TV + Series

Netflix: 6 νέες αστυνομικές και true crime σειρές για τον χειμώνα

Ο αριστοκράτης λωποδύτης Αρσέν Λουπέν σαρώνει, το συγκλονιστικό «Έγκλημα στο Δελχί», ένα νέο ισπανικό ψυχολογικό θρίλερ και τρία ντοκιμαντέρ για γερά νεύρα.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λουπέν
Λουπέν

Επιλέγουμε 6 νέες αστυνομικές και true crime σειρές και συναρπαστικά ντοκιμαντέρ στο Netflix.

Η κακοκαιρία «Λέανδρος» βρίσκεται σε εξέλιξη, το σκληρό ή μαλακό lockdown συνεχίζεται, τι καλύτερο από ένα σαββατοκύριακο γεμάτο από συναρπαστικές σειρές και ντοκιμαντέρ; Φτιάξτε ζεστό καφέ ή κακάο και σαν άλλοι «μαχητές του καναπέ» απολαύστε 6 νέες συναρπαστικές αστυνομικές σειρές και true crime ντοκιμαντέρ στο Netflix.

Λουπέν
Λουπέν

Lupin | Επίσημο teaser | Netflix

Λουπέν
O αριστοκράτης λωποδύτης Αρσέν Λουπέν επιστρέφει

Η ζωή του εφήβου Ασάν Ντιόπ (Ομάρ Σι) αναστατώνεται όταν ο πατέρας του κατηγορείται άδικα για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε και, στη συνέχεια, πεθαίνει. 25 χρόνια μετά, ο Ασάν αντλεί έμπνευση από τη σειρά ιστοριών «Αρσέν Λουπέν, Αριστοκράτης Λωποδύτης» για να πάρει εκδίκηση για τον πατέρα του.

Δεν θα πω ψέματα, αν και διάσημα, δεν έχω διαβάσει ποτέ κάποιο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Μορίς Λεμπλάν (1864-1941) με τις περιπέτειες του Αρσέν Λουπέν. Βλέποντας όμως τα 5 πρώτα επεισόδια της πρώτης σεζόν, θα ψάξω αν υπάρχουν τα βιβλία στα ελληνικά. Στο Παρίσι του σήμερα, με πρωταγωνιστή τον φοβερό Ομάρ Σι («Άθικτοι», «Chocolat») στο ρόλο του Αρσέν Λουπέν (ή κάποιον κοντά του, μην σας τα αποκαλύψουμε όλα εδώ), η σειρά δικαίως έχει κολλήσει στο νούμερο ένα των προτιμήσεων και των Eλλήνων τηλεθεατών. Αν σας αρέσουν σειρές και ταινίες όπως το «Sherlock» και «Mission Impossible», ένα νέος ήρωας ήρθε και μάλλον θα μας απασχολήσει για καιρό.

Έγκλημα στο Δελχί
Έγκλημα στο Δελχί

Έγκλημα στο Δελχί | Επίσημο τρέιλερ

Έγκλημα στο Δελχί
Η αληθινή ιστορία που συγκλόνισε τον πλανήτη 

Βασισμένο στην υπόθεση της Τζιότι Σινγκ, το «Έγκλημα στο Δελχί» είναι μια σειρά για τις έρευνες που διεξήγαγε η αστυνομία του Δελχί αναζητώντας τους άντρες που διέπραξαν αυτό το έγκλημα.

Το 2012 ο πλανήτης συγκλονίστηκε από τον αποτρόπαιο βιασμό και βασανισμό της 23ης φοιτήτριας ιατρικής Τζιότι Σινγκ από έξι άνδρες σε ένα κινούμενο λεωφορείο στο Νότιο Δελχί της Ινδίας. Το συμβάν ξεπέρασε τα στενά όρια της Ινδίας, σε μία χώρα με πάμπολλες υποθέσεις βιασμών που δεν εξιχνιάζονται, «θάβονται» και επικρατεί –σε πολλές περιπτώσεις- η ατιμωρησία. Οι τεράστιες διαδηλώσεις ανά την ινδική επικράτεια και –κυρίως- το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ οδήγησαν τις διωκτικές αρχές σε ένα κυνηγητό με το χρόνο ως προς την εύρεση των δραστών. Κάτι όχι τόσο εύκολο σε μία τόσο μεγάλη και χαοτική χώρα, με την αστυνομία να έχει ελάχιστα μέσα. Μέσα σε όλα, οι πολιτικοί πιέζουν για γρήγορα αποτελέσματα ή πιέζουν για να «θαφτούν» γεγονότα και λεπτομέρειες. Υπάρχει και μία καριέρα που πρέπει να κοιτάξουν.

