TV + Series

Η Phillipa Soo έχει κάτι να σου πει για το «Dopesick»

Μιλήσαμε με την πρωταγωνίστρια της εθιστικής σειράς στο Disney+ 

Φωτεινή Αλευρά
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: Η Φωτεινή Αλευρά μιλάει με την Phillipa Soo, που πρωταγωνιστεί στη σειρά «Dopesick» στο Disney+.

Ένα όμορφο και ελαφρύ απόγευμα του περασμένου Μαΐου, λίγες μέρες πριν επισκεφθώ και πάλι μετά από τρία χρόνια τις Κάννες και μέσα στην ανακατωσούρα της προετοιμασίας για το Φεστιβάλ και για το ταξίδι, μπαίνω σε ένα προγραμματισμένο Zoom call. Στην άλλη άκρη βρίσκεται η νεαρή ηθοποιός Phillipa Soo για να μιλήσουμε για το «Dopesick», μια από τις πιο συναρπαστικές μίνι σειρές αυτή τη στιγμή στο Disney+. H Phillipa κρατά ένα κομβικό ρόλο στη σειρά, ο οποίος μας επιτρέπει να συνδεθούμε με την ιστορία και με άλλους τρόπους, εκτός από τον προφανή. Παίζει την Άμπερ, η οποία εργάζεται ως αντιπρόσωπος πωλήσεων στην εταιρία που διανέμει το οπιούχο φάρμακο στην αγορά με συνταγή γιατρού. Δηλαδή είναι με τους κακούς. Έχω δει πάνω από τα μισά επεισόδια του κύκλου και σιγά σιγά, αλλά σταθερά, νιώθω ήδη μια υπολανθάνουσα τάση προς εθισμό.

Για εκείνη είναι πολύ νωρίς το πρωί στην Αμερική, ωστόσο στη συζήτηση, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, ανακάλυψα μια πνευματώδη, ευχάριστη και προσιτή συνομιλήτρια. Με καλημερίζει, με την πιο ζεστή καλημέρα.

Καλημέρα. Μάλλον είναι πολύ πρωί εκεί, να πω καλημέρα;
[Γέλιο] Μόλις κατάλαβα ότι είπα καλημέρα, αλλά μάλλον είναι απόγευμα για σένα!

Ακριβώς. Έχουμε μόνο λίγα λεπτά μαζί, οπότε θα ξεκινήσω αμέσως με την πρώτη μου ερώτηση. Το «Dopesick» είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, έξυπνο σενάριο, μεγάλη παραγωγή. Σίγουρα μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για σένα σε αυτή τη μίνι σειρά;
Λοιπόν νομίζω ότι αυτό που πραγματικά με τράβηξε στη σειρά και αυτό που ήταν επίσης η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να μπορέσω πραγματικά να βουτήξω σε αυτήν την πολύ περίπλοκη ιστορία, η οποία βασίζεται σε γεγονότα που αφορούν στην επιδημία ναρκωτικών στην Αμερική και κυρίως στην οικογένεια Sackler και τις αδικίες που διαπράχθηκαν εναντίον πολλών ανθρώπων σε αυτή τη χώρα, που εθίστηκαν στο OxyContin.
Ο χαρακτήρας μου, πολύ συγκεκριμένα, βασίζεται σε ένα σωρό διαφορετικούς χαρακτήρες, δεν βασίζεται απαραίτητα σε πραγματικό πρόσωπο. Είναι εκπρόσωπος της επιτροπής πωλήσεων αυτού του φαρμάκου και νομίζω ότι το πιο δύσκολο και το πιο συναρπαστικό πράγμα ως ηθοποιός είναι ότι παίζω ένα άτομο με το οποίο διαφωνώ ουσιαστικά. Ωστόσο πρέπει να βρω κάτι σχετικά με το από πού προέρχεται και ποια είναι, τι είναι αυτό που την ωθεί να κάνει αυτές τις επιλογές, οι οποίες τελικά μπορεί να βλάψουν ή να επηρεάσουν άλλους ανθρώπους με αρνητικούς τρόπους. Και νομίζω ότι, τελικά, το να εξετάζουμε τι είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους με ελαττώματα και που μας οδηγεί, αυτή είναι η πρόκληση και είναι κάτι που βρίσκω συναρπαστικό.
Νομίζω πως είμαι στην προνομιακή θέση ως ηθοποιός να παρακολουθώ την ιστορία από όλες τις διαφορετικές οπτικές γωνίες. Από την πλευρά των θυμάτων, από την πλευρά των ανθρώπων που διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα, από την πλευρά εκείνων που προσπαθούν να αποκαλύψουν αυτά τα εγκλήματα. Όλοι βγαίνουν καλύτεροι μέσα από αυτό, αν όλοι δουν την ιστορία και καταλάβουν καταρχάς πώς συνέβη αυτή η φρικτή επιδημία ναρκωτικών, έτσι ώστε να φροντίσουμε να μην ξαναγίνει.

