TV + Series

Αρκούν «30"» για να αλλάξει η ζωή σου;

Οι συντελεστές της πρωτότυπης διαδικτυακής σειράς σε μια αποκλειστική συνέντευξη

Κέλλη Κρητικού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σπύρος Μιχαλόπουλος, Πηνελόπη Κουρτζή, Αυγή Βάγια, Ειρήνη Λουκάτου, Ζαχαρούλα Βαλαβάνη και Αλέξανδρος Δαβιλά μιλάνε αποκλειστικά στην ATHENS VOICE για τη μίνι σειρά «30”»

Ο Σπύρος Μιχαλόπουλος, σκηνοθέτης της σειράς «Άγριες Μέλισσες», και οι «Θεατρικές Σκηνές» ένωσαν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας αποκλειστικά στο youfly.com μια ολοκαίνουρια πρωτότυπη μίνι σειρά με τίτλο «30” (30 seconds)» σε ιδέα και σενάριο της Πηνελόπης Κουρτζή και της Αυγής Βάγια, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λουκάτου, με πρωταγωνιστές τη Ζαχαρούλα Βαλαβάνη και τον Αλέξανδρο Δαβιλά.

Οι συντελεστές αυτού του εντυπωσιακού εγχειρήματος δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους κι όμως, δουλεύοντας αφιλοκερδώς και με πάθος, κατάφεραν εξ αποστάσεως να δημιουργήσουν μια μοναδική διαδικτυακή σειρά που έχει ενθουσιάσει το κοινό από τα πρώτα επεισόδια.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς όταν αναλάβατε αυτό το εγχείρημα; Τι καινοτόμο εμπεριέχει αυτή η σειρά;
Σπύρος Μιχαλόπουλος:
Η μεγαλύτερη πρόκληση σε όλο αυτό το εγχείρημα ήταν η οργάνωση ενός σχεδίου που περιέχει μια ιδιομορφία σημαντική. Να μη συναντηθείς διά ζώσης με κανέναν. Έπρεπε να γίνουν πολλές συνεδριάσεις μέσα από έναν υπολογιστή και να οργανωθεί ένα γύρισμα χωρίς φυσική παρουσία κανενός, εκτός των πρωταγωνιστών. Αυτό το κατάφερε η σκηνοθέτριά μας εξαιρετικά. Το καινοτόμο είναι ότι οι ίδιοι οι ηθοποιοί μας κάνουν γύρισμα μόνοι τους χρησιμοποιώντας το κινητό τους, κατόπιν των εντολών της Ειρήνης Λουκάτου. Για μένα, σαν επιμέλεια, τα πράγματα είναι πιο απλά… Για αυτούς πιο χρονοβόρα…

Σπύρος Μιχαλόπουλος

Ειρήνη Λουκάτου: Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ότι έπρεπε να ξεπεράσουμε την απόσταση που φέρνει η επικοινωνία μέσω μιας οθόνης. Στη μυθοπλασία όπως και στο θέατρο, η άμεση σωματική επαφή του σκηνοθέτη με τους ηθοποιούς, αλλά και των ηθοποιών μεταξύ τους, είναι βασικός παράγοντας. Στο συγκεκριμένο project κάτι τέτοιο δεν υπήρχε, αλλά λόγω της καλής μας συνεργασίας και θέλησης να δοκιμάσουμε κάτι καινοτόμο σε περίοδο παγκόσμιας κρίσης καταφέραμε να ξεπεράσουμε τη σωματική απόσταση και να έρθουμε κοντά πνευματικά. Θεωρώ ότι ειδικά τώρα, όλοι οι δημιουργοί και καλλιτέχνες καλούμαστε να εφεύρουμε νέους και πρωτότυπους τρόπους για να συνεχίσουμε να εξασκούμε την τέχνη μας, να δίνουμε δύναμη στους συμπολίτες μας, αλλά και να παίρνουμε δύναμη και εμείς οι ίδιοι, ζώντας παράλληλα από αυτό.

Ειρήνη Λουκάτου

Είναι 30" αρκετά για να αλλάξει όλη μας η ζωή;
Πηνελόπη Κουρτζή και Αυγή Βάγια: Ξεκάθαρα ναι! Το 30 για εμάς και τη σειρά έχει διττή σημασία. Από τη μια πλευρά το 30 αντιπροσωπεύει τη διαδικτυακή ζωή μας που συνοψίζεται σε 30", και αυτά στην εποχή μας κρίνονται απολύτως ικανά για να μας περιγράψουν, να μας αντιπροσωπεύσουν, να μας επανατοποθετήσουν στα μάτια των υπόλοιπων μέσα από «φίλτρα» μιας ζωής που προσομοιάζει κάποιες φορές με την πραγματική μας αλλά δεν είναι. Από την άλλη πλευρά, έχετε ακούσει αυτή την καταπληκτική ατάκα που λέει: είσαι μόνο ένα τηλεφώνημα, ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ένα αμοιβαίο βλέμμα μακριά, από το να αλλάξει η ζωή σου για πάντα; Τόσο περίπου δεν κρατάνε όλα αυτά; Ε, αν συνδυάσετε αυτές τις δυο προσεγγίσεις, θα μας βρείτε εκεί να σας περιμένουμε με το 30" μας!

