TV + Series

Bridgerton: Από το μυθιστόρημα, στις κορυφαίες σειρές του Netflix

Η σειρά των Κρις Βαν Ντούσεν και Σόντα Ράιμς κατέκτησε την κορυφή της λίστας της πλατφόρμας σε 76 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ρεγκέ-Ζαν Πέιτζ και η Φίμπι Ντίνεβορ πρωταγωνιστούν στη σειρά «Bridgerton»
Ο Ρεγκέ-Ζαν Πέιτζ και η Φίμπι Ντίνεβορ πρωταγωνιστούν στη σειρά «Bridgerton» © Netflix/Liam Daniel

Πώς το μυθιστόρημα της Τζούλια Κουίν «The Duke and I: Bridgerton» μεταφέρθηκε στο Netflix με τίτλο «Bridgerton» και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Ανήμερα των φετινών Χριστουγέννων, το Netflix πρόσθεσε στην ταινιοθήκη του τη νέα τηλεοπτική σειρά του Κρις Βαν Ντούσεν, σε παραγωγή της Σόντα Ράιμς, «Bridgerton». Το πρότζεκτ εποχής αποτελεί την πρώτη σειρά με την υπογραφή της Αμερικανίδας παραγωγού, σεναριογράφου, συγγραφέα και ιδρύτριας της εταιρείας παραγωγής Shondaland για τη δημοφιλή πλατφόρμα streaming ως μέρος της πρόσφατης συνεργασίας τους. Μάλιστα, το «Bridgerton» διαφέρει ως προς το ύφος από προηγούμενες δουλειές της παραγωγού που έχουμε παρακολουθήσει στο παρελθόν όπως τα «Grey’s Anatomy», «Scandal» και «How to Get Away with Murder».

Μπρίτζερτον | Επίσημο τρέιλερ teaser | Netflix

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Indiewire, 28 μέρες μετά τη διαθεσιμότητα των επεισοδίων της πρώτης σεζόν, η σειρά κατέκτησε την κορυφή στη λίστα με τα top 10 προγράμματα του Netflix σε 76 χώρες ανάμεσά τους η Αμερική, η Αγγλία, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Νότια Αφρική και η Ελλάδα. Η μοναδική χώρα στην οποία η σειρά δεν βρίσκεται πρώτη στις προτιμήσεις του κοινού είναι η Ιαπωνία. Ως αποτέλεσμα, το «Bridgerton» γράφει ιστορία ως το πέμπτο μεγαλύτερο -σε θέαση- ντεμπούτο σειράς της πλατφόρμας. Το τηλεοπτικό προϊόν της Σόντα Ράιμς έγινε μέσα σε λίγες ώρες αγαπημένο αντικείμενο συζήτησης στο διαδίκτυο για την πλοκή με φόντο την υψηλή κοινωνία του Λονδίνου, τους γυναικείους χαρακτήρες σε πρώτο πλάνο, το ρομάντζο, τα εντυπωσιακά κοστούμια και κοσμήματα και κυρίως για τις τολμηρές, σκανδαλώδεις ερωτικές σκηνές. 

Στο επίκεντρο βρίσκονται δυο πολύτεκνες οικογένειες: οι Μπρίτζερτον και οι Φέδερινγκτον. Τα μέλη που μόλις ενηλικιώθηκαν πρέπει να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η ελίτ κοινωνία και να παρουσιαστούν στον κόσμο με στόχο να αποκατασταθούν με το κατάλληλο ταίρι. Η ιστορία ακολουθεί τη Ντάφνι Μπρίτζερτον (Φίμπι Ντίνεβορ), η οποία κάνει τα πρώτα της βήματα στο «νυφοπάζαρο», παίρνοντας μέρος στο χορό των ντεμπιτάντ όπου θα κοινωνικοποιηθεί μέχρι να συναντήσει εκείνον που θα κερδίσει το ενδιαφέρον της. Σύμβουλος όσον αφορά τις γνωριμίες στις κοσμικές δεξιώσεις είναι ο μεγάλος της αδερφός, καθώς ο πατέρας της έχει πεθάνει.

Το «Bridgerton» πρόκειται για τηλεοπτική μεταφορά του πρώτου από τα οκτώ διάσημα μυθιστορήματα της Αμερικανίδας συγγραφέως Τζούλια Κουίν, με τίτλο «The Duke and I: Bridgerton». Τα έργα της είναι κορυφαία σε πωλήσεις και έχουν καταταχτεί πολλές φορές στη λίστα με τα μπεστ-σέλερ των New York Times. Το εγχείρημα που προβάλλεται στο Netflix, προσεγγίζει το είδος της σαπουνόπερας ενώ παράλληλα θυμίζει τις ιστορίες της Τζέιν Όστιν και έχει τον «αέρα» του «Gossip Girl», δημοφιλούς σειράς του αμερικανικού δικτύου The CW που έκανε πρεμιέρα το 2007.

Η Ρούμπι Μπάρκερ στον ρόλο της Μαρίνα Τόμσον στη σειρά «Bridgerton»
Η Ρούμπι Μπάρκερ στον ρόλο της Μαρίνα Τόμσον στη σειρά «Bridgerton» © Netflix/Liam Daniel

Πώς λοιπόν μια αγαπημένη ρομαντική ιστορία που απέκτησε και συνέχεια, έφτασε στην τηλεόραση και τα σπίτια εκατομμυρίων τηλεθεατών; Όπως οι θαυμαστές της συγγραφέως, έτσι και η Σόντα Ράιμς διάβασε τα βιβλία και ερωτεύτηκε τον κόσμο που περιέγραφαν.