Στη σειρά βλέπουμε κατάχρηση ναρκωτικών, εθισμό κάθε είδους, θεωρίες συνωμοσίας, ακόμη και μια queer ιστορία. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το κύριο θέμα εδώ; Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο λόγος για τον οποίο, οι θεατές μπορεί να κολλήσουν με το  «Dopesick»;
Νομίζω ότι οι θεατές θα βρουν συναρπαστική μια ιστορία επιδημίας ναρκωτικών στην Αμερική, δοσμένη από διαφορετικές οπτικές γωνίες: η μία είναι το δικαστικό σύστημα, η άλλη είναι το αμερικανικό σύστημα διαχείρισης φαρμάκων και μια τρίτη είναι οι άνθρωποι πίσω από αυτά, εκείνοι που παίρνουν πραγματικά τις αποφάσεις για να βεβαιωθούν ότι με οποιοδήποτε κόστος, η επιχείρησή τους θα πετύχει.
Είναι διασκεδαστική, είναι ενημερωτική είναι μια όμορφη, συναισθηματική ιστορία στον πυρήνα της και υπάρχει κάτι για όλους σε αυτό. Ο Danny Strong, ο παραγωγός και ο δημιουργός της σειράς μας, είναι απλά ένας φανταστικός σεναριογράφος. Είναι μια απίστευτη ιστορία, αν ψάχνετε για κάτι διασκεδαστικό είναι για εσάς, αν ψάχνετε για κάτι πιο πνευματώδες και ενδιαφέρον, είναι για εσάς κι αν ψάχνετε για μια βαθιά συναισθηματική ιστορία, είναι επίσης για εσάς.

Ναι, συμφωνώ, το περιεχόμενο είναι τόσο εκπαιδευτικό όσο και ψυχαγωγικό. Η επόμενη ερώτησή μου έχει να κάνει με ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του «Dopesick», το οποίο είναι το υπέροχο καστ, όπου συμμετέχεις. Πώς ήταν να δουλεύεις με ηθοποιούς όπως ο Michael Keaton, η Rosario Dawson και με όλους τους άλλους;
Ένιωσα μεγάλη τιμή και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που ήμουν μέρος μιας τόσο απίστευτης ομάδας ηθοποιών. Δούλεψα κυρίως με τον Will Poulter, ο οποίος ήταν απλώς ο καλύτερος συνεργάτης και απίστευτος ηθοποιός. Όταν έχεις την ευκαιρία να δουλεύεις με τόσο εξαιρετικό υλικό, όλοι απλά λάμπουν και αυτό είναι πραγματικά αυτό που βλέπουμε εδώ.