Ανάμεσα στις έξι σειρές και ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουμε στο αφιέρωμα, ξεκινήστε με το «Έγκλημα στο Δελχί». Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών πραγματικά συγκλονιστικές. Σαν να ζουν τους ρόλους τους. Μία σεζόν και επτά επεισόδια.

Το Χάος που Άφησες Πίσω
Το Χάος που Άφησες Πίσω

The Mess You Leave Behind | Official Trailer | Netflix

Το Χάος που Άφησες Πίσω
Ψυχολογικό θρίλερ, με τον τρόπο των Ισπανών

Άλλη μία σειρά από την Ισπανία στο Netflix. Εμείς ακόμα στο «περίμενε» για την πρώτη ελληνική σειρά που θα προβληθεί στο δημοφιλές δίκτυο. Θα περιμένουμε για καιρό ακόμα. Όχι, από την άλλη, ότι όλες οι σειρές και ταινίες από την Ισπανία έχουν ενδιαφέρον, αλλά είναι τόσο μεγάλη η παραγωγή που όλο και κάτι καλό θα ξεπεταχτεί (από τη μάζα). Άσε που από τηλεθέαση, σκίζουν.

«Το Χάος που Άφησες Πίσω» ανήκει στην κατηγορία των σειρών που αξίζουν το χρόνο σας, ερωτική, βραδυφλεγής, με μεγάλες δόσεις σασπένς, από τον δημιουργό του «Elite», Κάρλος Μοντέρο. Ακολουθούμε την καθηγήτρια Ρακέλ (η Ίνμα Κουέστα από «Το Ξέρουν Όλοι» με Πενέλοπε Κρουζ και Χαβιέρ Μπαρδέμ) που κάνει μία νέα αρχή στη ζωή και δίνοντας μία δεύτερη ευκαιρία στο γάμο της, πιάνοντας δουλειά σαν καθηγήτρια λογοτεχνίας στο τοπικό λύκειο. Κάτι όμως σκοτεινό κρύβεται στο ορεινό χωριό της Γαλικίας, ο τόπος του άνδρα της, ενώ και η υποδοχή από τους μαθητές δεν είναι και η ιδανικότερη. Μυστικά και γεγονότα του παρελθόντος που κανείς δεν θέλει να «σκαλίσει» και να φέρει ξανά στην επιφάνεια. Η Ρακέλ μαθαίνει πως είναι η αντικαταστάτρια της Βιρούκα (Μπάρμπαρα Λένι), της καθηγήτριας που αυτοκτόνησε κάτω από μυστηριώδης συνθήκες πριν από τρεις βδομάδες…

Night Stalker: Το Κυνήγι ενός Κατά Συρροή Δολοφόνου
Night Stalker: Το Κυνήγι ενός Κατά Συρροή Δολοφόνου

Night Stalker: The Hunt For a Serial Killer | Official Trailer | Netflix

Night Stalker: Το Κυνήγι ενός Κατά Συρροή Δολοφόνου
To «California Dreamin’» μετατράπηκε σε εφιάλτη

Η σειρά ντοκιμαντέρ μίας σεζόν «Night Stalker: Το Κυνήγι ενός Κατά Συρροή Δολοφόνου» αφηγείται την καθηλωτική αληθινή ιστορία της καταδίωξης και της σύλληψης ενός από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους στην αμερικανική ιστορία.

Αν και «διάσημος» για όλους τους λάθος λόγους, ο Night Stalker (δεν λέμε το όνομά του, όσοι δεν έχετε διαβάσει για την αληθινή ιστορία θα το ανακαλύψετε παρακολουθώντας τη σειρά) απασχόλησε τις διωκτικές αρχές του Λος Άντζελες και του Σαν Φρανσίσκο το 1985 με μία σειρά από αποτρόπαιους φόνους και βιασμούς, με τυχαία επιλογή (γυναίκες, άνδρες, παιδιά) και πολλές φορές κανένα κίνητρo. Ήταν ο ορισμός του σατανικού δολοφόνου, με πραγματικά ταραγμένη παιδική ηλικία, δεν ήταν τυχαίο πως συχνά ζωγράφιζε μία πεντάλφα στα σπίτια των θυμάτων, η υπογραφή του.

