TV + Series

Οι Vikings στο Netflix: Μένει μόνο μια πράξη ακόμα

Στη Βαλχάλα, αδερφοί μου, στη Βαλχάλα!

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκηνή από την τηλεοπτική σειρά Vikings στο Netflix
© Netflix

Ο Γιώργος Φλωράκης γράφει για την τηλεοπτική σειρά «Vikings» που προβάλλεται στο Netflix και τα νέα επεισόδια που αναμένονται το 2021.

Τέλος (της κανονικής) εποχής για την πολύ επιτυχημένη σειρά των έξι σεζόν ενώ απομένουν κάτι λίγα χρωστούμενα, υπό μορφή spinoff, όπου θα συναντηθούν όλοι μαζί και πάλι στη Βαλχάλα.

Με την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο και την ιδιαίτερη αμφίεση εκείνου που ονομάστηκε από τα media «Βίκινγκ», είναι παράξενο να ασχολείται κανείς με τη σειρά που μόλις έκλεισε τον τελευταίο της επίσημο κύκλο πριν από μερικές ημέρες.

Τι κι αν οι Βίκινγκς δεν φορούσαν κράνη με κέρατα (πρόκειται για στοιχείο ενδυματολογίας που εισήχθη σε δράμα του Wagner), τι κι αν οι επιδρομές τους είχαν πρωταρχικά να κάνουν με την περιέργεια των βόρειων λαών να γνωρίσουν τον κόσμο (βεβαίως δεν παρέλειπαν και το πλιάτσικο, το τερπνόν μετά του ωφελίμου), τι κι αν μέσα στην αγριότητa που επέβαλλε το σκληρό εδαφικό περιβάλλον και η εποχή, είχαν ψήγματα ευγένειας και σεβασμού για τους αλλόφυλους, ο Βίκινγκ του Καπιτωλίου σήκωσε τόση σκόνη που σκέπασε τα πάντα.

Την ίδια στιγμή, είναι βέβαιο ότι ο πολιτισμός των Βίκινγκς έχει εξιδανικευθεί σε μεγάλο βαθμό. Η σκοτεινή μυθολογία του Βορρά, η μουσική –παλιά και νέα- που έρχεται από τη Σκανδιναβία, τα πολύ γοητευτικά σύμβολα, τα τοπία άγριας ομορφιάς, το πολύπλοκο σύστημα των ρούνων, που άλλοι το χρησιμοποιούν για να δουν το μέλλον, άλλοι ως φυλαχτό κι άλλοι ως μαγικό αλφάβητο μιας άλλης εποχής, η ιδιαίτερη ενδυματολογική προσέγγιση, η θεοποίηση –κι άλλοτε η δαιμονοποίηση- της μυϊκής δύναμης, αποτελούν σοβαρές αφορμές εμβάθυνσης στην ιστορία του Βορρά.

Σκηνή από την τηλεοπτική σειρά Vikings στο Netflix

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σειρά αυτή δεν ξεκίνησε από το Netflix αλλά από το History Channel με στόχο να παρουσιαστεί δραματοποιημένη η διαδρομή του θρυλικού αρχηγού των Βίκινγκς, Ράγκναρ Λόθμπροκ, της οικογένειάς του και ιδίως των απογόνων του. Η διαδρομή αυτή παρουσιάζεται στις σκανδιναβικές σάγκα, ιδίως στη «Ragnars saga Loðbrókar» και τη «Ragnarssona þáttr» του 13ου αιώνα, καθώς και στο έργο του 12ου αιώνα του Saxo Grammaticus, «Gesta Danorum». Όμως, θα πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας ότι οι σκανδιναβικές ηρωικές σάγκα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην προφορική παράδοση των Σκανδιναβών και γράφτηκαν περίπου 200 έως 400 χρόνια μετά τα γεγονότα τα οποία περιγράφουν. Έτσι, είναι πιο πιθανό να προσφέρουν καλοδουλεμένο παραμύθι παρά ιστορική ακρίβεια.

