TV + Series

Lockwood & Co: Μια νέα γενιά έφηβων ghostbusters κυνηγάει φαντάσματα στο Netflix

Η fantasy σειρά μυστηρίου και φαντασμάτων πέρασε στα ψιλά της streaming επικαιρότητας αλλά έχει ήδη ένα φανατικό fan base που περιμένει πώς και πώς τη δεύτερη σεζόν

Τάνια Σκραπαλιώρη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Lockwood & Co: Η τηλεοπτική σειρά φαντασίας και μυστηρίου στο Netflix που βασίζεται στα βιβλία του Jonathan Stroud, και η έμπνευση από την ταινία «Ghostbusters».

«If there's something strange / In your neighbourhood / Who you gonna call?» Ποιο παιδί των 80s δεν απαντάει όλο νοσταλγία «Ghostbusters!» σε αυτήν την ερώτηση που έχει μείνει στην ιστορία της ποπ κουλτούρας μέσα από το τραγούδι του Ray Parker Jr. για το soundtrack της ταινίας «Ghostbusters» του Ivan Reitman που έκανε πρεμιέρα στους αμερικανικούς κινηματογράφους στις αρχές Ιουνίου του 1984. Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι, ο Κάσπερ το φαντασματάκι έγιναν pop culture references και το Ghostbusters brand name χτίστηκε μέσα από ένα ολόκληρο franchise δισεκατομμυρίων δολαρίων με τηλεοπτικές σειρές, animation, βιντεοπαιχνίδια, κόμιξ και merchandise που ταύτισαν στο μυαλό όλων την έννοια του κυνηγού φαντασμάτων με τον Bill Murrey και την παρέα του με τις γκρίζες «κυνηγετικές» τους φόρμες και τον παράξενο εξοπλισμό τους στην πλάτη. Μέχρι που μια νέα παρέα έφηβων ghostbusters άρχισε να κυνηγάει φαντάσματα στους δρόμους του Λονδίνου και του Netflix.

© Netflix

Κάπου εκεί στο κοινό paranormal μοτίβο κυνηγιού φαντασμάτων βέβαια σταματάνε οι ομοιότητες της τηλεοπτικής σειράς μυστηρίου και φαντασίας «Lockwood & Co.» -βασισμένης στην ομώνυμη σειρά βιβλίων του Jonathan Stroud. Στην Αγγλία και το Λονδίνο ενός παράλληλου σύμπαντος και μιας εναλλακτικής πραγματικότητας ένα ακαθόριστων αιτίων «πρόβλημα» γεμίζει σπίτια, αγροικίες και κάθε λογής χώρους με φαντάσματα η απειλή των οποίων διαβαθμίζεται ανάλογα με τον τύπο τους φτάνοντας από την απλή ενόχληση που «αγριεύει» τους κατοίκους των στοιχειωμένων κτιρίων και εμποδίζει την εκμετάλλευσή τους μέχρι κινδύνους και ζητήματα ζωής και θανάτου. Οι μόνοι που φαίνεται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το «πρόβλημα» είναι προικισμένοι έφηβοι με το χάρισμα να διαισθάνονται, να ακούν και να βλέπουν τις πηγές του και να απομονώνουν, περιορίζουν και εξουδετερώνουν τους «επισκέπτες» με μια σειρά από old school μέτρα που περιλαμβάνουν ασημένιες αλυσίδες, ασημένια ξίφη και βόμβες αλατιού, μετά από ειδική εκπαίδευση που λαμβάνουν σε κάποιες από τις πολλές ακαδημίες και agencies ταλέντων ghostbusters που ξεφυτρώνουν παντού στη χώρα τα πενήντα χρόνια εξέλιξης του «προβλήματος». Ένα από αυτά και το ιδιότυπο γραφείο «Lockwood & Co.» με επικεφαλής τον γενναίο και φιλόδοξο έφηβο Antony Lockwood (Cameron Chapman) ο οποίος μαζί με τον συνεργάτη του George (Ali Hadji-Heshmati) και το νέο τους «απόκτημα» την ιδιαίτερα ταλαντούχα Lucy Karlyle (Ruby Strokes) θα σχηματίσουν ένα τρίο που θα αναστατώσει το status quo του οικοσυστήματος του «προβλήματος» και των μονάδων αντιμετώπισής τους μπλέκοντας στα πιο επικίνδυνα κυνήγια και στις μεγαλύτερες περιπέτειες.

