του και με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Όταν πέθανε το 2002 ο τότε «Προφήτης» Rulon Jeffs  ήταν ένα σοκ για την κοινότητα καθώς ο Προφήτης υποτίθεται πως ήταν αθάνατος. Τότε ο μεγαλύτερος γιος του, Warren S. Jeffs ισχυρίστηκε πως το πνεύμα του «Προφήτη» πατέρα του μπήκε στον ίδιο κι έτσι …ανέλαβε εκείνος τα ηνία της εκκλησίας. Όμως έγινε άπληστος…

Αρκετά πρώην μέλη του δόγματος  τον κατήγγειλαν για συστηματικό εξαναγκασμό και κατάχρηση εξουσίας. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν άρχισε να εγκρίνει γάμους ανήλικων κοριτσιών κυρίως με μεγάλους άντρες. Κεντρικά πρόσωπα του ντοκιμαντέρ είναι η Rebecca Musser, μία από τις πρώην συζύγους του Rulon, και η αδελφή της Elissa Wall που εμφανίζονται σε κάθε επεισόδιο. Η δεύτερη αναγκάστηκε να παντρευτεί όταν ήταν μόλις 14 ετών τον ίδιο της τον ξάδερφο.

Ο Jeffs βρισκόταν πίσω από τη μαζική κακοποίηση γυναικών και παιδιών των μελών της αίρεσης. Παντρεύτηκε 78 γυναίκες, εκ των οποίων 24 ήταν ανήλικα παιδιά. Το νεότερο θύμα κακοποίησης που εξανάγκασε σε γάμο ήταν μόλις 14 ετών. Οργάνωσε επίσης και επέβλεψε την κακοποίηση άλλων γυναικών και παιδιών από άλλους άνδρες εντός της αίρεσης- ανθρώπους που δεν είχαν καμία διέξοδο, καθώς ακολουθούσαν τους μόνους κανόνες που γνώριζαν, από τους γονείς τους, την οικογένειά τους και το «Θεό». Η τύφλωση αυτών των ανθρώπων ήταν απόλυτη. Πίστευαν μάλιστα πως εάν είναι αρκετά ενάρετοι στα μάτια του Θεού και του Προφήτη, όταν καταστραφεί ο κόσμος, το κομμάτι γης στο οποίο κατοικούν,  θα ανυψωθεί και θα σωθούν. Όπως λέει ένας «επιζών» στο ντοκιμαντέρ: «Στο μυαλό μας, η αστυνομία, ακόμη και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είχαν καμία εξουσία πάνω μας. Ο Jeffs ήταν ο πρόεδρός μας. Ήταν ο προφήτης. Και πώς μπορείς να βάλεις έναν άνθρωπο πάνω από τον Θεό;»

Keep Sweet: Pray and Obey | Official Trailer | Netflix

Το 2006, ο Jeffs αντιμετώπισε δύο κατηγορίες για συνέργεια σε βιασμό, διέφυγε και έγινε ένας από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες του FBI. Συνελήφθη εν τέλει, στο πλαίσιο ενός ελέγχου ρουτίνας στο Λας Βέγκας, αλλά δεν έγινε τίποτα απολύτως για να βοηθηθεί η κοινότητα μέχρι το 2008. Τότε, ομοσπονδιακοί πράκτορες έκαναν έφοδο στο ράντσο Yearning for Zion στο δυτικό Τέξας, μετά από πληροφορίες για βιασμούς και κακοποιήσεις σε τηλεφωνική γραμμή βοήθειας. Περισσότερα από 400 παιδιά διασώθηκαν, καθιστώντας την υπόθεση τη μεγαλύτερη υπόθεση επιμέλειας παιδιών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Μετά από αρκετές δικαστικές υποθέσεις, ο Jeffs -ο οποίος κατηγορήθηκε επίσης για αιμομιξία και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων- εκδόθηκε τελικά στο Τέξας και το 2011 κρίθηκε ένοχος για δύο σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδί (για σεξ με μία 12χρονη και μία 15χρονη που είχε παντρευτεί), για τις οποίες καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη συν είκοσι χρόνια και πρόστιμο 10.000 δολαρίων.

Η αίρεση συνεχίζει να υπάρχει, ο Jeffs συνεχίζει να είναι πνευματικός αρχηγός της μέσα από τη φυλακή και η κοινότητα μετράει 6.000 – 10.000 μέλη. Στο σημείωμα στο τέλος του ντοκιμαντέρ οι σκηνοθέτιδες αναφέρουν: «Οι ιστορίες που διηγήθηκαν αυτές οι γυναίκες -για τη διαδικασία συστηματικού εξαναγκασμού και ελέγχου του νου που ασκούσε ο άνθρωπος που θεωρούσαν θρησκευτικό προφήτη, ο Jeffs- κάθε άλλο παρά απίθανες ήταν. Μετά από πολλούς μήνες που πέρασα κάνοντας ρεπορτάζ γι' αυτήν την ιστορία, κατέστη σαφές σε μένα ότι αυτές οι γυναίκες θα μπορούσαν να είναι η κόρη μου, η μητέρα μου ή εγώ. Και ήταν επίσης απολύτως ξεκάθαρο ότι επέδειξαν απίστευτο θάρρος και δύναμη εγκαταλείποντας αυτήν την αίρεση που μετατράπηκε σε εγκληματική οργάνωση».

Keep Sweet: Pray and Obey | The Cult of Warren Jeffs and FLDS | Netflix

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