TV + Series

Helix

Η σειρά που εξαπλώθηκε σαν ιός

Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αν νομίζετε πως το μόνο που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Αρκτική είναι ο πάγος, το «Helix» θα σας διαψεύσει. Οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με τα «Χ-Files», «Lost» και «Contact», αποφάσισαν να συνεργαστούν. Η επιστημονική τους φαντασία αποφάσισε να συναντήσει την περιέργειά σου στην οθόνη. Αν ο Θεός χρειάστηκε επτά μέρες για να φτιάξει τον κόσμο, μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων θα προσπαθήσει να τον σώσει σε δεκατρείς. Εσύ έχεις δεκατρία επεισόδια για να ανακαλύψεις, αν θα τα καταφέρουν.

n

Η αφρόκρεμα του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και Προλήψεων Νοσημάτων φτιάχνει βαλίτσες από την Ατλάντα, για να φτάσει σε μια ειδική ερευνητική μονάδα της Αρκτικής. Η αποστολή της είναι να αντιμετωπίσει μια φονική επιδημία. Ο επικεφαλής Δρ. Άλαν Φέραγκατ σκάει μύτη στη βάση της «Αρκτικά Βιοσυστήματα» μαζί με το σπέσιαλ παρεάκι του. Ανάμεσά τους, η πρώην γυναίκα του, Δρ. Τζούλιαν Γουόκερ και η νυν γκόμενά του, Δρ. Σάρα Τζόρνταν. Ο αδερφός του και επίσης επιστήμονας, Πίτερ Φέραγκατ, τυχαίνει να εργάζεται εκεί και έχει προσβληθεί από τον επικίνδυνο ιό Νάρβικ. Τυχαίνει, ο χρόνος να είναι λίγος. Τυχαίνει, ο Πίτερ να περνούσε ζάχαρη τον παλιό καλό καιρό με την πρώην γυναίκα του Άλαν. Μια ιστορία, μη σου τύχει.

n

Τα καμάρια του ΚΕΕΛΠΝΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί με τον επικεφαλής της μονάδας Δρ. Χιρόσι Ιτάκι και τον εκπρόσωπο του στρατού Σέρτζιο Μπαγιασέρος την κατάσταση, αλλά στο «Helix» οι καταστάσεις ξεφεύγουν. Οι νοματαίοι που στελεχώνουν τη μονάδα-φρούριο, θα αρχίσουν να προσβάλλονται από τον ιό και θα γίνουν λίγο ζομπιλίσιους. Κάθε μέρα και κάθε επεισόδιο, τα πράγματα θα ζορίζουν πολύ. Ο διπρόσωπος και κρυψίνους Ιτάκι θα αποκαλύπτει σιγά-σιγά τι πραγματικά συμβαίνει στην «Αρκτικά Βιοσυστήματα». Το κορμί που ακούει στο όνομα Μπαγιασέρος θα αποδειχτεί μεγάλος τζαναμπέτης. Οι καλοί μας οι γιατροί θα πρέπει να βρουν μια θεραπεία. Η κακούργα μοίρα τους θα μας παραδώσει ένα θρίλερ με σασπένς.

n

Κλειστοφοβικό, μυστηριώδες, ατμοσφαιρικό. Το καλογυρισμένο και θεοσκότεινο «Helix» θα σας θυμίσει ίσως την «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ ή τα περίφημα «Άλιεν». Δύσκολες στιγμές σε αεραγωγούς, ατελείωτος χρόνος σε εργαστήρια γενετικής, ερημοτόπια και διάχυτο θανατικό, δυο κολασμένες εβδομάδες όπου συμβαίνουν πράγματα και θαύματα. Στα πράγματα σημειώστε σπλάτερ δράση με πιστολίδι και δραματουργικές εξάρσεις «θα πεθάνει, δε θα πεθάνει». Στα θαύματα η δοσολογία περιλαμβάνει «ελιξίρια» αθανασίας και επαναστατικά «μαντζούνια» με dna.

n

Αφιερωμένο στις «θα σου έρθει από εκεί που δεν το περιμένεις» σκηνές και τη «μάντεψε τι θα συμβεί μετά» πλοκή, το «Helix» δε βασίζεται τόσο στους χαρακτήρες του, όσο στην αφήγησή του. Ο κεντρικός προβληματισμός της σειράς είναι αν υπάρχουν όρια στην ιατρική επιστήμη και τα πειράματά της. Το κατάστημα διαθέτει τερατωδίες, συναισθηματικά τρίγωνα σαπουνόπερας και καταδίωξη βγαλμένη από βιντεοπαιχνίδια. Στο δελτίο παραπόνων ο καταναλωτής μπορεί να καταγράψει τους αδύναμους διαλόγους και το σχετικά ατυχές κάστινγκ. Αν ο Μπίλι Κάμπελ, των «The 4400» και «The Killing», πείθει ως Δρ. Φέραγκατ και ο Χιρογιούκι Σανάντα, του «Lost», τα καταφέρνει ως Δρ. Ιτάκι, οι υπόλοιποι δείχνουν κάπου να το χάνουν. Σε κάθε περίπτωση, το νόμιμο ψυχαγωγικό παραστατικό του «Helix» παρέχεται κατά τις προβλεπόμενες τηλεδιατάξεις.

n

Είναι φτιαγμένο από τα χεράκια του πρωτοεμφανιζόμενου Κάμερον Πορσέντα. Στις πρώτες βοήθειες των παραγωγών θα βρείτε πεπειραμένο προσωπικό. Ο Ρόναλντ Μουρ, που ευθύνεται για τα «Battlestar Galactica» και «Star Trek Tv Series». Ο Στίβεν Μέντα που σεναριακά ασχολήθηκε με επεισόδια των «X-Files» και «Lost». Η Λίντα Όμπστ που συμμετείχε στην παραγωγή του «Contact» και τρέχει το επερχόμενο «Interstellar» του Κρίστοφερ Νόλαν.

Αν οι φίρμες δε σας λένε πολλά, η λεπτομέρεια πως το κανάλι Syfy παρήγγειλε το «Helix» πριν τα γυρίσματα του «πιλότου» ίσως σας πει περισσότερα. Το πετυχημένο φινάλε της πρώτης σεζόν, άναψε το πράσινο φως για τον επόμενο κύκλο της σειράς που θα προβληθεί το 2015. Αφού το πείραμα πέτυχε, η δράση συνεχίζεται.