Ναι, ο Will Poulter, πολύ καλό timing, γιατί η επόμενη ερώτησή μου, αφορά στον χαρακτήρα σου και σε αυτόν του Will. Ο χαρακτήρας σου, η Amber, λειτουργεί -όπως το είδα- εξισορροπητικά προς τον Billy. Δηλαδή όπως το αντίθετο του χαρακτήρα του Will Poulter, καθώς εκείνος λειτουργεί ως η σιωπηλή συνείδηση του κοινού, κατά κάποιο τρόπο. Η Amber είναι κάπως διαβολική, ενώ εκείνος μοιάζει με το καλό παιδί. Σου άρεσε να παίζεις αυτόν τον ρόλο και πώς τον προσέγγισες;
Το διασκέδασα πολύ. Όπως είπα και πριν, είναι πολύ διαφορετική από εμένα, αλλά νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας είναι ένας άνθρωπος με «θέλω», με ανάγκες και επιθυμίες. Πρέπει πραγματικά να δώσω τόσα πολλά εύσημα στον Danny Strong που έγραψε έναν τόσο απίστευτο χαρακτήρα, ο οποίος αν και δεν είναι απαραίτητα ένα πραγματικό πρόσωπο ή δεν  βασίζεται σε πραγματικό πρόσωπο, έχει μια γεμάτη ζωή και νομίζω ότι μπορείς να το δεις σε όλη τη σειρά. Είναι ένας χαρακτήρας για τον οποίο καταλαβαίνουμε ότι έχει ανάγκες και επιθυμίες, που βασίζονται στο από πού κατάγεται και στο παρελθόν της και στη λαχτάρα της, να μην καταλήξει τελικά εκεί, από όπου ήρθε. Νομίζω ότι αυτό είναι που την οδηγεί σε όλη την ιστορία και δεν νομίζω ότι βλέπει τον εαυτό της ως κακό άνθρωπο, απλώς βλέπει τον εαυτό της ως κάποια που προσπαθεί απεγνωσμένα να κερδίσει σε αυτό το παιχνίδι. Θέλει να πετύχει.

Είναι τόσο διασκεδαστικό να παίζεις κάποια που είναι τόσο διαφορετική από εσένα;
Ω, είναι διασκεδαστικό [γέλιο], πολύ διασκεδαστικό! Νομίζω πως κάθε ηθοποιός, αυτό που θέλει να κάνει, σε κάθε ρόλο που συναντά στον δρόμο του, θέλει να είναι κάτι το διαφορετικό από τον τελευταίο ρόλο, που είχε πριν. Ο χαρακτήρας μου, προσφέρει μια κωμική ανακούφιση σε αυτήν την πολύ ευαίσθητη ιστορία. [Η Amber] Είναι κάποια που αγαπάς να μισείς και ελπίζω αυτό, να είναι αυτό που εισπράττει το κοινό που θα την παρακολουθήσει.

Το ελπίζω και εγώ. Οκ, η τελευταία μου ερώτηση αφορά σε εσένα. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου, αν μπορείς να τα ανακοινώσεις, φυσικά.
Ναι, μπορώ να σου πω τι κάνω αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή, πρωταγωνιστώ σε μια off Broadway θεατρική παράσταση που ονομάζεται «SUFFS» στο The Public Theater της Νέας Υόρκης και σε μια σειρά που γύρισα πέρυσι, με το όνομα «Shining Girls», η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα. Είμαι ενθουσιασμένη και περιμένω να δω τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Κι εγώ θα περιμένω, όχι φυσικά για το θεατρικό στη Νέα Υόρκη, αλλά για την άλλη σειρά που ανέφερες.
Ω, δεν θέλεις να έρθεις μέχρι τη Νέα Υόρκη; Μόνο για να δεις μια παράσταση;

Φυσικά, είμαι καλεσμένη; Είμαι ήδη στο αεροπλάνο!
Ω υπέροχα, love it !

Ευχαριστώ πολύ, ελπίζω την επόμενη φορά και διά ζώσης.
Θα μου άρεσε πολύ, χαίρομαι που σε γνώρισα, ευχαριστώ πολύ.

Για περισσότερα μπείτε στο www.disneyplus.com