Με αισθητικές αναφορές που αντλούν κομψά και διακριτικά σχεδόν ανεπαίσθητα από την αφρόκρεμα του σχετικού fantasy σύμπταντος, από την J.K. Rowling και τον Χάρι Πότερ μέχρι τα βιβλία του Philip Pullman και την τηλεοπτική του μεταφορά «His Dark Materials» στο BBC αλλά και από την κλασική βρετανική λαϊκή μυθολογία το «Lockwood & Co.» πλέκει στην οθόνη του Netflix έναν ολόκληρο, μοναδικό κόσμο, πλούσιο σε λεπτομέρεια, από εκείνους που βρίσκεται στον πυρήνα κάθε καλού έργου φαντασίας και ο οποίος, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αρετές της σειράς. Παράλληλα η αβίαστη ισορροπία μεταξύ χιούμορ και τρόμου με πραγματικά τρομακτικές σκηνές να εναλλάσσονται με χαριτωμένα επεισόδια βρετανικού εφηβικού φλέγματος μεταξύ των συμπαθέστατων έφηβων πρωταγωνιστών «κλείνει» αδιόρατα το μάτι στη συνταγή των πρώτων Ghostbusters και κάνει το «Lockwood & Co.» -παρά τις όποιες αδυναμίες ρυθμού και σεναριακής οικονομίας, μια άκρως ευχάριστη επιλογή για κάθε λάτρη του fantasy που ψάχνει κάτι στα μέτρα του στον συχνά χαοτικό κατάλογο της πλατφόρμας, η οποία, σημειωτέον, δεν φαίνεται να έχει επενδύσει πολλά- στη σειρά του Joe Cornish.

Πράγματι το «Lockwood & Co» ανήκει στα δεκάδες «αποπαίδια» του Netflix που δεν μπήκε ποτέ ψηλά στη λίστα του marketing budget, δεν έπαιξε με εκτενείς αναφορές και αφιερώματα στον tv series Tύπο και δεν προτάθηκε ποτέ ως «η νέα σειρά που πρέπει να δεις τώρα». Παρόλα αυτά κατάφερε να σκαρφαλώσει σταθερά και αθόρυβα ψηλά στο top 10 του Ηνωμένου Βασίλείου και άλλων αγορών με ισχυρό κοινό του φανταστικού δημιουργώντας το δικό του μικρό αλλά σφιχτό fandom. Ένα fandom που βλέποντας τη μηδενική προώθηση της νέας αγαπημένης τους σειράς και θορυβημένο από τις αλλεπάλληλες ματαιώσεις νέων σεζόν πολύ πιο δυνατών και διαφημισμένων τηλεοπτικών χαρτιών του Netflix πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και ξεκίνησαν τη δικιά τους εκστρατεία στα social media ζητώντας να αναγνωριστεί αυτή η «υποεκτιμημένη» σειρά και να εξασφαλιστεί η συνέχειά της, επιχειρηματολογώντας στα σχετικά fora και spaces για τη δυναμική του storytelling και των χαρακτήρων, ιδίως εκείνου που αναπτύσσει με την ερμηνεία του ο Ali Hadji-Heshmati στον απολαυστικό, β’, weirdo ρόλο του George.

Ο δημιουργός της σειράς Joe Cornish δηλώνοντας, με τη σειρά του, ενθουσιασμένος από την ευκαιρία του να δουλέψει τηλεοπτικά πάνω στα βιβλία, τις περιπέτειες και τον υπερφυσικό, φανταστικό κόσμο που εμπνεύστηκε o Jonathan Stroud δηλώνει και έτοιμος για τη συνέχεια, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ότι η πρώτη σεζόν ήταν απλώς το ορεκτικό και ανυπομονεί να σερβίρει, με την ομάδα, του το πλήρες μενού. Το αν η ετοιμότητά του και οι ευχές των fans της σειράς θα εισακουστούν μένει να αποδειχθεί καθώς το πλάνο της δεύτερης σεζόν για το «Lockwood & Co» δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Θα πάρει το πράσινο φως η νέα γενιά ghostbusters ή θα χάσει την ευκαιρία της μέσα στο υψηλών καύσεων streaming σύστημα του Netflix που ευνοεί τις γρήγορες αναλώσιμες επιτυχίες; Η συνέχεια επί της οθόνης.