Η σειρά του Michael Hirst ξεκίνησε το 2013 με πρωταγωνιστή στις πρώτες σεζόν τον Ράγκναρ Λόθμπροκ (Travis Fimmel), μεγάλο μαχητή των Βίκνγκς και διαβόητο εχθρό της Αγγλίας και της Γαλλίας, εναντίον των οποίων επιδίδεται σε θρασύσατες επιδρομές. Η σειρά ξεκινά δείχνοντας τον ως έναν απλό αγρότη, αλλά μετά την πρώτη επιδρομή του στην Αγγλία, γίνεται ο βασιλιάς του Κάτεγκατ με την υποστήριξη της οικογένειάς του και των συμπολεμιστών του. Δίπλα του η πολεμίστρια σύζυγός του Λάγκερθα (Katheryn Winnick) και οι πολλοί γιοί του, κάποιοι από τη Λάγκερθα και κάποιοι όχι.

Σκηνή από την τηλεοπτική σειρά Vikings
© MGM

Εκστρατείες, μάχες, έρωτες, μίση, προδοσίες, γέλια και δάκρυα σε μια σειρά που ενώ δεν αποφεύγει μερικά από τα κλισέ της σαπουνόπερας, κερδίζει το παιχνίδι, κυρίως λόγω της πνευματικής συγκρότησης του Ράγκναρ Λόθμπροκ (και της φυσικότητας του Fimmel), της εσωτερικής δύναμης της Λάγκερθα και της ιδιαίτερης προσωπικότητας κάποιων ακόμη από τους πρωταγωνιστές, όπως ο ημίτρελος ναυπηγός Φλόκι (Gustaf Skarsgaard, ένας εξαιρετικός ηθοποιός που ανήκει στο Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας και συνήθως παίζει Σαίξπηρ και Τσέχωφ).

Μετά τον θάνατο του Ράγκναρ στην τέταρτη σεζόν, νιώθεις ότι η σειρά αρχίζει να κάνει κοιλιά. Όμως σώζεται την τελευταία στιγμή από την προσωπικότητα της Λάγκερθα, την ερμηνεία του Skarsgaard (Φλόκι) αλλά και του πολύ πειστικού «κακού», του γιου του Ράγκναρ, Άιβαρ του Ασπόνδυλου (Alex Høgh Andersen).

Ο Φλόκι και ο Άιβαρ ήταν αυτοί που κράτησαν το ενδιαφέρον στην πέμπτη και το πρώτο μισό της έκτης σεζόν της σειράς, για να έρθει πριν από μερικές ημέρες ο Hirst και να βάλει τις τελευταίες πινελιές της σειράς του, που περιλαμβάνουν μερικές απρόβλεπτες νεκραναστάσεις, νέες επιδρομές, νέες μάχες, μια άθλια μάγισσα που λυμαίνεται το Κάτεγκατ και την ανακάλυψη της Αμερικής (πριν από τον Κολόμβο), μια πιθανότητα που θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρή από τους αρχαιολόγους.

Όπως ο δημιουργός της σειράς, ο Michael Hirst σημειώνει, είχε από την αρχή σκεφτεί τον τρόπο που θα τελείωνε τη σειρά: μετά από τόσες μάχες, ένα ηλιοβασίλεμα σε κάποια ακτή της Αμερικής έρχεται να τονίσει τη γαλήνη της ειρήνης.

Μένει μόνο μια πράξη ακόμα: η συνάντηση όλων των Βίκινγκ πολέμαρχων στη Βαλχάλα, τον μυθικό τόπο των αφηγήσεων του Βορρά, όπου καταλήγουν μετά τον θάνατό τους οι ήρωες. Αυτή την εποχή, γίνονται τα γυρίσματα και είναι πολύ πιθανό να δούμε τα νέα επεισόδια μέσα στο 2021. Μια επιστροφή στον χώρο του μύθου για τον Ράγκναρ, τη Λάγκερθα, τους γιούς του Ράγκναρ, τον Φλόκι, τον Όντιν, τη Φρέια και τ’ άλλα παιδιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