TV + Series

Ναόμι Οσάκα: Ντοκιμαντέρ για την ζωή της έρχεται στο Netflix

Διαθέσιμο στις 16 Ιουλίου το ντοκιμαντέρ για τη ζωή της σημαντικής τενίστριας

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νάομι Οσάκα: Η ζωή της γίνεται ντοκιμαντέρ και έρχεται στο Νέτφλιξ τον Ιούλιο
© DAVE HUNT /EPA

Η ζωή της διάσημης Γιαπωνέζας τενίστριας ξεδιπλώνεται σε ένα ντοκιμαντέρ με τρία μέρη για λογαριασμό του Netflix.

Η Ναόμι Οσάκα είναι αδιαμφησβήτητα ένα από τα πρόσωπα που έχουν συζητηθεί περισσότερο από το καθένα τον τελευταίο καιρό. Η Γιαπωνέζα τενίστρια έχει συνηθίσει να τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω της για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν είναι μόνο το υψηλού επιπέδου τένις το οποίο αποδεδειγμένα μπορεί να παίξει αλλά και ο δυναμικός της χαρακτήρας που την κάνει να ξεχωρίζει. Ένα μήνα μετά την απόσυρση της από το Ρολάν Γκαρός με μία ανακοίνωση που αναφερόταν σε περιόδους κατάθλιψης και μη εύκολης διαχείρισης κάποιων καταστάσεων στην ζωή της, το Netflix φέρνει ένα ντοκιμαντέρ τριών μερών για την ζωή της στις 16 Ιουλίου

Naomi Osaka | Official Trailer | Netflix

Η πλατφόρμα φέρνει στις οθόνες μας ένα πρότζεκτ λίγο διαφορετικό από αυτά που μας έχει συνηθίσει. Μέσα από τις εικόνες του θα αποτυπώσει το πως είναι να είσαι ένας από τους τοπ αθλητές στον κόσμο. Πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστεί ένα νεαρό άτομο όλη αυτή την πίεση και ποιες απαιτήσεις προϋποθέτει αυτή η επιτυχία. Σε έναν παγκόσμιο αθλητισμό που μπαίνει πάντα σε συγκεκριμένες νόρμες, η Οσάκα ξεχωρίζει από τους αθλητές της γενιάς της και ο στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να το αναδείξει.

Η 23χρονη αθλήτρια προκάλεσε αίσθηση με την αποχώρηση της από το Γαλλικό Όπεν πριν από λίγο καιρό. Μετά την νίκη της απέναντι στην Πατρίσια Τιγκ, δεν δέχτηκε να πάρει μέρος στην συνέντευξη τύπου, διότι όπως δήλωσε της προκαλούσε άγχος. Έπειτα με μία μακροσκελή ανακοίνωση αποχώρησε από το τουρνουά προκαλώντας σοκ στους υποστηρικτές του αθλήματος. Μέσα σε αυτή αναφέρθηκε σε περιόδους κατάθλιψης που ξεκίνησαν μετά τον τελικό του αμερικάνικου Όπεν το 2018.


Τότε, ένα ξέσπασμα της Σερένα Γουΐλιαμς ήταν αρκετό για να φέρει πάνω της τις αρνητικές αντιδράσεις του κόσμου χωρίς να φταίει. Ο αγώνας που την πιστοποιούσε ως την καλύτερη τενίστρια στον κόσμο είναι και ένας που δεν θα ήθελε να θυμάται, με την ίδια να παραλαμβάνει το τρόπαιο περίλυπη. 

[FULL] 2018 US Open trophy ceremony with Serena Williams and Naomi Osaka | ESPN

Ποτέ κανείς δεν θα κάτσει να αναλογιστεί για το πόση δουλειά έχουν ρίξει οι αθλητές μεγάλου βεληνεκούς για να φτάσουν στο σημείο να παίζουν μπροστά σε εκατομμύρια κόσμο ο οποίος τους κρίνει από τον καναπέ του σαλονιού του. Το ντοκιμαντέρ του Netflix για την Οσάκα ρίχνει φως σε αυτές τις προσπάθειες των αθλητών και των οικογενειών τους. Για το πόσα πράγματα έχουν αναγκαστεί να στερηθούν από την προσωπική τους ζωή ώστε να μπορέσουν να βρίσκονται πάντα έτοιμοι για το υψηλότερο επίπεδο. Όταν ένα μικρό παιδί έρχεται αντιμέτωπο με όλη αυτή την πίεση είναι πολύ πιθανό να λυγίσει.

Η Γιαπωνέζα τενίστρια εκτός από μία τρομερή αθλήτρια, είναι και πρότυπο για εκατομμύρια κόσμου και όχι άδικα. Είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Μετά την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ που σόκαρε τον κόσμο, κινητοποιήθηκε ώστε η φωνή των μειονοτήτων να γίνει πιο δυνατή και να αντηχήσει δυνατά σε όλα τα πέρατα της γης. Μάλιστα σε πολλούς αγώνες της συμμετείχε με μάσκες στις οποίες αναγράφονται τα ονόματα όσων έχασαν την ζωή τους από την αστυνομική βία. Παράλληλα δείχνει και μία πολύ άνετη προσωπικότητα η οποία έχει παραδεχτεί ανοιχτά πως βάζει δυνατά την μουσική για να αντιμετωπίσει το κοινωνικό άγχος ενώ φαίνεται να αγαπάει παθολογικά αυτό που κάνει. Δεν διστάζει να αποσυρθεί από ένα τουρνουά που θα την κάνει πολύ πλουσιότερη καθώς δεν μπορεί να δεχτεί πως τραβάει εκείνη την στάση της τα βλέμματα πάνω της και όχι το τένις που τόσο αγαπάει.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 大坂なおみ (@naomiosaka)

 

Δεν είναι μυστικό πως πολλοί αθλητές αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη και διάφορες ψυχικές διαταραχές που τους δημιουργούν ζητήματα όπως η η υπερέκθεση στα μίντια. Ακόμη περισσότεροι δείχνουν πως τα διαθέτουν όλα αλλά μέσα τους έχουν να τα βάλουν με τους δικούς τους δαίμονες. Ίσως ήρθε επιτέλους η ώρα να καταλάβουν άπαντες πως ο αθλητισμός δεν είναι μόνο χαμόγελα, λαμπερά φώτα και οι παίκτες μηχανές που θα τα κάνουν όλα στην εντέλεια. Ας είναι το «Naomi Osaka» η αρχή ώστε αρκετοί να ευαισθητοποιηθούν και να αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο αυτούς τους χαρακτήρες. Υπεύθυνος για το πρότζεκτ είναι ο μετρ του είδους, Γκάρετ Μπράντλει, ο οποίος πριν λίγο καιρό κατέκτησε Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ του «Time». Αυτό αποτελεί μία ένδειξη πως θα είναι κάτι παραπάνω από ένα ντοκιμαντέρ γύρω από τα σπορ. 

Όλα τα παραπάνω κάνουν το ντοκιμαντέρ του Netflix μια πολύ καλή επιλογή για τις καλοκαιρινές μέρες και δεν απευθύνεται μόνο για τους λάτρεις του αθλητισμού. Μέσα σε αυτό θα μπορεί να δει κάποιος και άγνωστες πληροφορίες για την παιδική ηλικία της αθλήτριας, το πως μεγάλωσε, τι έπρατταν οι γονείς της, πως ασχολήθηκε με το τένις και άλλα πολλά ερωτήματα που περιμένουν απάντησης. Υπομονή λοιπόν μέχρι τις 16 Ιουλίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