TV + Series

To Klaus είναι η χριστουγεννιάτικη ταινία που πρέπει να δεις

Animation όπως τα παλιά και ακόμα καλύτερο

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
klaus_production_stills_014.0.jpg

Το Klaus είναι η χριστουγεννιάτικη ταινία του Netflix που πρέπει να δεις φέτος τις γιορτές

Η χριστουγεννιάτικη ταινία είναι ένα είδος σινεμά από μόνη της. Υπάρχουν χιλιάδες, αντιστοιχούν σε κάθε γούστο και διάθεση, χωρίζονται σε κλασικές και σύγχρονες και κυκλοφορούν αμέτρητες καινούργιες κάθε χρόνο. Έτσι και φέτος προκύπτει μία πληθώρα νέων φιλμ για χουχουλιάρικες βραδιές μπροστά από τα λαμπιόνια του δέντρου. To ρομαντικό Last Christmas. Το κωμικοχαριτωμένο Noelle (όσοι έχετε αρχίσει να βρίσκετε τον Bill Hader σέξι έχω να πω απλώς ΑΡΓΗΣΑΤΕ). Το εφηβικό Let It Snow. Ανάμεσα σε όλες αυτές τις επιλογές, σε συνδυασμό με τα old time classic όπως το Μόνος στο Σπίτι διότι δεν είναι Χριστούγεννα χωρίς τη φάτσα του ΜcCauley Culkin, ίσως κάποιος δεν προσέξει το Klaus. Τεράστιο λάθος.

Klaus | Official Trailer | Netflix

Η πρώτη ταινία animation σε παραγωγή του Netflix παρουσιάζει την ιστορία του Jasper, ενός κακομαθημένου ταχυδρόμου που καλείται να φέρει εις πέρας την πιο δύσκολη αποστολή: να αναλάβει το ταχυδρομείο ενός μικροσκοπικού αλλά άκρως τρομακτικού χωριού του Αρκτικού Κύκλου, όπου όλοι μισιούνται μεταξύ τους. Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για εκείνον μέχρι που γνωρίζει έναν πρώην κατασκευαστή παιχνιδιών και νυν απομονωμένο ξυλουργό με το όνομα Klaus. Και μαζί αλλάζουν τα πάντα.

klaus-jesper-netflix-movie.png

Σε μία εποχή όπου τα origin stories σημειώνουν τεράστια επιτυχία (βλέπε Wolverin, Batman, Joker και δεν συμμαζεύεται), το Klaus βρίσκει το έδαφος που χρειάζεται για να λάμψει ξεδιπλώνοντας την ιστορία του πιο αγαπητού από όλους τους σούπερ ήρωες: του Άγιου Βασίλη.

Για τους νοσταλγούς της ένδοξης εποχής του 2D animation, το αριστούργημα του σκηνοθέτη Sergio Pablos φέρνει πίσω την τεχνική με τον πιο περίτεχνο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα διηγείται μία συγκινητική ιστορία που σε γεμίζει με οικογενειακή θαλπωρή και χριστουγεννιάτικο πνεύμα.

klaus-trailer.jpg

Ίσως δεν αναγνωρίζεις τον Pablos σαν όνομα, όμως σίγουρα έχεις δει πολλές από τις ταινίες στις οποίες έχει δουλέψει. Θα αναφέρουμε ενδεικτικά την Παναγία των Παρισίων, τον Ταρζάν και ολόκληρο το franchise του Εγώ, ο Απαισιότατος για το οποίο είναι υπεύθυνος. Ναι, χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχαν τα minions.

klaus-movie-images-7.jpg

Ο Pablos προσπαθούσε να πείσει τα μεγάλα στούντιο να αναλάβουν τη δημιουργία του Klaus για πάνω από μία δεκαετία, μέχρι που τελικά το 2017 το Netflix αγόρασε τα διεθνή δικαιώματα. Tώρα γιατί η Disney αποφάσισε να αρνηθεί την παραγωγή κάτι τόσο όμορφου που τιμάει το παρελθόν της, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Ίσως όλοι ήταν απασχολημένοι να φτιάχνουν remakes.

klaus-likeconceptart.png

Συνδυάζοντας σύγχρονες τεχνικές με το παραδοσιακό 2D, το Klaus καταφέρνει να είναι νοσταλγικό και φρέσκο ταυτόχρονα, με πινελιές που θυμίζουν το Ο Αυτοκράτορας Έχει Κέφια. Το απίστευτο cast που χαρίζει τις φωνές τους στους πρωταγωνιστές (Jason Schwartzman, J.K. Simmons, Rashida Jones και Joan Cusack) θα μπορούσε επίσης να βρίσκεται στα γυρίσματα μιας ταινίας του Wes Anderson. Ίσως υπάρχουν και από εκεί κάποιες μικρές επιρροές, κυρίως στα σκηνικά από το εργαστήριο παιχνιδιών.

 

klaoys.jpg

250 διαφορετικοί animators εργάστηκαν για να κάνουν το όραμα του Pablos πραγματικότητα και το αποτέλεσμα είναι τόσο αψεγάδιαστο, που ίσως ορισμένες φορές χαζεύεις απλώς την εικόνα χωρίς να προσέχεις την πλοκή.

Οι σχεδιαστές δούλεψαν με νέες τεχνικές φωτός για το animation, προσθέτοντας έτσι ένα πρωτοφανές βάθος σε κάθε σκηνή των χαρακτήρων. Κάτι τέτοιο σε οδηγεί να μην μπορείς να ξεχωρίσεις τι έχει ζωγραφιστεί στο χέρι και τι έχει υποστεί ηλεκτρονική επεξεργασία, όπως για παράδειγμα η «μάχη» του Jasper με το χιόνι. Κάθε σταλακτίτης και χιονόμπαλα φαίνεται να προέρχεται από το κομπιούτερ, όμως σύμφωνα με τον Pablos, τα πάντα είναι σχεδιασμένα από τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Πραγματικά μαγικό.

klausnow.jpg

Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν θα μας προκαλούσαν τόσο μεγάλη εντύπωση αν η ιστορία της ταινίας δεν ήταν καλογραμμένη. Εκεί είναι που το Klaus κερδίζει πραγματικά το στοίχημα. Βασισμένο στην πραγματικότητα και χωρίς το μαγικό στοιχείο, το σενάριο κάνει συνέχεια έξυπνους ελιγμούς γεμάτους χιούμορ και ψυχή. Παρουσιάζει έτσι τις ρίζες της μυθολογίας του Άγιου Βασίλη με έναν τόσο πρωτότυπο τρόπο που πείθει ακόμα και τους πιο κυνικούς της παρέας. Είτε είσαι μικρός ή μεγάλος, θα χαμογελάσεις το ίδιο πλατιά βλέποντας πώς ξεκίνησε η παράδοση του να γράφουμε γράμματα τα Χριστούγεννα ή να αφήνουμε λιχουδιές κάτω από το δέντρο.

klaus-toys.jpg

Χωρίς spoilers, το τελευταίο λεπτό της ταινίας θα σου προκαλέσει αστραφτερά δάκρυα. Δες το. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