Η σειρά πραγματικά σε καθηλώνει και δείχνει τις ενέργειες των διωκτικών αρχών για την ανακάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου, σε μία εποχή που –για κάποιο λόγο- υπήρχε έξαρση από serial killers στην Αμερική (The Green River Killer, Jeffrey Dahmer, The BTK Killer, κάποια χρόνια νωρίτερα οι διαβόητοι Ted Bundy, Son of Sam, John Wayne Gacy και Ed Kemper), ενώ οι εξετάσεις DNA, αποτυπωμάτων και η ύπαρξη database ήταν σε πρώιμο στάδιο (μην πούμε η έλλειψη καμερών και άλλων στοιχείων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις αρχές). Για γερά στομάχια.

Ο Αντεροβγάλτης

Ο Αντεροβγάλτης
Ο Αντεροβγάλτης

The Ripper | Official Trailer | Netflix

Ο Αντεροβγάλτης
Οι φόνοι που συγκλόνισαν την Αγγλία

Για πέντε χρόνια, ανάμεσα στο 1975 και το 1980, οι φόνοι του Αντεροβγάλτη του Γιόρκσαϊρ έκαναν τις γυναίκες της βόρειας Αγγλίας να ζουν με τον φόβο. Ήταν μια εποχή εθνικής υστερίας. 13 γυναίκες δολοφονήθηκαν, ενώ η αστυνομία έμοιαζε ανίκανη να πιάσει τον φονιά. Κανείς δεν αισθανόταν ασφαλής – και όλοι οι άντρες ήταν ύποπτοι.

Από την Αμερική στην Αγγλία, όπου το killing spree και οι serial killers βρίσκονταν σε έξαρση τις δεκαετίες του ’70 και ’80. Ήταν ακριβώς έτσι ή τότε άρχισαν να εξετάζονται πιο διεξοδικά και επιστημονικά οι διάφορες δολοφονίες και άρχισαν να συνδέονται πολλές από αυτές με ένα πρόσωπο; Η δημιουργία databases, πιο καταρτισμένοι αξιωματικοί και η καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις διάφορες πολιτείες βοήθησε στην εξιχνίαση πολλών κατά συρροή εγκλημάτων. Παράλληλα, οι serial killers έγιναν αγαπημένο θέμα για τα media, πολλές φορές αποκτώντας pop culture status. Πολλοί κατά συρροή δολοφόνοι «ζούσαν» για να διαβάζουν για τις πράξεις τους στις εφημερίδες, το απολάμβαναν, ενώ και οι νέοι αυτοκινητόδρομοι στις ΗΠΑ οδήγησαν πολλούς από αυτούς να κινούνται εύκολα από πολιτεία σε πολιτεία.

Η Αγγλία ήταν μία μικρογραφία των ΗΠΑ, με τα δικά της χαρακτηριστικά. 13 φόνοι γυναικών στο Γιόρκσαϊρ, σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλον, όλοι φοβισμένοι και όλοι ύποπτοι.

Κρακ: Κοκαΐνη, Διαφθορά και Συνωμοσίες

Κρακ: Κοκαΐνη, Διαφθορά και Συνωμοσίες
Ο διαβόητος «Freeway» Rick Ross

Κρακ: Κοκαΐνη, Διαφθορά και Συνωμοσίες
Η επιδημία που ξεκλήρισε μία γενιά

Στις αρχές της δεκαετίας του '80, η επιδημία του κρακ σάρωσε τις φτωχές γειτονιές της Αμερικής όπως ένα τσουνάμι, αφήνοντας πίσω της ένα χάος.

H «κοκαΐνη των φτωχών», όπως ονομάστηκε, κατέστρεψε γενιές ολόκληρες και συγκεκριμένα την κοινότητα των Αφροαμερικανών όπου έσπειρε το θάνατο, τη δυστυχία και τον πόνο. Οι ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις των Ρόναλντ Ρήγκαν και Τζορτζ Μπους δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, όσο «διάσημες» και αν ήταν οι καμπάνιες κατά των ναρκωτικών. Η κοινότητα των Αφροαμερικανών στο έλεος του Θεού, χωρίς καμία βοήθεια.

Μέσα από συνεντεύξεις με ανθρώπους που επέζησαν από τον εφιάλτη, ιστορικούς και καθηγητές, αλλά και εμπόρους ναρκωτικών της εποχής (όπως ο διαβόητος «Freeway» Rick Ross, που κάποιος γνωστός ράπερ – πρώην σωφρονιστικός υπάλληλος «δανείστηκε» το όνομά του), το ντοκιμαντέρ 1.5 ώρας είναι πραγματικά αποκαλυπτικό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