Πηνελόπη Κουρτζή και Αυγή Βάγια

Είναι η σειρά 30" η αρχή για μια νέα εποχή στις τηλεοπτικές, και όχι μόνο, παραγωγές;
Youfly: Το youfly.com κατά τη διάρκεια του κατ’ οίκον περιορισμού θέλησε να φέρει τα θεάματα, που τόσο λείπουν από όλους μας, στο σπίτι όλων των συμπολιτών μας. Η αρχή έγινε με αγαπημένες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που ανεβάσαμε online στο youfly.com, εντελώς δωρεάν. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε ενότητα «Με αγάπη για τα παιδιά». Μέσα από αυτή η Μαρί Κωνσταντάτου διαβάζει αγαπημένα παραμύθια, ενώ ζητά από τους μικρούς μας φίλους να γράψουν τη δική τους ιστορία, το δικό τους παραμύθι, για να το διαβάσει σε όλα τα παιδιά. Επιπλέον, ο κόσμος μπορεί να απολαύσει συνεντεύξεις και βίντεο αγαπημένων καλλιτεχνών.
To «30 Seconds» είναι η νέα απόπειρα του youfly.com που μοναδικό σκοπό έχει να φέρει τη ψυχαγωγία σπίτι μας, εντελώς δωρεάν. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτό το εγχείρημα, αλλά και το αποτέλεσμα, καθώς ήδη έχει κερδίσει το ενδιαφέρον και την αγάπη του κόσμου. Πιστεύουμε ότι για το youfly.com πράγματι αυτό είναι μόνο η αρχή από μια σειρά τηλεοπτικών παραγωγών που θα θέλαμε να παρουσιάσουμε στο μέλλον.

Θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας σε αυτή την ιστορία; Θα τολμούσατε να αλλάξετε τα πάντα κάτω από αυτές τις συνθήκες;
Ζαχαρούλα Βαλαβάνη: Σαφώς και θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου σε αυτή την ιστορία. Μέσα σε όλο αυτό που βιώνουμε, ιδίως όταν το βιώνει κάποιος μόνος του χωρίς κάποιον σύντροφο στη ζωή του, είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθανθεί πιο έντονα την ανάγκη για επικοινωνία. Για ουσιαστική επικοινωνία. Όταν όλα κινούνται σε ρυθμούς fastfood μέσα σε αυτό που ορίσαμε προ καρανατίνας ως «κανονικότητα», η επικοινωνία ωχριά. Οι ρυθμοί χαλάρωσαν μέσα στο πλαίσιο του ελεύθερου χρόνου που ξαφνικά δόθηκε σε πολλούς απο εμάς, αυτό έχει το πλεονέκτημα οι γνωριμίες να γίνονται πιο αργά, πιο αληθινά και κατ’ επέκταση πιο ουσιαστικά, ακόμα κι αν συμβαίνουν χωρίς αφή και όσφρηση.
Έχω μάθει στη ζωή μου να ρισκάρω, να εμπιστεύομαι τη διαίσθησή μου και να δίνω ευκαιρίες. Αν ήταν λοιπόν κάτι που μπορούσε να με κάνει να νιώσω πως αξίζει το ρίσκο, ναι, θα άλλαζα τα πάντα. Το έχω άλλωστε ξανακάνει στη ζωή μου το restart ουκ ολίγες φορές. Χρειάζεται να μάθουμε να αγαπάμε την αλλαγή και να μη συμβιβαζόμαστε σε συνθήκες που μας απομυζούν. Μου έρχεται και μια φράση στο μυαλό από την ταινία «Φθηνά τσιγάρα» που έλεγε: «Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα θα κυλήσουν όπως θέλουν αυτά. Η ζωή ξέρει κι εγώ την εμπιστεύομαι»!

Αλέξανδρος Δαβιλάς: Ναι, θα μπορούσα. Σε πολλούς από εμάς έχει συμβεί κάτι παρόμοιο, δηλαδή να γνωρίσουμε κάποιον ή κάποια μέσα από τα social, που να μας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα αν μιλάς καθημερινά και έχει καταλάβει τι άνθρωπος είναι, ίσως στην πορεία να νιώσεις και κάποια αισθήματα.

Τι σας ιντριγκάρει στην παράξενη αυτή κατάσταση που βιώνετε; Φοβάστε τι θα συμβεί το επόμενο δευτερόλεπτο;
@tatiana30seconds:
Η διαφορετικότητα είναι αυτό που με ιντριγκάρει, ακόμα και αν μέσα μου αναζητώ την ομοιότητα. Ένας ακόμα λόγος είναι το χιούμορ του Μιχάλη. Εκείνος βλέπει τη ζωή πιο ανάλαφρα, χωρίς πολλές απορίες, με κάνει να γελάω και αυτό μου επιτρέπει να κοιτάζω την ζωή χωρίς την πολυπλοκότητα της πνευματικής αναζήτησης. Αν φοβάμαι το τι θα συμβεί; Κάποιες στιγμές που με κατακλύζουν οι σκέψεις πως ίσως στην πορεία να αποδειχτεί πως είμαστε πολύ διαφορετικοί και πως δεν θα μπορέσουμε να βρούμε ισορροπίες. Όταν όμως αφήνομαι στην ροή αυτού που βιώνουμε, τα ξεχνάω όλα και νιώθω αισιόδοξη.

@michalis30seconds: Η Τατιάνα είναι μια διαφορετική γυναίκα από αυτές που έχω συνηθίσει, μάλλον αυτό είναι που με ιντριγκάρει περισσότερο. Μου αρέσουν οι αναζητήσεις της και το ότι ασχολείται με την ποίηση και τα βιβλία ακόμα και αν αυτός ο κόσμος είναι ανεξερεύνητος για εμένα. Όχι δεν φοβάμαι τι θα συμβεί το επόμενο δευτερόλεπτο, ίσα ίσα το περιμένω με ανυπομονησία.