«Θυμάμαι ότι περίπου τρόμαζα τον κόσμο, έλεγα: ‘Πρέπει να αποκτήσουμε (τα δικαιώματα) αυτών των μυθιστορημάτων. Έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και είναι πολύ ελκυστικά’», δήλωσε η παραγωγός σε συνέντευξή της στο περιοδικό The Hollywood Reporter, τον Οκτώβριο. Τέσσερα χρόνια πριν την κυκλοφορία της σειράς εξέφρασε στη συγγραφέα το ενδιαφέρον να αγοράσει τα δικαιώματα των βιβλίων κι εκείνη δέχθηκε αμέσως. «Όταν με ρώτησαν, είπα: πάρτε τα. Κι αυτό επειδή ήταν η Σόντα! Δεν θα της πω εγώ πώς να κάνει καλή τηλεόραση. Είναι το πιο έξυπνο, επιτυχημένο άτομο που υπάρχει και δεν θα μπορούσα να φανταστώ να την αμφισβητήσω με κανέναν τρόπο», είπε η Τζούλια Κουίν στον ιστότοπο Shondaland.

Σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, η Σόντα Ράιμς απευθύνθηκε στον συνεργάτη και πρώην σεναριογράφο του «Grey’s Anatomy» Κρις Βαν Ντούσεν για να επιβλέψει το πρότζεκτ που θα γινόταν το ντεμπούτο της στην πλατφόρμα. Διάβασε τα βιβλία που κατευθείαν τον «κέρδισαν». «Πήρα τα βιβλία στο σπίτι και τα ‘καταβρόχθισα’. Διάβασα το πρώτο μέσα σε μια νύχτα, το δεύτερο την επόμενη νύχτα κ.ο.κ. Είχαν κάθε στοιχείο που πάντα αγαπούσα και αναζητούσα: χιούμορ, συγκίνηση, σεξ, γοητεία. Και στο κέντρο η απολαυστική οικογένεια των Μπρίτζερτον».

Η Γκόλντα Ρόσβελ στον ρόλο της βασίλισσας Σάρλοτ στη σειρά «Bridgerton»
Η Γκόλντα Ρόσβελ στον ρόλο της βασίλισσας Σάρλοτ στη σειρά «Bridgerton» © Netflix/Liam Daniel

Συγκεκριμένα, υπήρχαν δυο βασικά στοιχεία που ο Βαν Ντούσεν επιθυμούσε να μεταφέρει από τη σελίδα, στην οθόνη. Όπως ανέφερε, το πρώτο ήταν «να καταγράψω την ουσία της οικογένειας Μπρίτζερτον, να αισθανθούμε τη ζεστασιά και την αγάπη που έχουν ο ένας για τον άλλον». Και δεύτερον, «να καταγράψω το συγκινητικό, σαρωτικό ρομάντζο της ιστορίας αγάπης των Ντάφνι και Σάιμον (Ρεγκε-Ζαν Πέιτζ)»

Ωστόσο η σειρά δεν αφορά μόνο τους Μπρίτζερτον, επειδή οι δημιουργοί θέλουν να παρουσιάσουν κι άλλες θεματικές. Οπότε, η πρώτη σεζόν προετοιμάζει το έδαφος για τις ερωτικές περιπέτειες πολλών χαρακτήρων. Επιπλέον, η Βασίλισσας Σάρλοτ (Γκόλντα Ρόσβελ) που είναι μαύρη, βοήθησε ώστε να απλώσουν το σενάριο και να εξερευνήσουν κι άλλες πιθανές πλοκές.

Η ιστορία διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα, όμως θέλαμε το σύγχρονο κοινό να μπορέσει να ταυτιστεί με αυτήν, να δει τον εαυτό του στην οθόνη. Η προσέγγισή μας στη φυλή είναι ένα παράδειγμα. Η φυλή (ή οι φυλετικές διακρίσεις) δεν αναφέρεται στα βιβλία, όμως αυτό δεν ισχύει για τη σειρά. Το χρώμα και η φυλή είναι μέρος του σόου και της συζήτησης όπως η κοινωνική τάξη, το φύλο και η σεξουαλικότητα.

Όσον αφορά για την ενδεχόμενη επιστροφή της σειράς για δεύτερη σεζόν – σε περίπτωση που το Netflix την «παραγγείλει» – οι συντελεστές επιβεβαιώνουν ότι ήδη υπάρχει πλάνο και υλικό για τη συνέχεια.


ΙNFO:
Οικογένεια Μπρίτζερτον της Julia Quinn. 
Τα βιβλία κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Elxis (Διόπτρα). Η σειρά των βιβλίων είναι: 1. Ο Δούκας και εκείνη, 2. Ο ιππότης που αγάπησε, 3. Παραμυθένια πρόταση, 4. Ο ρομαντικός κύριος Μπρίτζερτον, 5. Αιώνια δικός σου, 6. Μαγεμένη καρδιά, 7. Το φιλί σου μόνο, 8. Και ζήσαν αυτοί καλύτερα

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